Michal ŠipošHN - Peter Mayer
StoryEditor

Šéf poslaneckého klubu OĽaNO: Kvôli omikronu by sa mali sprísniť opatrenia, nevylučujem ani zatváranie hraníc

28.11.2021, 13:46
Autor:
TASRTASR
Aktuálne sa podľa Šipoša treba orientovať na zvýšenie zaočkovanosti seniorov ako najrizikovejšej skupiny.

Aktuálny lockdown sa zrejme bude predlžovať, školy sa mali zatvoriť. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O päť minút 12 sa na tom zhodli predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš a nezaradený poslanec pôsobiaci v strane Hlas-SD Erik Tomáš.

"Každý príčetný človek vidí, čo sa deje v nemocniciach," uviedol Šipoš s tým, že ak nechceme ešte vyšší nápor na nemocnice, musíme obmedziť pohyb ľudí a zvýšiť zaočkovanosť.

Zdôraznil, že varianty nového koronavírusu delta i omikron sú silné. Na nedostatočný lockdown sa podľa neho treba pýtať koaličných partnerov.

„Predpokladám, že v najbližších dňoch zasadne konzílium odborníkov a vláda sa bude musieť zaoberať týmto variantom a mutáciou koronavírusu,“ povedal Šipoš. Podľa neho nie je vylúčené ani zatváranie hraníc. 

Tomáš si myslí, že lockdown mal byť rovno prijatý striktne, dočasne a s podporou pre firmy a podniky. Za dieru v ňom označil otvorené školy.

"SaS opakovane rozhodnutie zavetovala," poznamenal Šipoš na margo škôl s tým, že v zmysle koaličnej zmluvy pristúpili ku kompromisu. Zodpovednosť teraz podľa neho nesie minister školstva Branislav Gröhling (SaS). "Keďže vidíme, že v školách sa to šíri, nepredpokladám, že sa tá krivka začne lámať," uviedol.

"Vláda zase prijala mačkopsa len pre to, že sa uprednostňuje nejaké právo veta," podotkol Tomáš. Hovorí o politikárčení pre zlé vzťahy v koalícii. Kritizoval vládu, že uprednostnila politické dohody pred prijatím riadnych opatrení. Skonštatoval, že vláda zavádza do všetkého chaos a nezastabilizovala zdravotníkov. Riešenie vidí v jej odchode.

"Nedopustíme, aby sa vrátilo naspäť to, čo sme tu mali 12 rokov," reagoval Šipoš. Zodpovednosť vlády nespochybnil, no opozícii vyčítal vyjadrovania o očkovaní. Na margo nemocníc dodal, že sa nakúpili pľúcne ventilácie, no zaškoľovanie personálu na ich obsluhu trvá aj cez päť rokov.

Aktuálne sa podľa Šipoša treba orientovať na zvýšenie zaočkovanosti seniorov ako najrizikovejšej skupiny. Aj preto pristúpili k návrhu dať im 500-eurové poukazy za očkovanie. Odmieta, že by to nebolo odkonzultované v koalícii. SaS podľa neho na navrhovala sumu 150 eur, no ostatné strany sa zhodli na potrebe vyššieho príplatku, aby zabral. Verí, že v parlamente návrh nájde podporu.

Tomáš nepovedal, či za návrh nezaradení poslanci okolo Pellegriniho zahlasujú. "Podporíme čokoľvek, čo by pomohlo dôchodcom," uviedol. Myslí si však, že financie z poukazov mali seniorom rovno dať, pretože sa im nevalorizovali dôchodky vzhľadom na vlnu zdražovania.

V súvislosti so zatvorením kostolov Šipoš naznačil, že by sa malo konať stretnutie, kde by sa malo diskutovať o možnosti, ako účasť na bohoslužbách umožniť v rámci opatrení.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 21:11