StoryEditor

Koalícia vo finále, začína sa predvolebný boj

14.12.2005, 23:00
Zmluva o výhrade svedomia, zákon o výchove a vzdelávaní, stanovenie minimálneho dôchodku či dolaďovanie niektorých reforiem. Práve tieto témy sa môžu stať nástrojom predvolebného zápasu medzi stranami vládnej koalície.

Zmluva o výhrade svedomia, zákon o výchove a vzdelávaní, stanovenie minimálneho dôchodku či dolaďovanie niektorých reforiem. Práve tieto témy sa môžu stať nástrojom predvolebného zápasu medzi stranami vládnej koalície. Schválením štátneho rozpočtu na rok 2006 sa koalícia dostala do záverečnej fázy svojho vládnutia. Uvedomujú si to aj politici. Viacerí z nich pripúšťajú, že aj prostredníctvom vlastných návrhov sa budú snažiť od seba odlíšiť. "Počítam s tým, že niektoré strany pôjdu tvrdo cestou naplnenia vlastných predstáv a budú čakať, či ich ostatní partneri podporia," hovorí predseda vládneho poslaneckého klubu ANO Ľubomír Lintner.
Koaličná zmluva formalitou
V utorok schválený štátny rozpočet na budúci rok bol podľa politických analytikov posledným vážnym zákonom, ktorý potrebovala koalícia odhlasovať. "Parlament už nebude rokovať o zásadných zákonoch, na ktorých by bol problém sa dohodnúť," tvrdí politológ Grigorij Mesežnikov. Vládni politici preto očakávajú, že Koaličná dohoda sa s blížiacimi voľbami stane len formalitou, aj keď oficiálne sa jej platnosť končí až začiatkom volebnej kampane. Podľa Lintnera pôjde už skôr o "voľné súžitie" koaličných partnerov.
Čakajúce priority
Vládne strany by ešte napriek tomu chceli do konca volebného obdobia presadiť viaceré návrhy zákonov, ktoré považujú zo svojho hľadiska za dôležité. Podpredseda poslaneckého klubu SDKÚ Roman Vavrík preto predpokladá, že koalícia bude svoju činnosť aj naďalej koordinovať. "Za dôležité považujeme dovládnuť dôstojne a v zhode so všetkými koaličnými partnermi." Práve jeho strana sa chce sústrediť na zlepšenie niektorých reformných zákonov. Zmeny tak môžeme očakávať napríklad v zákone o sociálnom poistení či v dôchodkovom systéme. O ďalších zmenách - návrhoch jednotlivých strán - bude ešte rokovať Koaličná rada.
Problém na obzore?
Aj napriek tomu, že v koalícii existuje tichá dohoda, že strany už nebudú predkladať kontroverzné návrhy, kresťanskí demokrati naďalej trvajú na schválení Zmluvy o výhrade svedomia. "Budeme o tom ešte rokovať s koaličnými partnermi. Keď sa návrh ocitne v NR SR, nevylučujem, že vyhľadáme podporu aj v opozícii," avizuje člen predsedníctva KDH František Mikloško. Podľa našich informácií sa však v prostredí hnutia zvažuje aj ďalšia možnosť - túto otázku nasilu nepresadzovať, aby ju v predvolebnom boji niektoré strany neobrátili proti nim.
Budeme sa potrebovať
Napriek niektorým sporným momentom, ktoré sa do konca volebného obdobia môžu v koalícii vyskytnúť, vážnejšia roztržka už pravdepodobne nehrozí. "Nebudeme fungovať ako rozvadené manželstvo," avizuje výkonný podpredseda SMK Miklós Duray. Dôvodom je možné pokračovanie spolupráce týchto strán aj po budúcich parlamentných voľbách. "Každý určite bude zvažovať, či urobí taký krok, ktorý by mu v budúcnosti niekto mohol vrátiť, uzatvára Mikloško.
Kedy sa končí koaličná zmluva:
Predsedovia koaličných strán sa na začiatku volebného obdobia dohodli, že platnosť koaličnej zmluvy vyprší dňom začiatku volebnej kampane. Podľa zákona o voľbách do NR SR by sa tak malo stať 21 dní pred voľbami.
Čo chcú ešte strany presadiť:
SDKÚ - zmeny v zákone o sociálnom poistení (prehodnotenie prideľovania invalidných dôchodkov, problematika sezónnych prác), korekcia dôchodkového systému (zníženie rozdielu výšky dôchodkov medzi občanmi, ktorí odišli do dôchodku v starom systéme, a tými, ktorí odchádzajú po novom)
KDH - zákon o výchove a vzdelávaní (tzv. školský zákon), Zmluva o výhrade svedomia
SMK - stanovenie minimálneho dôchodku, budovanie južnej trasy rýchlostnej komunikácie
Poslanecký klub Ľubomíra Lintnera - dokončenie privatizácie Slovenských elektrární, zákon o koncesionárskych poplatkoch, tlačový zákon

01 - Modified: 2003-02-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V EÚ začala platiť Zmluva z Nice 02 - Modified: 2003-02-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Za obezitu môže genetika
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 12:22