StoryEditor

Šéf odborárov u Palka skončil

27.10.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Minister vnútra Vladimír Palko odvolal z funkcie riaditeľa odboru vedecko-technického rozvoja PZ šéfa policajných odborárov Miroslava Litvu.

Minister vnútra Vladimír Palko odvolal z funkcie riaditeľa odboru vedecko-technického rozvoja PZ šéfa policajných odborárov Miroslava Litvu. Dôvodom sú podľa ministra Litvove klamlivé informácie na utorňajšom protestnom zhromaždení policajtov, ktorými mal Litva zavádzať verejnosť aj svojich kolegov. Šéf policajných odborov podľa Palka tvrdil, že nástupný plat policajtov tvorí 9-tisíc korún. "Je to zavádzanie, pretože tarifný plat príslušníkov PZ predstavuje viac ako 11-tisíc korún a pri spriemerovaní 13. a 14. platu je to viac než 13-tisíc korún," vyhlásil včera minister, ktorý takéto zavádzanie "nemôže trpieť". Sám Litva má podľa neho plat vyšší než 28-tisíc korún, k čomu sa však počas protestnej akcie nepriznal. V druhom polroku 2006 má podľa neho priemerný plat policajta stúpnuť na 28 082 korún, čím sa takmer vyrovná platu vojaka, ktorý predstavuje 28 435.
Litva trvá na tom, že platy policajtov v budúcom roku nevzrastú o 13,2 percenta. Včerajšie odvolanie z funkcie komentoval slovami, že minister iba využíva možnosti zákona tak, ako si ich pripravil. "Čo sa týka dôvodov odvolania, je to na úvahu." Litva naďalej zostáva predsedom policajných odborov, ak Rada predsedov krajských rád nerozhodne inak. "Nemám informácie o tom, že by boli pochybnosti o mojej osobe. Vždy si zakladám na tom, aby som sa mohol každému pozrieť do očí." Šéf parlamentného brannobezpečnostného výboru Róbert Kaliňák (Smer- SD) považuje Palkov krok za zastrašovanie.
V utorok takmer 2-tisíc policajtov prvýkrát v histórii slovenskej polície protestovalo, aby vyjadrilo nespokojnosť so svojou platovou a sociálnou situáciou. Podľa nich vláda dlhodobo nezohľadňuje ich objektívne potreby a v porovnaní s vojakmi sú neustále znevýhodňovaní.

01 - Modified: 2003-01-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: EÚ za mierové riešenie irackej krízy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:50