StoryEditor

"Ja som z nej urobila to, čo je. Je čas splatiť dlh." Threema ukazuje, ako Kočner a Jankovská riadili sudkyňu

03.10.2019, 08:46
Autor:
TASRTASRchocho
Z Threemy vyplýva, že Jankovská podľa Kočnerových pokynov riadila sudkyňu, ktorá rozhodla v jeho prospech v zmenkovom procese.

Viac ako šesťtisíc správ cez aplikáciu Threema nielen pracovného, ale aj súkromného charakteru. Toľko si mali vymeniť obvinený v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a obžalovaný v kauze zmenky Marian Kočner a bývalá tajomníčka ministerstva spravodlivosti za Smer a sudkyňa Monika Jankovská.

Kočner mal cez ňu okrem iného úkolovať sudkyňu Okresného súdu Bratislava V a Jankovskej bývalú podriadenú na ministerstve Zuzanu Maruniakovú v tom, ako má rozhodovať v zmenkovom procese. Informuje o tom Denník N.

Kočner mal Jankovskú uloženú ako "Jakub". Tak sa volá jej syn. Podrobnosť komunikácie, ktorá detailne mapuje Jankovskej život aj pohyb, podľa Denníka N jednoznačne dokazuje, že si s Kočnerom písala práve ona. Samotná Jankovská však zverejnené prepisy označila za podvrh. 

​Z Threemy vyplýva, že Jankovská podľa Kočnerových pokynov riadila Maruniakovú, ktorá v apríli 2018 rozhodla, že jedna zo štyroch zmeniek v hodnote 8,3 milióna eur, ktoré vraj v roku 2000 Kočnerovi podpísal Pavol Rusko, je pravá.

Je reálny kupec

Kočner Jankovskej napísal koncom septembra 2017, že spektrálna analýza ukázala, že zmenka je minimálne 15 rokov stará: "Snáď by to mohlo Zuzku presvedčiť, aby sa pohla." Jankovská reagovala, že sa s ňou pokúsi spojiť.

Po tom ako Smer v župných voľbách v novembri 2017 stratil županov v štyroch krajoch, sa snažil Kočner tlačiť na Jankovskú, aby popohnala Maruniakovú, pretože "po voľbách už to nebude možné, je reálny kupec. Stačí mu jedno právoplatné rozhodnutie, nech nám uvoľní zmenku, a do 10 dní má posudok. A na január môže vyhodiť pojednávanie."

Nakoniec sa v novembri dohodli na februári. Maruniakovej prvé pojednávanie bolo vytýčené na 8. februára. "Len ju zabijem, keď mi v decembri povie, že sa posrala," napísala Jankovská.

​Z komunikácie je podľa Denníka N zrejmé, že Maruniaková mala strach a nebola úplne stotožnená s tým, čo má urobiť. A to aj napriek tomu, že za to prijala peniaze. "Včera sedela na káve a videla ťa v aute, tak sa skoro posrala, že či ju sleduješ," písala Jankovská Kočnerovi o Maruniakovej.

Dokonca sa navzájom cez Threemu hecovali. Na Silvestra napísala Jankovská Kočnerovi: "Ideme na to v roku 2018." Ten reagoval slovami, že prioritou je Markíza "a potom začneme stínať hlavy."

Zuza je pokojná

Kočner tlačil na to, aby Maruniaková rozhodla hneď na prvom pojednávaní. "Nesmie to odročiť," napísal 5. februára Jankovskej.

​Tá reagovala veľmi rázne. "Nie, lebo ju sama zaj…em. Sľúbila to. Viackrát. Ja som z nej urobila to, čo je a prišiel čas splatiť dlh!!!!! Sľúbila to a sama dala návod a postup, ktorý si dodržal. Tak prišiel čas, aby teraz ona dodržala, čo sľúbila!" odpovedala.

Následne sa s Maruniakovou aj stretla a Kočnerovi to opísala cez Threemu nasledovne: "Takže vysratá, došťatá…. povedala som jej, že ma to nezaujíma!!! Má urobiť, čo sľúbila! Inak s ňou končím a príde satisfakcia. Povedala, že to dodrží a ak by sa niečo stalo, tak 22."​

V samotný deň pojednávania Kočner Jankovskej hlásil, že "Zuza je pokojná." "Rozbite to," reagovala vtedy ešte štátna tajomníčka.

Maruniaková pojednávanie odročila na 22. februára. "Výkon Tvojej ‚zverenkyne‘ bol včera nad moje očakávania. Raz darmo, si vynikajúca ‚krstná‘. Ďakujem Ti," napísal k tomu Kočner Jankovskej.

Skončí na Kuciaka

Deň pred ďalším pojednávaním si Kočner s Jankovskou písali o tom, ako tajomníčka rozdelí odmenu. Každému pôjde to, čo mal na začiatku sľúbené – Maruniakovej a aj ďalšej sudkyni, ktorá im pomáhala, vysvetlila Jankovská. 22. februára však niekto ohlásil na súde bombu a pojednávanie bolo odročené.

26. februára, v deň, keď médiá informovali o vražde Jána Kuciaka, sa Kočner pýtal Jankovskej na Maruniakovú. Tá mu odpovedala, že sudkyňa je trochu vystrašená, ale ináč dobre. "Tak nech robí, čo má. Lebo skončí ‚na Kuciaka’," reagoval Kočner.

​28. februára nasledovalo ďalšie pojednávanie, Kočner o ňom štátnu tajomníčku podrobne informoval. Rovnako to bolo aj na ďalšom vytýčenom termíne konania procesu 16. apríla.

Dnes budeš vo všetkých správach

Rozsudok očakávali vo štvrtok 26. apríla 2018. Pár dní predtým sa Kočner Jankovskej pýtal, či je všetko pripravené. "Ahoj. Ako? Na štvrtok sme ready?" napísal.

"Jasné, už to píše, nech maká, som sa jej postarala o budúcnosť," odpovedala Jankovská. Podobne ho uistila aj ráno pred pojednávaním: "Všetko je na 100 % pripravené. Dnes budeš vo všetkých správach."

Rozsudok Maruniakovej, v ktorom bez preskúmania Ruskovho podpisu vyhlásila, že zmenka je pravá, vyvolal nadšenie. "Tak prvé kolo máme. Ďakujééééém," písal Kočner. "Supeeeeeer, teším sa, jedno máme z krku, jupiiiii," reagovala v podobnom duchu Jankovská.

Jankovská: Veľký blud a podvrh

Jankovská považuje prepisy komunikácie s Kočnerom z Threemy za podvrh. TASR o tom informovala Jankovská. Údajnú komunikáciu medzi ňou a Kočnerom označila za "jeden veľký blud a podvrh". Jankovská tvrdí, že po Slovensku koluje niekoľko verzií tejto údajnej komunikácie. "Podnikám všetky potrebné právne kroky na svoju obranu," uzavrela.

Národná kriminálna agentúra koncom augusta zaistila viacero mobilných telefónov sudcov bratislavských súdov vrátane Moniky Jankovskej v súvislosti s vyšetrovaním trestných činov prijímania úplatku, zneužívania právomoci verejného činiteľa, zasahovania do nezávislosti súdu a podplácania.

01 - Modified: 2019-09-11 18:09:08 - Feat.: 0 - Title: Exšéf SIS o kočnerovcoch v službách siskárov: Žneme ovocie, ktoré sme zasiali 02 - Modified: 2019-09-11 22:05:23 - Feat.: 0 - Title: Čo môže rozhodnúť voľby? Hlavnou témou bude Kočner, tvrdí politický marketér 03 - Modified: 2019-09-12 08:58:24 - Feat.: 0 - Title: Ďalšie obvinenie Kočnera, dôvodom sú motáky 04 - Modified: 2019-09-16 17:35:18 - Feat.: 0 - Title: Kočner s Bödörom mali chcieť od Kováčika informácie aj rozhodnutia, vyplýva z Threemy 05 - Modified: 2019-09-18 16:15:39 - Feat.: 0 - Title: Treba sa odsťahovať. Šéf nás dovedie do záhuby, napísal Kočner. Mal na mysli Fica 06 - Modified: 2019-09-20 15:29:28 - Feat.: 0 - Title: Tóth nemá dôvod klamať. Kočnera vo výpovedi usvedčoval, priblížil Lipšic 07 - Modified: 2019-09-27 07:58:04 - Feat.: 0 - Title: Kočnerova nahrávka, ktorá súvisí s kauzou Gorila, je pravá. Hlasy sú autentické, potvrdil znalec
01 - Modified: 2023-11-02 15:25:01 - Feat.: - Title: Začal sa súdny proces v kauze súvisiacej s trenčianskym barom Fatima 02 - Modified: 2023-09-28 08:35:47 - Feat.: - Title: Okresný súd Žilina odročil súd s Jankovskou v kauze súvisiacej s barom Fatima 03 - Modified: 2023-09-04 13:13:17 - Feat.: - Title: Prípad exmajiteľa baru Fatima Janíčka sa vracia na prvostupňový súd. Spor s Jankovskou sa ťahá 20 rokov 04 - Modified: 2023-08-06 08:10:59 - Feat.: - Title: Súd s Monikou Jankovskou v kauze Fatima sa má opäť začať v septembri 05 - Modified: 2023-04-27 10:44:02 - Feat.: - Title: Prípadom obžalovanej Jankovskej v kauze Fatima sa má zaoberať súd v Žiline
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 16:28