AP/TASR
StoryEditor

Je normálne, že vybrali sami seba? Reaguje Matovič na výber developera pre nové kongresové centrum

15.12.2021, 22:38
Autor:
TASRTASR
Minister financií kriticky reagoval na výber projektu pre nové Národné centrum. Podľa jeho slov občianske združenie len robilo nadbytočnú prácu s vypracovanou štúdiou.

Ak raz nejaké Národné kultúrne a kongresové centrum v Bratislave bude, tak jeho výber bude robiť cez transparentnú verejnú súťaž štát a žiaden záujemca sa okolo komisie ani len "nešuchne".

Na sociálnej sieti to napísal minister financií Igor Matovič (OĽaNO).

Podľa Matoviča si vybrali samých seba 

Reagoval tak na občianske združenie Národného centra, iniciátora vzniku centra, ktoré v stredu prezentovalo spracovanú štúdiu realizovateľnosti projektu, ohodnotenú Útvarom hodnoty za peniaze ministerstva financií.

Pracovná skupina združenia označila vo finále z troch posudzovaných developerských zámerov (Nový Istropolis od Immocap-u, Nové Lido od J&T Real Estate a prestavba výstaviska Incheba od rovnomennej spoločnosti) projekt Nový Istropolis na bratislavskom Trnavskom mýte od spoločnosti Immocap ako najvhodnejší na vznik takéhoto centra.

Matovič tvrdí, že združenie robilo zbytočnú nadprácu a jeho výber si môžu "strčiť". "Výber z 13 lokalít majú robiť ľudia priamo previazaní na jeden z projektov? To akože fakt sa máme tváriť, že je normálne, že vybrali sami seba?" vyhlásil minister.

​Občianske združenie, ktoré tvorí nezisková organizácia Globsec (zástupca Róbert Vass) a iniciatíva z kultúrnej obce (zástupca Martin Valihora), deklaruje, že jeho pracovná skupina vyberala lokalitu odborne, transparentne a objektívne na základe multikriteriálnej analýzy.

Štúdia vhodná na diskusiu 

"Definovali sme projekt, ktorého realizovateľnosť sa spája s najmenším počtom rizík. Táto štúdia dáva dobrý základ pre ďalšiu odbornú diskusiu o projekte Národného centra v Bratislave," uviedlo združenie.

Matovič pritom tvrdí, že výber robilo občianske združenie zložené z ľudí, ktorí si ešte u bývalého premiéra Petra Pellegriniho (súčasného nezaradeného poslanca parlamentu a lídra mimoparlamentného Hlasu-SD) vylobovali 60 miliónov eur na ich projekt kongresového centra v Istropolise.

Štúdiu malo združenie za úlohu vypracovať na základe uznesenia vlády zo septembra 2020, ktorej v tom čase predsedal práve Matovič. Vtedajší minister financií a súčasný premiér Eduard Heger (OĽaNO) vtedy vyhlásil, že na základe štúdie bude známe, aký model spolupráce sa medzi štátom a súkromným sektorom zvolí a aká lokalita i prevedenie by boli pre Národné centrum najvýhodnejšie.

Ešte nie je nič jasné 

Spracovanú a ohodnotenú štúdiu zverejní združenie na svojom webe. Deklaruje, že jeho pracovná skupina oslovila v súvislosti s projektom Národného centra 13 subjektov z verejného, súkromného i cirkevného prostredia, z toho osem reagovalo a postupnými diskusiami sa vo finále hodnotili tri developerské projekty.

Jeden z finálnych uchádzačov, developer J&T Real Estate s projektom Nové Lido, vníma celý proces výberu lokality a partnera pre výstavbu centra ako netransparentný, nedôveryhodný a vopred pripravený v prospech jedného z developerov.

Občianske združenie to odmieta a tvrdí, že všetky tri projekty dokážu Bratislavu pozdvihnúť, avšak pracovná skupina ich posudzovala z viacerých kritérií a pri rozhodovaní prihliadala na najmenej rizikový projekt.

Podľa združenia zároveň nič nie je jasné, pretože sa s nikým ešte nepodpísali zmluvy a debaty sú len na začiatku.

01 - Modified: 2021-12-15 18:57:13 - Feat.: 0 - Title: Vopred pripravený a nedôveryhodný. Tak vníma výber developera na výstavbu Národného centra J&T Real Estate 02 - Modified: 2021-12-15 16:09:47 - Feat.: 0 - Title: Národné centrum bude stáť na Trnavskom mýte. 87 miliónov zafinancuje štát, súkromník aj občianske združenie
01 - Modified: 2024-04-23 09:31:00 - Feat.: - Title: Grindr pod paľbou ostrej kritiky. Platforma bez dovolenia zdieľala údaje o stave HIV aj dátumoch testovania používateľov 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 03 - Modified: 2024-04-12 09:00:00 - Feat.: - Title: Rowlingová kritizuje hercov z Harryho Pottera. Svoje ospravedlnenie si nechajte, odkázala Danielovi Radcliffovi a Emme Watson 04 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 05 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 06:51