StoryEditor

Expolicajt čelí trestnému oznámeniu pre rozhovor v médiách, podal ho bývalý šéf polície Gašpar

04.06.2019, 14:46
Autor:
TASRTASR
Branislav Diďák hovoril v rozhovore aj o vplyve nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra.

Bývalý nitriansky policajt Branislav Diďák čelí trestnému oznámeniu za neoznámenie trestného činu, ktoré podal bývalý policajný prezident Tibor Gašpar.

Dôvodom má byť rozhovor pre portál Aktuality.sk, kde hovoril o súčasnom stave polície. Okrem toho ho vyšetruje aj inšpekcia ministerstva vnútra a čelí predžalobnej výzve zo strany nitrianskeho podnikateľa.

"Podľa názoru obhajoby, takéto podozrenie na základe rozhovoru, ktorý bol uverejnený 9. apríla tohto roku, neexistuje a nie je tu dané podozrenie z tohto trestného činu, pretože ten si vyžaduje existenciu konkrétneho trestného činu s hornou hranicou trestov odňatia slobody prevyšujúcej desať rokov alebo konkrétny korupčný trestný čin, o ktorom by sa môj klient musel dozvedieť," povedala jeho právna zástupkyňa Eva Mišíková.

Podľa jej slov tento rozhovor neobsahuje žiadne konkrétne skutočnosti a zaoberá sa len stavom polície vo všeobecnosti.

Dôvod na trestné oznámenie nevidí

Dôvodom oznámení by podľa Diďáka mohla byť aj pripravovaná reforma polície, na ktorej tvorbe sa podieľa. "Zaoberá sa odbornosťou polície. My sa nezaoberáme zisťovaním trestných činov policajtov, ako je to mne dávané za vinu. To je absurdné," skonštatoval.

V spomínanom rozhovore vychádzal podľa vlastných slov z verejne dostupných zdrojov a dôvod na trestné oznámenie nevidí.

"Nikdy sme spolu neriešili nejaké kauzy, nezaoberáme sa konkrétnou trestnou činnosťou. To nechávame zložkám, ktoré sú na to určené," povedal predseda mimoparlamentnej strany Spolu Miroslav Beblavý, ktorý s Diďákom pripravuje reformu polície. Myslí si, že oznámenia sú pokusom o zastrašovanie zo strany ľudí, ktorí sa toho boja.

Hovoril aj o vplyve Bödöra

Diďák tiež čelí predžalobnej výzve zo strany nitrianskeho podnikateľa. "To by som nerád konkretizoval bez porady s právnym zástupcom, zatiaľ je to v tomto štádiu," povedal.

Vyjadrenie k anonymnému trestnému oznámeniu, ktorým sa zaoberá Úrad inšpekčnej služby rezortu vnútra, chce dať až po tom, ako bude vypovedať. Zatiaľ nevie, čoho konkrétne sa oznámenie týka.

"Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby MV SR vykonáva všetky úkony potrebné pre ďalšie konanie. K procesnému postaveniu menovaného a ďalším detailom prebiehajúceho konania nie je v súčasnosti možné poskytnúť bližšie informácie," povedali pre TASR z tlačového odboru rezortu vnútra.

V rozhovore pre Aktuality.sk Diďák hovoril napríklad o skupine ľudí, ktorí v rámci polície riešia prípady vplyvných oligarchov, ale aj o vplyve nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra. Okrem netradičných kariérnych postupov v polícii spomína aj prípady, keď niektorí ľudia dostali odmeny "za prácu v prospech takýchto súkromníkov a dostali sa do Slovenskej informačnej služby".

01 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 02 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 03 - Modified: 2024-04-15 16:11:47 - Feat.: - Title: Na území Žilinského kraja zistili 22 vodičov pod vplyvom alkoholu 04 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 05 - Modified: 2024-04-13 16:47:49 - Feat.: - Title: Kazašská polícia zadržala Rusa obvineného z verbovania Tadžikov do ozbrojených konfliktov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 13:49