Slovensko je krajina krásnej prírody a Národný park Nízke Tatry je jedným z jej najcennejších pokladov. Návšteva tu zvyčajne zahŕňa nádhernú horskú scenériu, objavovanie mnohých údolí a zostup do pozoruhodných ľadových jaskýň. Nízke Tatry ponúkajú takmer nekonečné možnosti na vonkajšie športy. Nadšenci freeridového lyžovania si užijú na svahoch Chopku, ktorý je známy ako jedna z najlepších freeridských destinácií v strednej Európe. Za najlepšími panoramatickými výhľadmi sa vydajte sa na vrchol Ďumbiera a obdivujte úchvatný pohľad na (v podstate) jednu tretinu Slovenska, vrátane Vysokých Tatier. Navštívte aj malú dedinku Vlkolínec, chránenú pamiatku UNESCO a známu jedinečnou ľudovou architektúrou. Budete sa tu cítiť, akoby ste sa vrátili v čase. S kaleidoskopom zachovaných starých dreveníc a pokojom okolitej prírody je Vlkolínec dokonalým útočiskom od ruchu mesta a skvelým nápadom na jednodňový výlet. • Tip: Demänovská jaskyňa (najnavštevovanejšia jaskyňa na Slovensku) sa môže pochváliť impozantnými halami s krištáľovo čistými podzemnými jazerami.Pixabay
StoryEditor

Plošná ťažba v národných parkoch má byť zakázaná, rozhodli poslanci

11.09.2019, 17:47
Autor:
TASRTASR
Nová legislatíva má tiež priniesť nové právomoci Štátnej ochrane prírody SR.

Plošná ťažba v národných parkoch a vzácnych územiach má byť zakázaná. Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Nová legislatíva má tiež priniesť nové právomoci Štátnej ochrane prírody SR.

Podľa schválenej novely má byť teda náhodná ťažba nezákonná. Po novom bude tiež potrebný súhlas štátnych ochranárov pri akýchkoľvek krokoch, ktoré by mohli ohroziť prírodu v národných parkoch. Týka sa to napríklad ťažby dreva, výstavby, výkopov zeminy alebo zásahov do vodných tokov.

Podľa novely majú súhlas na výrub drevín mimo zastavaného územia obce vydávať okresné úrady, a nie obce ako doteraz, pričom to má byť podľa envirorezortu podmienené súhlasom Štátnej ochrany prírody SR.

Novela tiež umožňuje vyznačiť územie, v ktorom sa bude môcť pohybovať aj mimo vyznačeného chodníka. Obce by mali viesť evidenciu využitia finančných prostriedkov z náhrad za vyrúbané dreviny.

​Envirorezort chce zároveň vytvoriť informačný systém, ktorý verejnosti aj orgánom štátnej správy poskytne údaje, na základe ktorých bude možné jednoznačne identifikovať hranicu chránených území a ich ochranných pásiem.

"Ide o výrazný krok vpred, keďže dlhé roky mohli štátni ochranári zabrániť zásahom takmer výlučne iba v najvyššom – piatom stupni ochrany. Ten je v národných parkoch zastúpený minimálne. Vďaka schválenej novele sa však táto ich právomoc rozširuje na viac ako 400-tisíc hektárov vzácneho územia na Slovensku, čo predstavuje takmer 10 percent rozlohy Slovenska," uviedol minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).

Schválené zmeny majú byť účinné od 1. januára 2020.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov 02 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 03 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 04 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 05 - Modified: 2024-04-16 16:09:50 - Feat.: - Title: Gruzínski poslanci schválili návrh sporného zákona o zahraničných agentoch. V uliciach sa protestuje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 09:18