StoryEditor

Nestrašte ľudí, odkázal Matovič lídrom opozičných strán. Vymenoval päť podmienok vstupu do vlády

15.09.2019, 13:55
Autor:
klklTASRTASR
Podľa lídra OĽaNO by opozičné stany nemali pred voľbami strašiť ľudí.

Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič na tlačovej konferencii avizoval jeho prvú časť plánu ako "poraziť mafiu." Podľa neho opozičné strany v súčasnosti neriešia, ako vyhrať voľby, ale riešia marginálne témy, ako sú napríklad registrované partnertstvá.

Ako príklad uviedol rokovania PS/Spolu a KDH, ktoré podľa neho rokujú o tom, kedy by ich spoločná vláda schválila registrované partnerstvá. "Vidíme trojmesačné dohadovačky, či budú registrované partnerstvá prijaté hneď po parlamentných voľbách, alebo až po komunálnych a regionálnych voľbách," povedal Matovič.

Podľa neho by následne po voľbách do VÚC mala schválením registrovaných partnerstiev padnúť vláda. 

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Truban v reakcii povedal, že ho mrzí, že na nich neustále útočia. "Je nám ľúto, že pokračujú útoky na spoluprácu PS, SPOLU a KDH. Práve táto spolupráca ukazuje, že ak sa sústredíme na veci, ktoré nás spájajú a odhodíme spôsoby starej politiky, vieme dať ľuďom nádej na zmenu a výmenu Kočnerovej generácie politikov," povedal. 

Päť podmienok

Matovič tvrdí, že by sa takéto témy mali dať pred voľbami bokom, aby neodradili ľudí od toho ísť voliť. Podobne to bolo podľa neho pri prezidentských voľbách, kedy prezidentka Zuzana Čaputová jasne deklarovala, že by bola za adopcie deťmi homosexuálmi a odradila tým množstvo ľudí od toho, aby ju volili. 

Líder OĽaNO preto dal niekoľko sľubov a podmienok, ktoré by mali ľudí podľa neho upokojiť. Tvrdí, že nevstúpia do vládnej koalície, ktorá by prijala registrované partnerstvá, "vytýčila by cestu na adopcie detí homosexuálmi, ktorá by uvoľnila drogovú politiku." Zároveň nechce vstúpiť do vlády, ktorá by chcela ľuďom zobrať súčasné sociálne výhody alebo zmeniť postoj krajiny v migračnej otázke. 

"Chceme týmto spôsobom nastaviť kompas aj ostatným demokratickým opozičným stranám, s ktorými chceme vytvoriť alternatívu, ale ak my budeme strašiť, Robert Fico to bude využívať v kampani," vysvetľoval Matovič.

"Smer bude podľa neho týmito bodmi ľudí strašiť a na tom si postaví kampaň a budú môcť vládnuť ďalej. Skúsme sa sústrediť na podstatu a skúsme sa sústrediť na finálny boj s mafiou," dodal. 

Opozícia musí vyhrať voľby

Podľa neho sú podstatnejšie veci, ktoré by mala riešiť budúca vláda a ideologické spory by sa mali odložiť. "Dajte na štyri roky bokom ideologické zástavy," dodal Ján Budaj.

Matovič tiež opätovne vylúčil spoluprácu so stranami Smer-SD, SNS a ĽSNS. Berie na vedomie, že s ním PS/Spolu a KDH nechcú spolupracovať, považuje však za férové, aby vedeli, aké sú ich podmienky.

Cieľom podmienok je podľa OĽaNO, aby demokratická opozícia vyhrala voľby. V najbližších týždňoch plánuje hnutie predstaviť ďalšie kroky, ktoré by mali k tomuto cieľu viesť.

01 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 02 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 03 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 04 - Modified: 2024-03-24 17:39:37 - Feat.: - Title: Koho favorizujú tipéri na prezidenta? Kurzy na Korčoka a Pellegriniho sa po prvom kole zmenili 05 - Modified: 2024-03-20 16:00:00 - Feat.: - Title: Výroky kandidátov: Korčok hovoril o nevýhode voči Pellegrinimu, šéf parlamentu zas o tom, čím trpí Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 08:15