StoryEditor

SNP: Okrem veteránov prišli aj extrémisti

30.08.2006, 00:00
Autor:
HNHNTASRTASR

Slovensko si včera pripomenulo 62. výročie Slovenského národného povstania. Politici a diplomati kládli k pomníkom vence. Kamarátov a spolubojovníkov, ktorí prišli v Povstaní o život, si prišli uctiť aj bývalí účastníci bojov. "Obdivujeme tých kamarátov, ktorí sú neprítomní," povedal na bratislavskom Námestí SNP jeden z najstarších priamych účastníkov povstania, 93-ročný plukovník Vincent Lazor. Zaspomínal si aj na udalosti na bojisku. "Odrazu zašušťalo, dvaja odpadli. Jožko, Janko, pozdravuj mamičku, zašumelo. To boli a sú najkrajšie spomienky na boj toho malého národa, na boj pre svoj národ a pre svojich najbližších, aby nás nikto v živote nepodceňoval, že je nás málo a sme menejcenní."
Včerajšie oslavy SNP narušil len incident v Banskej Bystrici, kde polícia zadržala vodcu Slovenskej pospolitosti Mariana Kotlebu a jedenásť jeho prívržencov. Podľa policajného prezidenta Jána Packu bol dôvodom zásahu kukláčov pokus o narušenie osláv. Kotleba a spol. sa snažili dostať do areálu Pamätníka SNP krátko po začatí spomienkového zhromaždenia. Mali na sebe modré tričká s bielym nápisom Slovenská pospolitosť a Na stráž. Policajti ich do areálu konania osláv nepustili a po niekoľkých minútach ich naložili do áut a odviezli na policajné oddelenie. Medzi zadržanými bolo aj niekoľko detí. Kotleba povedal novinárom, že sa prišiel pozrieť, aké pekné stretnutie si robia komunisti za štátne peniaze. Potvrdil, že na webovej stránke vyzýval, aby prišli všetci, ktorí nesúhlasia s červeným režimom a chcú vyjadriť svoje pohŕdanie tými, ktorí zabíjali nevinných ľudí a dnes sa hrdo nazývajú partizánmi.
Zadržaných už obvinili za prečin výtržníctva formou spolupáchateľstva, hrozí im trest odňatia slobody až na dva roky. "Zásah je súčasťou avizovaného razantného postupu voči extrémistickým skupinám. Akýkoľvek extrém budeme prísne trestať," zdôraznil Packa. Najvyšší súd rozhodol ešte v marci o rozpustení Slovenskej pospolitosti -- Národnej strany. Kotleba, ktorý ju viedol ako "vodca", čelí z minulosti aj obvineniam z trestných činov podpory a propagácie hnutí smerujúcich k potláčaniu práv a slobôd občanov.

01 - Modified: 2003-04-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vedenie záznamov na účely zákona o dani z pridanej hodnoty
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 14:19