StoryEditor

Smer chce pri voľbe ústavných sudcov obísť prezidenta

20.09.2018, 13:25
Autor:
TASRTASRlmlm
Vládny Smer-SD navrhne, aby ústavných sudcov volil priamo parlament 90-timi hlasmi.

Vládny Smer-SD navrhne, aby ústavných sudcov volil priamo parlament 90-timi hlasmi. Kandidát, ktorý by získal ústavnú väčšinu, by sa automaticky stal ústavným sudcom.

Oznámil to podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer-SD) po stretnutí koaličných strán s prezidentom SR Andrejom Kiskom k otázke nových pravidiel výberu ústavných sudcov. Dnes parlament volí kandidátov na ústavných sudcov, predkladá ich prezidentovi.

​"Stretnutie s prezidentom vítame, ale budeme rokovať hlavne medzi sebou, potrebujeme 90 hlasov v parlamente. V mnohých otázkach sa s prezidentom líšime, vysvetli sme mu naše postoje, vypočuli sme si ten jeho. teraz máme mesiac na to, aby sme v koalícii rokovali," povedal Glváč.

Dodal, že Smer chce, aby kandidát, ktorý získa 90 hlasov, nemusel byť ešte frustrovaný, abyť pod rozhodovaním sa prezidenta," doplnil Glváč.

Gál: Ide o návrh Smeru

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) zdôraznil, že ide o návrh Smeru-SD.

"Nie je to návrh ministerstva. Návrh ministerstva je v druhom čítaní, ale keď sa za návrh ministerstva - návrh vlády, nepostaví 90 poslancov, tak hľadáme riešenie," vyhlásil.

Nepovedal, či je pre neho takýto návrh priechodný. "Ideme rokovať," konštatoval. Dôležité je pre neho, aby pri kompromisoch s opozíciou návrh nestratil podporu koaličnej väčšiny.

Cyklická voľba, ktorú podporuje opozícia, sa koalícii nepozdáva. Podľa podpredsedu SNS Jaroslava Pašku je nedôstojné, aby si zvolení sudcovia svoje funkčné obdobie žrebovali. Glváč upozornil, že by nešlo o jednorazové riešenie, pretože sudcovia odchádzajú aj pred koncom svojho obdobia.

Kiska sa stretol aj s opozíciou

V pondelok sa prezident stretol s opozičnými stranami a hnutiami SaS, OĽaNO a Sme rodina. Všetky sa zhodli, že by sa kandidáti na sudcov ÚS mali voliť ústavnou väčšinou, s výhradami podporujú aj cyklickosť voľby.

Zmena Ústavy SR a s ňou súvisiace nové pravidlá výberu kandidátov na sudcov ÚS SR sú v druhom čítaní. Na zmenu ústavy bude koalícia potrebovať aj podporu opozície.

Novely predložil minister spravodlivosti Gál, predchádzajú veľkej personálnej obmene ÚS SR. Gál upozorňuje, že pokiaľ sa parlament na zmene pravidiel nedohodne, deväť z celkovo 13 ústavných sudcov, ktorým sa vo februári 2019 končí funkčné obdobie, sa bude voliť po starom.

01 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 02 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 03 - Modified: 2024-04-13 09:55:50 - Feat.: - Title: Návrh z dieľne SNS: Poslanci chcú, aby mohli zamestnanci rekreačný poukaz preniesť na rodiča 04 - Modified: 2024-04-11 22:11:54 - Feat.: - Title: Ak nesplnia nové pravidlá, skončia. Národniari posielajú do parlamentu kontroverzný návrh o mimovládkach 05 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:05