StoryEditor

Blanár zarobí na pozemkoch pri Bratislave. Môže byť jedným z najbohatších ľudí v Smere

14.05.2018, 09:44
Autor:
redred
Juraj Blanár kúpil pozemky ako ornú pôdu, teraz na nich budú stať rodinné domy.

Podpredseda Smeru Juraj Blanár môže byť jedným z najbohatších ľudí v strane Roberta Fica. Bývalý župan Žilinského kraja vlastní lukratívne pozemky neďaleko Bratislavy. Informáciu priniesol Denník N.

Denník upozorňuje, že Blanár kúpil pozemky ako ornú pôdu, teraz na nich budú stať rodinné domy. Ide o časť v obci Bernolákovo, ktorá je známa ako Poľná a má v súčasnosti štyri ulice.

Práve piata ulica má stáť na pozemkoch Juraja Blanár a žilinského podnikateľa Stanislava Haviara.

Pozemky majú podľa portálu vyše štrnásťtisíc metrov štvorcových, podľa listu vlastníctva ide o ornú pôdu a ostatné plochy. Blanár mal už pred piatimi rokmi previesť takmer tritisíc metrov štvorcových na mesto za symbolické dve eurá.

V poslednom majetkovom priznaní mal Blanár príjmy 24641 € (z výkonu verejnej funkcie), 11978 € (iné).

V nehnuteľnom majetku uvádza rodinný dom s garážou; záhradu; zastavané plochy a nádvoria; ornú pôda; trvalé trávne porasty; lesné pozemky; ostatné plochy; rodinný dom-chata (drevenica); garáž.

V hnuteľnom majetku uvádza majetkové právo alebo inú majetkovú hodnotu, existujúce záväzky, ktorých menovitá hodnota, bežná cena alebo peňažné plnenie presahuje 35-násobok minimálnej mzdy, dva osobné automobily, vklady v banke a dva hypotekárne úvery.

Korupciu odmieta

Blanár kupoval pozemky v roku 2003 od firmy Malinovo, s. r. o., a Zenar Group, s. r. o. Prvú spoločnosť vlastnila vtedy Zenar Group a americká schránková firma Intelect. Konateľom Bernolákovo Invest II, Malinova, Zenar Group i Kaspiku bol v tom čase podnikateľ s nehnuteľnosťami Peter Sýkora.

Jeho podnikanie sa týka aj skupovania reštitučných nárokov od ľudí, ktorým Slovenský pozemkový fond nemôže vydať nehnuteľnosti zhabané za bývalého režimu.

Developer býval v minulosti na Dlhých dieloch na rovnakej ulici ako Fico. Tvrdí však, že s bývalým premiérom sa nepozná.

Kúpu mi poradil pán Stanislav Haviar ako vhodnú formu investovania, ktorý tiež v rovnakom čase kúpil pozemky v tejto lokalite, ale nemal dostatok prostriedkov, aby kúpu pozemkov zrealizoval sám,“ odpovedá e-mailom pre Denník N podpredseda Smeru.

Nikdy som sa s ním nestretol. Zmluvu mi priniesol na podpis pán Haviar,“ odpovedal, či pozná Petra Sýkoru. Blanár tvrdí, že pozemky kupoval ako dlhodobú investíciu. „Cenu budeme poznať v čase predaja, ale očakávam, že sa investícia zhodnotí. S tým úmyslom sme to kupovali.“ Na jeho pozemky sa zmestí približne 25 rodinných domov. Denník vypočítal, že by na tom podpredseda Smeru mohol zarobiť približne 1,4 milióna eur.

Blanár odmietol, že by kúpa pozemkov v Bernolákove mala čokoľvek s korupciou prípadne so známosťami alebo s možnými protislužbami. „Absolútne to vylučujem. S predávajúcim sa nepoznám,“ odpísal.​

Čelil kauze CT

Blanár bol od roku 2005 šéfom Žilinského samosprávneho kraja a zároveň pôsobil aj ako krajský predseda Smeru v Žiline. Do národnej rady kandidoval za Smer prvýkrát v roku 2002.

V roku 2016 musel čeliť obvineniam poslanca a zakladateľa hnutia SPOLU Miroslava Beblavého, ktorý poukazoval na predražený nákup CT prístrojov do dvoch nemocníc v pôsobnosti žilinskej župy v roku 2011. Víťazná cena bola totiž o 825-tisíc vyššia ako druhá najlacnejšia ponuka.

Blanár obvinenia odmietol s tým, že kritériá súťaže boli vopred známe a mohli podľa nich postupovať všetci uchádzači.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak máte spory so susedmi? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 03 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 04 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 05 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:45