TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Dali sme priestor demagógom, a tí sú šialení, povedal Macron na diskusii s verejnosťou

26.10.2018, 10:50
Francúzsky prezident Emmanuel Macron dnes navštívil Slovensko.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas svojej piatkovej návštevy Bratislavy diskutoval s mladými Slovákmi o budúcnosti Európy.

V rámci programu sa prešiel aj ulicami bratislavského Starého Mesta. Spoločne s primátorom Bratislavy Ivom Nesrovnalom ho sprevádzal predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba.

V Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca sa uskutočnila diskusia prezidenta s mladými ľuďmi o budúcnosti Európy organizovaná GLOBSEC-om.

"Francúzsky prezident sa pri príležitosti svojej návštevy zapísal do Zlatej knihy Bratislavy na bratislavskej radnici, pozrel si centrum mesta a pozdravil aj ľudí, ktorí si naň počkali," doplnila hovorkyňa bratislavského magistrátu Zuzana Onufer.

Macron na Slovensku 17:23 Návšteva Emmanuela Macrona na Slovensku sa končí "Buďme loajálni a verní duchu revolúcie," povedal Emmanuel Macron. Samotná diskusia práve končí a Macron si vyslúžil potlesk publika. Emmanuelovi Macronovi darovali československú cenu v súvislosti aj so 100. výročím vzniku Československa. 17:20 Zelená ekonomika "Chcem, aby náš kontinent bol lídrom v ekológii a v zelenej ekonomike a mali tie najlepšie potraviny pre našich ľudí," poznamenal na záver diskusie Macron. 17:18 Macron hovorí o ekológii

"Musíme urýchliť prechod výroby z normálnych áut na hybridné či elektrické," Macron otvoril aj tému ekológie a priznal, že treba prejsť z klasických odvetví, k tým ekologickejším.
17:01 Musíme zjednodušiť pravidlá, tvrdí Macron Macron hovorí o členských krajinách EÚ. "Určite by sa vám nepáčilo byť v tomto klube, pretože do štvrtej ráno diskutujeme o nejakom komuniké. Nefunguje to poriadne. Potrebujeme väčšiu integráciu a spoločného ducha. Musíme mať jednoduchšie pravidlá, napríklad pre migráciu, eurozónu..." pokračuje v rozprave Emmanuel Macron. 16:58 Macron: Musíme sa dokázať chrániť "Ak chceme byť zvrchovaný musíme sa dokázať chrániť," povedal Macron a zároveň dodáva, že musíme mať silnú armádu a spoločné projekty. Taktiež si myslí, že nestačí, aby Európu chránilo len NATO. "Pevne verím v lepšiu integráciu v NATO," dodal Macron. 16:56 Dali sme priestor demagógom, hovorí Macron "Dali sme priestor demagógom, a tí sú šialení," podčiarkol francúzsky prezident. 16:55 Macron: Treba hovoriť pravdu
"Keď vidím veľké bilboardy Stop Bruselu, tak nech sa páči," kritizuje Macron maďarský Fidesz, ktorý sa pozerá negatívne na eurofondy, no podľa Macrona práve vďaka ním sa rozrástli a nabrali na sile.
"Treba hovoriť pravdu, to je najlepší spôsob ako bojovať proti demagógom. Brusel je slobodná voľba," ostro vystúpil voči populistickým náladám a podobne ladeným politickým lídrom v Európe.
16:49 Otázky na obranu aj štruktúry Publikum sa pýta na tému obrany Európskej únie, ale aj formovania európskych štruktúr. 16:46 Macron hovorí o smerovaní Európy "Nesmieme dať priestor antiEurópanom," bojovne upozornil Emmanuel Macron.
Macron hovorí o smerovaní Európy, budúcnosti Európskej únie. Opäť spomína Nežnú revolúciu, po ktorej sa Slováci mali rozhodnúť vstúpiť do európskych štruktúr.
16:42 Lídri nie sú odvážni Veľká chyba európskych lídrov je, že nie sú odvážni, hovorí Macron.   16:38 Macron vzdal hold účastníkom Zamatovej revolúcie "Byť Európanom je snívať o celosvetových všeobecných myšlienkach a podnetoch a neakceptovať niečo, čo nie je férové a v súlade s týmto projektom," povedal v rámci diskusie Emmanuel Macron. Dodáva, že duchom mladíckosti je Zamatová revolúcia a zároveň vzdal hold všetkým, ktorí sa jej zúčastnili. 16:35 Duch mladíckosti Macron hovorí o duchu mladíckosti. Povzbudzuje študentov, aby nikdy neboli unavený z príbehu Európy. "Našou povinnosťou je byť jednotný a bojovať za naše hodnoty," tvrdí Macron 16:32 Európa patrí ľuďom, hovorí Macron Musíte hovoriť a komentovať. Toto je Európa dialógu. Európa patrí ľuďom, potrebujeme kontroverziu, tvrdí francúzsky prezident. 16:30 Debatu začal Pellegrini
Diskusiu odštartoval Peter Pellegrini. "Dnes si určite aj od Emmanuela Macrona vypočujeme mnoho dobrých myšliienok aj o Európskej únii," začal Pellegrini.
16:18 Diskusia so študentmi Začala diskusia Emmanuela Macrona so študentmi, na ktorej je prítomný aj premiér Peter Pellegrini. 16:11 Macronov program pokračuje v Primaciálnom paláci V Primaciálnom paláci už hostia očakávajú francúzskeho prezidenta. 
Zdroj: HN/Tomáš Garai
15:59 Diskusia s verejnosťou Francúzsky prezident by sa mal momentálne presúvať na diskusiu s verejnosťou. Primaciálne námestie v Bratislave sa už zaplnilo ľuďmi zvedavými na Emmanuela Macrona.
Zdroj: HN/Pavel Knapko
15:36 Macron odsúdil vraždu saudskoarabského novinára Emmanuel Macron po otázke otvoril aj tému zabitého saudskoarabského novinára kritizujúceho domáci režim. Samotný Macron čin rázne odsúdil. "Ak budeme poznať, kto je za to zodpovedný, budeme rozmýšľať aj nad sankciami. Sankcie musia byť širokospektrálne, no čo to vlastne znamená? Bolo by demagogické ak by sme povedali, že prestaneme len s predajom zbraní, lebo aký vplyv má predaj zbraní na smrť tohto novinára?" povedal k téme francúzsky prezident. 15:31 Spolupráca v oblasti kybernetickej bezpečnosti Pellegrini a Macron hovorili o kybernetickej bezpečnosti. "Slovenskí experti čoskoro nadviažu spoluprácu s francúzskymi expertmi," priznal Pellegrini. Ten sa vraj počas rokovania rozprával s Macronom aj o bezpečnostnej agentúre, ktorá by mala v budúcnosti sídliť v Bruseli. Pellegrini novinárom naznačil, že ak sa bude hovoriť o prípadnej alternatívnej lokalite pre agentúru, Macronovi navrhol, že vhodným miestom pre toto centrum by mohlo byť práve aj Slovensko. 15:27 Nemali by sme sa zaujímať o EÚ len, keď potrebujeme peniaze, tvrdí Macron Podľa Macrona by sa ľudia nemali uzavrieť do seba a zaujímať sa o Európsku úniu len vtedy, keď od nej niekto potrebuje peniaze. 15:23 Macron: Nacionalisti sú tu prítomní "Stále to opakujem, je smiešne, kto vyhral voľby vo Francúzsku, Národný front a nikoho to nešokovalo. Nacionalisti tu sú prítomní," odpovedal Macron na otázku ohľadom nacionalizmu a extrémizmu. 15:22 Pellegrini: Je dobré pomenovávať veci pravými menami "Je potrebné hovoriť pred voľbami do Europarlamentu o tom, aký bude mať dopad zvolenie toho a toho kandidáta na integráciu a rozvoj EÚ," povedal Pellegrini. "Je dobré pomenovávať veci pravými menami," dodal. 15:17 Otvorili aj tému migrácie
"Otvorili sme aj tému migrácie, pretože chceme nájsť spoločnú cestu a ona existuje," Macron priznal, že sa rokovanie dotklo aj zomknutia eurozóny.
15:15 Spolupráca pri veľkých výzvach V najbližších mesiacoch ešte posilníme našu spoluprácu pri veľkých európskych výzvach, hovorí Macron. 15:12 Macron zopakoval, že Slovensko je jadrom EÚ
Macron opäť prizvukuje, podobne, ako pred pár hodinami v prezidentskom paláci, že Slovensko je jadrom Európy a Európskej únie.
15:12 Dve hrozby EÚ "V súčasnosti existujú v EÚ dve hrozby, roztrieštenie a akási únava," uviedol Macron počas tlačovky. 15:11 Slovo prebral po Pellegrinim Emmanuel Macron "Stále sme boli bok po boku počas histórie, povedal na úvod Macron, no priznal, že otvorili aj konkrétne témy. 15:09 Spolupráca v obrane
"Budeme hlbšie spolupracovať. Najmä pri projektoch súvisiacich s obranou," dodal Pellegrini, no bližšie konkrétnosti a detaily spolupráce uvádzať nechcel.
15:09 Kybernetické útoky
Pellegrini upozornil, že počas diskusie s prezidentom sa dotkli aj témy kybernetických útokov. O tejto téme pred pár hodinami diskutoval s Macronom aj Andrej Kiska.
15:09 Chceme byť zodpovedným partnerom, tvrdí Pellegrini
"Slovensko chce byť pre Európsku úniu zodpovedným partnerom a chce byť pri všetkých aktivitách, ktoré smerujú k utužovaniu jednoty, sily a sebaobrany Únie. V tomto bude Slovensko vždy na strane Francúzska," hovorí Pellegrini.
15:08 Pellegrini hovorí o spoločných záujmoch "Máme spoločné záujmy nielen oblasti priemyslu či hospodárstva," prezradil na úvod Pellegrini. "Hovorili sme o potrebe pokračovať v integrácii Eurozóny," priznal premiér na adresu spoločného rokovania s francúzskym prezidentom. 15:06 Začal brífing Macrona a Pellegriniho
Premiér Pellegrini s francúzskym prezidentom práve odštartovali svoju tlačovku.
14:42 Tlačová konferencia Tlačová miestnosť v Bratislavskom hrade sa zaplnila novinármi. Onedlho by mali prísť na spoločnú tlačovku Emmanuel Macron so slovenským premiérom Petrom Pellegrinim. 14:36 Aktuálne uzávierky V centre mesta je momentálne uzavretých viacero ciest.
Zdroj: Google Maps
13:44 Rokovania o bilaterálnych vzťahoch Priestor pred hlavným vchodom do Bratislavského hradu je plný odparkovaných slovenských a francúzskych vládnych vozidiel. Peter Pellegrini práve rokuje s Emmanuelom Macronom. Je tak v poradí druhý slovenský štátnik, ktorý dnes diskutuje s Macronom. Témou rokovania by mali byť najmä bilaterálne vzťahy.  Po rokovaní francúzskeho prezidenta a slovenského premiéra by mala nasledovať tlačová konferencia, ktorá je naplánovaná na 14:30.
Zdroj: TASR/Michal Svítok
13:38 Macron rokuje s Pellegrinim Francúzsky prezident prišiel na stretnutie so slovenským premiérom Petrom Pellegrinim.
13:20 Skončila tlačová konferencia oboch prezidentov
Francúzsky prezident teraz zamieri na stretnutie s premiérom Petrom Pellegrinim.
13:19 Kiska kritizuje populizmus Andrej Kiska hovorí o Maďarsku. "V minulosti ma prekvapilo keď som vstúpil do Maďarska a boli tam protibruselské bilboardy" priznal Kiska. Slovenský prezident kritizuje populistickú politiku. 13:09 Macron: Nepočúvajme hlasy, ktoré chcú rozdeliť Európu "Nesmieme počúvať hlasy, ktoré chcú rozdeliť Európu" povedal francúzsky prezident a priznal, že navštívi časom aj Poľsko či Maďarsko. 13:07 Macron odpovedá, prečo nenavštívil Poľsko a Maďarsko Prezidenti odpovedajú na otázku prečo navštívil Slovensko a napríklad nie Poľsko či Maďarsko. "Nehladam za tým žiadnu symboliku" povedal Kiska. "Vidím angažovanosť Slovenska a to ma presvedčilo o návšteve" priznal Macron. 13:04 Macron upozorňuje na dôležitosť obrany EÚ "Slovensko prispelo do spravodlivého nastavenia systému Európy." Podčiarkol Emmanuel Macron a taktiež upozorňuje na dôležitosť otázky obrany EÚ. 13:02 Slovensko je v jadre, tvrdí Macron
"Slovensko je v európskom jadre, napriek tomu že niektorí to tak nevidia" povedal Macron.
13:01 Macron: Spája nás vízia Spája nás vízia spoločnej suverénnej Európy, hovorí Macron. 12:59 Práve vystúpil s rečou Emmanuel Macron Francúzsky prezident hovorí o historických momentoch spájajúcich Slovensko a Francúzsko. 12:56 Rokovalo sa aj o Rusku
Kiska upozorňuje na hrozbu Ruska a kritizuje kybernetické útoky zo zahraničia.
12:52 Kiska: EÚ nie je problém
"Európska únia nie je problém, Európska únia je riešenie," povedal Kiska a taktiež podčiarkol, že za EÚ treba bojovať.
Je mi ľúto, že v niektorých regiónov Slovenska je vidieť bilboardy proti Bruselu, hovorí Kiska.
12:51
Kiska hovorí o Francúzsku ako o spojencovi a taktiež pripomenul pôsobenie Milana Rastislava Štefánika vo Francúzsku.
12:51 Začina tlačová beseda Andreja Kisku a Emmanuela Macrona.
"Je to jeho prvá návšteva v Strednej Európe a som rád že navštívil práve Slovensko" povedal Andrej Kiska na úvod tlačovej besedy po boku Macrona.
12:23 Rokovania o budúcnosti EÚ Podľa Kancelárie prezidenta SR majú Macron s Kiskom rokovať predovšetkým o budúcnosti EÚ, aktuálnom vývoji v regióne aj o situácii v Európe a vo svete. 12:08 Tlačová konferencia po rokovaní Po skončení rokovania Emmanuela Macrona a Andreja Kisku bude nasledovať tlačová konferencia, ktorá by mala začať pribilžne o 12:30.
Zdroj: Reuters/Radovan Stoklasa
Zdroj: Reuters/Radovan Stoklasa
11:55 Macron a Kiska rokujú Andrej Kiska chvíľu pred novinármi v jednom zo saloníkov diskutoval so svojim francúzskym náprotivkom. Prezidenti momentálne rokujú za zatvorenými dverami.
Zdroj: HN/Pavel Knapko
Zdroj: HN/Pavel Knapko
11:44 Kiska privítal Macrona
Prezident Kiska privítal Macrona pred prezidentským palácom. 
Zdroj: HN/Pavel Knapko
Zdroj: HN/Pavel Knapko
11:41 Macron dorazil pred prezidentský palác
Francúzsky prezident práve dorazil pred prezidentský palác. Nasledovať bude stretnutie s Andrejom Kiskom.
Zdroj: HN/Pavel Knapko
11:16 Macron je na ceste z letiska Kolóna s francúzskym prezidentom mala práve vyraziť z bratislavského letiska. 11:13 Macron prilákal aj pozornosť bežných ľudí Na Macrona sú zvedaví aj bežní ľudia, ktorí museli zostať za bezpečnostným plotom.
Zdroj: HN/Pavel Knapko
11:08 Cieľ Macronovej návštevy? "Bude sa Macron snažiť vraziť klin medzi členmi vyšehradskej skupiny nahováraním si jedných a stigmatizáciou druhých?" pýta sa vo svojom komentári francúzsky denník Le Figaro. Viac sa dočítate TU.  10:59 V paláci čakajú desiatky novinárov
Emmanuel Macron by mal do prezidentského paláca doraziť po jedenástej. V paláci čakajú už desiatky slovenských, ale aj zahraničných novinárov na príchod francúzskej hlavy štátu.
10:49 Macrona už čaká červený koberec Pred prezidentským palácom vrcholia prípravy na návštevu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. So slovenskou hlavou štátu sa stretne pred obedom. Ochranka ešte pripevňuje červený koberec pred palácom.
Zdroj: HN/Pavel Knapko
Zdroj: HN/Pavel Knapko
10:45 Viaceré stretnutia Počas svojej návštevy sa francúzsky prezident stretne s prezidentom Andrejom Kiskom, premiérom Petrom Pellegrinim. Diskutovať bude aj s verejnosťou.  10:30 Dopravné obmedzenia V súvislosti s príchodom Emmanuela Macrona čakajú Bratislavu viaceré dopravné obmedzenia, ktoré sa dotknú aj diaľničného obchvatu. Viac sa dočítate TU.  10:14 Vitajte Vítame Vás pri online prenose, v ktorom budeme monitorovať návštevu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona na Slovensku. 

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-05 12:50:25 - Feat.: - Title: Kremeľ rázne odmietol Macronove vyjadrenia o narušení olympiády 04 - Modified: 2024-04-04 17:18:24 - Feat.: - Title: Francúzsko so spojencami mohlo zastaviť genocídu v Rwande, povedal Macron 05 - Modified: 2024-04-04 11:20:35 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Rusko zameria svoje informačné zdroje na olympiádu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:56