StoryEditor

Emócie na futbale. "Slota musí umrieť"

23.08.2006, 00:00
Autor:
HNHNSITASITA
Prvá podpredsedníčka SNS A. Belousovová sa pýta, kto plánovite a cielene rozdúchava národnostné vášne, predseda poslaneckého klubu SMK G. Bárdos pripomína, že napätie rozpútali zmeny vo vláde.

V Maďarsku sa cez víkend opäť objavili hanlivé nápisy o Slovensku. Na futbalové zápasy priniesli fanúšikovia transparenty, podľa ktorých "Ján Slota musí umrieť" a Slováci navždy ostanú otrokmi Maďarov. Transparenty sa objavili počas prvoligového zápasu medzi Honvédom a Újpestom v Budapešti a na druholigovom stretnutí medzi Szolnokom a Ferencvárosom Budapešť. Následne sa objavili na internetových stránkach týchto futbalových klubov.
Slovenské ministerstvo zahraničných vecí to odmieta komentovať. "Nemienime nijako komentovať incidenty vyvolané nejakými nezodpovednými jednotlivcami," reagoval Juraj Tomaga z rezortu zahraničných vecí. Naša diplomacia nebude maďarskú stranu ani žiadať o vysvetlenie incidentu.
Naopak, prvá podpredsedníčka SNS Anna Belousovová bola šokovaná. "Komu tak vadí Ján Slota ako predseda jednej vlasteneckej a teraz aj vládnej strany, že si až praje jeho smrť?" Je vraj rovnako zaskočená aj tým, prečo médiá stále venujú toľko pozornosti tejto téme. Ide podľa nej o plánovité a cielené rozdúchavanie národnostných vášní. Zároveň konštatovala, že hoci sa Slovákom za ich vlastenecké prejavy priraďujú rôzne pejoratíva, nevie si predstaviť, že by použili podobné názvy ako sú zverejnené na transparentoch maďarských futbalových fanúšikov.
Radosť z napätých vzájomných slovensko-maďarských vzťahov nemá ani SMK. Predseda jej poslaneckého klubu Gyula Bárdos povedal, že takéto vyhrocovanie nie je dobré ani pre jednu stranu. "Je to veľmi zlé. Samozrejme, že to vnímame negatívne."

Slovensko-maďarská "prestrelka":

- predseda SNS Ján Slota na otázku Lidových novín, či si myslí, že Česi majú šťastie, že sudetských Nemcov na základe Benešových dekrétov vyhnali, odpovedal: "Ja radšej nič nehovorím. Ja našim českým priateľom, bratrom, prajem, že sú v takej pohode, v akej sú, aby teraz mohli robiť veľké ramená. Ja im závidím."
- začiatkom augusta bolo na internete zverejnené video, v ktorom štyria muži pália maďarskú zástavu. Polícia už začala trestné stíhanie.
- neznámi páchatelia v Budapešti nastriekali na chodník pred slovenským veľvyslanectvom červenou farbou desaťmetrový nápis "Nezabudneme".
- minulý týždeň sa polícia začala zaoberať ďalším videom, ktorý zachytáva aprílový futbalový zápas Slovana s Dunajskou Stredou. Je na ňom počuť pokriky fanúšikov ako "maďarské k...y".


01 - Modified: 2003-03-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ramstein -- útočisko zranených
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 14:38