StoryEditor

Čo to bol Trianon

05.06.2007, 00:00

V zámku Grand Trianon vo Versailles pri Paríži bola podpísaná mierová zmluva s Maďarskom, ktorá stanovila štátne hranice Maďarska a zaväzovala ho rešpektovať práva národnostných menšín. Platnosť nadobudla 26. júla 1921.
Zmluvou boli potvrdené hranice Maďarska s Rakúskom, Československom, Rumunskom a Juhosláviou. Maďarsko zároveň definitívne uznalo úplnú nezávislosť Československa vrátane Podkarpatskej Rusi. Maďarsko sa vzdalo všetkých nárokov na územia mimo určených hraníc. Maďarsko bolo tiež zaviazané zaplatiť Československu vojnové reparácie.
Ako dôsledok Trianonskej zmluvy v Maďarsku zostalo 7 miliónov obyvateľov z 20,8 milióna obyvateľov Uhorska. 72 percent územia Uhorska pripadlo spojeneckým krajinách a Maďarsko stratilo prístup k moru, ktoré malo prostredníctvom Chorvátska. Podobne ako Nemecko ani maďarská armáda nesmela mať viac ako 35-tisíc vojakov a v Maďarsku nesmela byť povinná vojenská služba. Maďarsko sa vzdalo aj nároku na územia mimo Európy, ktoré patrili bývalej monarchii.
Maďarsko získalo časť stratených území pred druhou svetovou vojnou na základe Mníchovskej dohody (1938), prvej (1938) a druhej viedenskej arbitráže (1940). Po vojne však muselo prakticky všetky nadobudnuté územia znovu vrátiť na základe Parížskej mierovej zmluvy z roku 1947.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. september 2024 07:25