TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Matečná: Nicholsonová zavádza, Talianom som nič nepodpísala

04.03.2018, 09:49

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) reaguje na vyhlásenia opozičnej poslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS) ohľadne jej možného napojenia na talianskych podnikateľov pôsobiacich na východnom Slovensku ešte v čase, keď pôsobila ako riaditeľka Slovenského pozemkového fondu (SPF). Tam bola Matečná nominovaná Smerom.

Matečná tvrdí, že Nicholsonová vo svojich vyhláseniach zavádzala a "nerozumie pozemkovému právu, ale očividne nepozná ani systém vyplácania podpôr na poľnohospodársku pôdu zo zdrojov Európskej únie."

Talianom mala podpísať zmluvy

"Máme dôkazy, že ona sama (Gabriela Matečná, pozn. red.) umožnila, aby Taliani dostali dotácie z Poľnohospodárskej platobnej agentúry ešte ako šéfka pozemkového fondu," vyhlásila v piatok na tlačovej konferencii Nicholsonová. 

Podľa opozičnej političky šéfka agrorezortu ako riaditeľka SPF schválila v roku 2015 prenájom celkovo 372 hektárov pôdy na východnom Slovensku firme TRA.CE.R export-import, s.r.o., ktorej spoločníkom je jeden z bratov talianskej rodiny Rodovcov – Antonio Roda.

"Žiadam Matečnú o vysvetlenie, prečo firma TRA.CE.R export-import, v ktorej je spoločníkom Antonio Roda, brat Diega Rodu, mala ultra mega rýchly postup pri žiadostiach podávaných na Slovenský pozemkový fond v čase, kedy Matečná bola generálnou riaditeľkou SPF," doplnila poslankyňa.

Matečná sa bráni

"Toto klamstvo je ľahko vyvrátiteľné. Antonio Roda sa stal spolumajiteľom a konateľom firmy až v roku 2016. Za obdobia pôsobenia generálnej riaditeľky Gabriely Matečnej v pozemkovom fonde neexistuje žiadna zmluva s firmou Tracer, kde by bol konateľom Antonio Roda, o čom svedčí aj centrálny register zmlúv," reaguje vo vyhlásení Matečnej ministerstvo.

"Slovenský pozemkový fond na základe piatkovej tlačovej konferencie poslankyne Ďuriš Nicholsonovej zanalyzoval desiatky zmlúv firiem, v ktorých akýmkoľvek spôsobom figurovalo meno Roda. Za pôsobenia Gabriely Matečnej ako generálnej riaditeľky SPF ide v drvivej väčšine o dodatky k existujúcim zmluvám siahajúcich 15 rokov do minulosti," konštatuje vyhlásenie

Matečná vo vyhlásení ďalej píše, že Nicholsonová nevie čítať v listoch vlastníctva. "Poslankyňa Ďuriš Nicholsonová sa mýli hneď v prvej úvahe, pretože si vôbec alebo nepozorne prečítala informácie z obchodného registra. Od tohto okamihu nasleduje jedno nezmyselné tvrdenie na druhým. Navyše preukázala, že nevie čítať v listoch vlastníctva a nerozozná zastavanú plochu od poľa, či námestie od hospodárskeho dvora."

Ministerka podľa vyhlásenia žiada od Nicholsonovej ospravedlnenie.

01 - Modified: 2024-02-06 11:01:46 - Feat.: - Title: "Politická trafika." KDH aj PS kritizujú menovanie Matečnej za štátnu tajomníčku envirorezortu 02 - Modified: 2024-02-06 09:53:35 - Feat.: - Title: Exministerka Matečná je novou štátnou tajomníčkou envirorezortu. Nie som vyšetrovací orgán, reaguje Taraba 03 - Modified: 2023-10-08 09:43:26 - Feat.: - Title: Konsolidačné opatrenia vlády v oblasti DPH by spôsobili zdražovanie, tvrdí Matečná 04 - Modified: 2023-07-27 08:31:15 - Feat.: - Title: Tempo sceľovania pozemkov bráni budovaniu vodozádržných opatrení, tvrdí Matečná 05 - Modified: 2023-04-18 05:29:17 - Feat.: - Title: Kožuch je v rozpore s Matečnou a Dankom. Svedkovia opísali, ako mali oligarchovia profitovať z polície
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 12:25