Reuters
StoryEditor

Europarlament upozornil Orbána, aby na schôdzke s Putinom zastával spoločný európsky postoj

28.01.2022, 15:48
Otázkou je, s akým odkazom pocestuje Viktor Orbán do Moskvy.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán by aj počas návštevy Moskvy na budúci utorok mal prezentovať spoločný postoj Európskej únie, citoval v piatok spravodajský server hang.hu z vyjadrenia francúzskej europoslankyne a šéfky Podvýboru Európskeho parlamentu pre bezpečnosť a obranu (SEDE) Nathalie Loiseauovej.

Europoslankyňa na tlačovej konferencii v reakcii na otázku servera Euronews povedala, že ruský prezident Vladimir Putin sa pokúša o rozkol v Únii, pričom aj v budúcnosti bude skúšať jednotlivé krajiny.

"Úprimne dúfam, že Orbán vie, čo je v hre, a že sa bude pridržiavať princípu jednoty EÚ," dodala Loiseauová, podľa ktorej dialóg je dôležitý, pričom pripomenula piatkový telefonát francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona s Putinom.

Otázkou však je, s akým odkazom pocestuje Orbán do Moskvy.

Nemecký europoslanec a predseda Výboru EP pre zahraničné veci (AFET) David McAllister uviedol, že 27 členských štátov Únie spolu so spojencami z NATO musia dať jasne najavo, že vojenský útok na Ukrajinu by mal vážne následky, a že podporujú suverenitu a územnú integritu všetkých európskych krajín, vrátane Ukrajiny.

Najdôležitejšou témou utorňajšieho stretnutia s Putinom budú podľa Orbána vyvážené ekonomické vzťahy. "Chcel by som dosiahnuť, aby sme dostali z Ruska viac zemného plynu, okrem toho ale budeme hovoriť aj o európskej bezpečnostnej situácii. Záujmom Maďarska je mier," povedal maďarský ministerský predseda premiér v pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió.

V súvislosti s rusko-ukrajinským konfliktom poznamenal, že Maďarsko ako členská krajina Severoatlantickej aliancie a Európskej únie rokovalo o tejto otázke so svojimi západnými spojencami.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 11:28