Andrej Danko a Viačeslav VolodinFacebook Andreja Danka
StoryEditor

Vybaví Danko odmietnutie zákona v ruskej Dume? Lajčákov rezort podpichol šéfa SNS

01.06.2019, 17:35
Autor:
chochoTASRTASR
Keďže ide o poslaneckú iniciatívu v dolnej komore ruského parlamentu, podľa slovenskej diplomacie existuje priestor aj na parlamentnú diplomaciu.

Legitimizovanie invázie vojsk Varšavskej zmluvy v auguste 1968 do Československa je z pohľadu Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí neprijateľné a šéf rezortu Miroslav Lajčák, ktorý je nominantom Smeru, je pripravený túto otázku otvoriť počas budúcotýždňových rokovaní v Ruskej federácii. V reakcii na informáciu, že ruská Duma chce prijať zákon, ktorý by uznal oprávnenosť okupácie, to uviedol hovorca rezortu Boris Gandel.

​Neočakávajú, že prejde

Ministerstvo však nepredpokladá, že by návrh prešiel. "Podľa našich informácií ide o opakovanú iniciatívu z dielne opozičnej Komunistickej strany RF, ktorá doteraz nikdy nemala adekvátnu podporu pre svoj návrh a všetko nasvedčuje tomu, že takisto to bude aj v tomto prípade," priblížil hovorca.

Keďže ide o poslaneckú iniciatívu v dolnej komore ruského parlamentu, podľa slovenskej diplomacie existuje priestor aj na parlamentnú diplomaciu.

"Obzvlášť ak berieme na zreteľ viacnásobné deklarovanie mimoriadne priateľských vzťahov medzi predsedom NR SR a predsedom Štátnej dumy RF," dodal Gandel.

Danko a Volodin

Hovorca ministerstva zahraničia naráža na fakt, že šéf parlamentu a SNS Andrej Danko pravidelne navštevuje Rusko, kde sa stretáva najmä s predsedom Štátnej dumy Viačeslavom Volodinom, ktorého opakovane označuje za svojho blízkeho priateľa. Ten je však na sankčných zoznamoch Európskej únie a šéf národniarov preto doma čelí kritike za úzke kontakty s ním.

Kriticky to hodnotí aj šéf rezortu diplomacie Lajčák. "Nerozumiem tomu, prečo pán predseda parlamentu až takýmto spôsobom cítil potrebu vyznávať lásku človeku, ktorý je na sankčných zoznamoch," vyhlásil Lajčák vlani v októbri v reakcii na Dankom zverejnené fotografie s Volodinom.

Danko bol naposledy v Rusku minulý mesiac, keď sa v Moskve zúčastnil osláv výročia víťazstva nad fašizmom. Okrem Volodina sa stretol aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

​Ruská Duma chce prijať zákon o oprávnenosti okupácie Československa v roku 1968. Informoval o tom český portál Forum24.cz s tým, že sa na tom dohodli poslanecké frakcie. Poslanci podľa portálu chcú, aby vojaci, ktorí sa na okupácii zúčastnili, mohli byť považovaní za vojnových veteránov.

01 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 02 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 03 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 04 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 05 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov"
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:01