StoryEditor

Moslimovia chcú mať cirkev

Právoplatné islamské sobáše, možnosť modliť sa v pracovnom čase, príspevky od štátu. To všetko chce dosiahnuť moslimská komunita na Slovensku. Podľa odhadov žije u nás od troch do piatich tisícok prívržencov islamu. Tí už začínajú zbierať podpisy, aby mohli požiadať o oficiálnu registráciu svojho náboženstva. Príslušníci islamu u nás totiž dnes nemajú právo na cirkevný sobáš v duchu islamských tradícií - manželstvá môžu uzatvárať iba na úrade. "Niektorým to neprekáža, niektorým áno," upozorňuje Abdulwahab Al-Sbenaty zo Združenia priateľov islamskej literatúry.
Slováci si však zachovávajú od islamu stále odstup. Podľa prieskumu ministerstva vnútra napríklad viac ako polovica ľudí nechce mať vo svojom susedstve mešitu. Moslimov považuje za rizikovú skupinu aj naša tajná služba. Tá vo svojich správach upozorňuje, že by mohli byť využívaní ako kuriéri na odovzdávanie správ či finančných súm teroristických skupín. Práve preto je väčšia časť verejnosti skeptická voči týmto prisťahovalcom. Podľa sociológa Martina Bútoru k tomu prispel aj útok na "dvojičky" z 11. septembra 2001. "Navyše, je to pre nás stále vzdialená a neznáma kultúra."

01 - Modified: 2003-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mercedes vedie 02 - Modified: 2003-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Embraco zvyšuje výrobu kompresorov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 08:30