StoryEditor

Gröhling chce udržať školy čo najdlhšie otvorené. Zakazuje miešanie tried a ruší všetky krúžky

26.11.2021, 09:45
Autor:
DJDJ
Minister školstva predstavil súbor opatrení, ktoré by mali prispieť k tomu, aby sa deti a mladí mohli v školách prezenčne vzdelávať čo najdlhší čas.

Zaočkovaných je 71 percent zamestnancov škôl, tretiu dávku už má 11 percent učiteľov. Na tlačovej konferencii o tom informoval minister školstva Branislav Gröhling.

Podľa neho sú učitelia a riaditelia zodpovední za to, aby sa podarilo čo najdlhšie udržať deti v školách. Odvčera je opäť povinné nosiť na základných školách rúško. "Rúška sú opäť povinné a ja to podporujem," povedal Gröhling. Výnimku tvoria napríklad deti v materských školách, tie túto povinnosť nemajú.

Minister školstva hovoril o tom, že predvčerom poslal jeho rezort školám na zabezpečenie testov, rúšok, respirátorov a ostatných ochranných pomôcok 4,38 milióna eur, čo znamená 30 eur na každého zamestnanca.

Zatvárajú sa ZUŠ a jazykové školy

Gröhling tiež predstavil súbor opatrení, ktoré by mali prispieť k tomu, aby sa deti a mladí mohli v školách prezenčne vzdelávať čo najdlhší čas.

Od pondelka budúceho týždňa budú otvorené materské, základné, stredné a špeciálne školy. Naopak, od pondelka prechádzajú na dištančné vyučovanie základné umelecké školy, centrá voľného času, jazykové školy, športové a všetky ostatné krúžky.

Rovnako bude vydaný aj zákaz miešania tried medzi sebou, napríklad na hodinách telesnej výchovy. Školy budú takisto musieť zabezpečiť oddelené stravovanie v jedálňach. Internáty a jedálne budú otvorené len pre tých, ktorí absolvujú prezenčné vyučovanie. Ostatní si budú môcť prísť len k okienku na výdaj jedla, aj to oddeleným vchodom.

"Cieľom je, aby sa čo najviac obmedzili sociálne kontakty a aby sa čo najdlhšie udržala bazálna výučba v školách, to je dnes pre nás prioritou," zdôraznila dôležitosť opatrení detská lekárka a tiež členka konzília odborníkov Elena Prokopová.

Internáty od pondelka budú takisto fungovať v režime OTP (očkovaní, testovaní, prekonaní). 

Prázdniny by sa mohli začať skôr

"Uvažujeme o tom, aby bol posledným dňom vyučovania pred zimnými prázdninami 17. december. Musíme sa ešte poradiť s odborníkmi," povedal dnes minister školstva.

Ten chce, aby školy fungovali čo najbezpečnejšie. Dodal, že je v úzkom spojení s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským a hlavným hygienikom Jánom Mikasom a je pre neho veľmi dôležité, aby sa deti a mladí ľudia udržali čo najdlhšie v školách.

V školách bude platiť režim OTP tak, ako na všetkých iných pracoviskách. "Pre učiteľov a pedagogických zamestnancov bude platiť rovnaký režim ako pre všetky ostatné sektory - nepreukázanie sa testom či potvrdením o očkovaní alebo prekonaní choroby bude pracovnou prekážkou," zdôraznil Gröhling.

Povinné testovanie v nedohľadne

Minister školstva zatiaľ jednoznačne neodpovedal, ako bude prebiehať povinné testovanie žiakov v školách. Hovoril o tom, že do škôl sa od pondelka bude distribuovať ďalších 1,4 milióna testov. "Najprv nasýtime okresné úrady a školy testami a potom sa rozhodneme, ako budeme postupovať pri povinnom testovaní. Či to bude v kompetencii rodičov alebo škôl," dodal tiež.

​Opäť zdôraznil dôležitosť očkovania. "Jediné, čo môžeme urobiť, je zaočkovať sa, pretože variantu delta sa nevyhneme," povedal šéf rezortu školstva.

"To, či budú deti v bezpečí v školách, závisí od zodpovednosti rodičov a učiteľov," zopakovala Prokopová. Na otázku, či práve školy nie sú zdrojom nákazy detí, ktoré následne nakazia svojich rodičov a starých rodičov, dala jasnú odpoveď: "Ak by rodičia boli zaočkovaní, vôbec nemusíme riešiť deti a otvorené školy."

Na tlačovej konferencii zaznela aj otázka, či by bolo možné, aby sa mladí ľudia nad 15 rokov mohli rozhodnúť pre očkovanie sami bez toho, aby za nich rozhodovali rodičia.

Podľa Gröhlinga a Prokopovej to nie je legislatívne možné, pretože očkovanie proti koronavírusu patrí k bežným očkovaniam, ako napríklad proti tetanu či osýpkam. Minister školstva však povedal, že bude rád, ak sa takáto diskusia aspoň začne.

01 - Modified: 2021-11-24 19:37:10 - Feat.: 0 - Title: Kolíková v HNtelevízii o lockdowne: Je to neférové, ale potrebovali sme odľahčiť nemocnice 02 - Modified: 2021-11-25 08:19:24 - Feat.: 0 - Title: Lockdown na Slovensku: Oddnes platí núdzový stav a zákaz vychádzania (prehľad opatrení a výnimiek) 03 - Modified: 2021-11-26 19:27:48 - Feat.: 0 - Title: Najhorší scenár covidu? Budeme sa premorovať a zatvárať v pravidelných cykloch, varuje expert 04 - Modified: 2021-11-25 16:37:14 - Feat.: 0 - Title: Dvojtýždňový lockdown stačiť nebude. Slovensku chýbajú dva dôležité kroky
01 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 02 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 03 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 04 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 05 - Modified: 2024-03-20 10:50:40 - Feat.: - Title: Obnovenie ÚŠP bude požiadavkou pri vstupe do koalície, odkazuje Gröhling
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:37