Slovenskí inšpektori odhalili pri kontrolách nedostatky v zložení potravín, pre ktoré Slovensko v minulosti získalo chránené označenie na celoeurópskej úrovni. Slovenská veterinárna a potravinová správa to uviedla v správe o úradnej kontrole potravín.
Napríklad v skalickom trdelníku, čo je sladké pečivo v tvare dutého valca, zistili kontrolóri nepovolené zložky, ako napríklad farbivá, margarín a emulgátory. Práve trdelník bol prvým slovenským výrobkom, ktorý sa dostal na zoznam EÚ chránených zemepisných označení.
Mletá Žitavská paprika zase neobstála kvôli nižšej farbivosti s ohľadom na množstvo prírodného farbiva.
Mená firiem, v ktorých inšpektori zistili spomínané nedostatky, veterinárna a potravinová správa nezverejnila.
Už v decembri vyšlo najavo, že niektorí slovenskí výrobcovia nedodržiavajú receptúru pri výrobe spišských párkov, ktoré tiež získali chránené označenie. Pochybenia sa týkali nižšieho než stanoveného podielu čistej svalovej bielkoviny či nepovoleného obsahu sóje a farbív v produkte. Ministerstvo poľnohospodárstva v reakcii na výsledky kontrol ohlásilo pozastavenie možnosti používať chránené označenie jedným výrobcom párkov.
Kvalita potravín sa na Slovensku predtým dostala do centra pozornosti napríklad v súvislosti s rôznymi potravinovými aférami v zahraničí a tiež kvôli rozdielnemu zloženiu výrobkov, ktoré zahraniční výrobcovia dodávali pod rovnakým názvom na pulty obchodov v západnej Európe a na Slovensko.
Pozrite si v HNtelevízii rozhovor o dvojakej kvalite potravín s ústredným riaditeľom Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozefom Bírešom z októbra 2017: