StoryEditor

"Kuciak mal zmiznúť, aby jeho telo nenašli." Obžaloba ukazuje, ako sa stala vražda

28.10.2019, 07:32
Autor:
chocho
Kočner je obžalovaný z úkladnej vraždy formou účastníctva. Zsuszovú, Szabóa a Marčeka obžalovali z úkladnej vraždy ako organizovanú skupinu.

Marian Kočner sa najprv snažil na novinára Jána Kuciaka nájsť kompromitujúce informácie, aby ho zdiskreditoval. Keďže Kuciak žil slušným životom, Kočner sa rozhodol pre iný variant. Tvrdí to prokurátor v obžalobe, ktorú podal 21. októbra na štyri osoby vrátane mafiánskeho podnikateľa Kočnera.

Obžaloba má 93-strán a denník Sme ju má k dispozícii, o čom informuje na svojom webe.

"Uvedené skutočnosti preto pravdepodobne viedli u Mariana Kočnera k rozhodnutiu fyzicky sa zbaviť Jána Kuciaka a takýmto spôsobom zabrániť ďalšiemu zverejňovaniu informácií o jeho aktivitách," stojí v obžalobe.

Kočner je obžalovaný z úkladnej vraždy formou účastníctva. Obžalované sú ešte ďalšie tri osoby - sprostredkovateľka Alena Zsuzsová, vykonávateľ Miroslav Marček a jeho pomocník Tomáš Szabó.

Zsuszovú, Szabóa a Marčeka obžalovali z úkladnej vraždy ako organizovanú skupinu. Všetkým štyrom hrozí doživotný trest.

V prípade figuruje aj Zoltán Andruskó, ktorý mal byť prostredníkom medzi Zsuzsovou na jednej strane a Marčekom a Szabóm na druhej. S políciou však spolupracuje, s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste, ktorú ešte musí schváliť súd a je vyčlenený na samostatné konanie.

Sledovanie novinárov

Zo sledovania novinárov, ktoré si Kočner podľa výpovedí svedka Petra Tótha - sám toto sledovanie pre Kočnera zabezpečoval - aby sa pomstil novinárom, vzniklo okrem množstva iného materiálu o mnohých novinároch aj niekoľko fotografií Kuciaka. Tóth ho osobne odfotil pri redakcii portálu aktuality.sk, kde novinár pracoval, aj pri bratislavskej autobusovej stanici.

Z obžaloby vyplýva, že "práve tieto fotografie zo sledovania novinárov pomohli vyšetrovateľom spojiť celú skupinu od objednávateľa Kočnera, cez Zsuzsovú a Andruskóa až po strelca Marčeka."

Tóth tiež vypovedal, že Kočner získal cez vplyvného nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra informácie z lustrácií novinárov na polícii. Bödör dokonca podľa Tótha finančne prispieval na ich sledovanie, čo však poprel. Do zaheslovanej komunikácie v mobilnom telefóne sa vyšetrovatelia nedostali. 

Andruskó spolupracuje

Priebeh objednávky vraždy opísal vyšetrovateľom Andruskó. Vypovedal, že Zsuzsovú spoznal cez sociálnu sieť Pokec v roku 2010 a chodili spolu k veštici.

Tvrdí, že sa na vražde podieľal zo strachu. Obával sa podľa vlastných slov, že ak nebude poslúchať, tak zabijú aj jeho.

So Szabóom a Marčekom sa Andruskó spoznal už dávno pred vraždou. V decembri 2016 sa mu mali priznať, že zabili kolárovského podnikateľa Petra Molnára.

Tvrdí, že v lete 2017 mu Zsuzsová povedala, aby zabezpečil vraždu advokáta Daniela Lipšica a prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku, ktorý podľa nej mali chcieť dostať Kočnera do väzenia. Dala mu zálohu 20-tisíc eur.

Andruskó objednávku posunul Szabóovi a Marčekovi. Tí ho neskôr zobrali do lesa na testovanie zbrane. V januári 2018 však bola Zsuzsová podľa Andruskóa nervózna, že sa so Žilinkom a Lipšicom nič nedeje.

"Svedkovi povedala, že JUDr. Žilinka spolu s JUDr. Lipšicom dávajú informácie z Kočnerových vyšetrovacích spisov novinárovi Jánovi Kuciakovi, že Kočner sa strašne hnevá na toho novinára a chce ho dať zabiť," píše sa o Andruskóovej výpovedi v obžalobe. Okrem toho Zsuzsová od Andruskóa žiadala aj vraždu námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho.

Fotografie Kuciaka

Na stretnutí v januári 2018 Zsuzsová ukázala Andruskóovi fotografie zo sledovania Kuciaka vrátane jeho domu, poskytla mu aj informácie ako adresu vo Veľkej Mači a Kuciakov denný režim.

​Polícia tieto fotografie Kuciaka našla aj v Zsuzsovej mobile. Vyšetrovateľom napriek tomu tvrdila, že ich nikdy nevidela.

"Osobitne je potrebné zdôrazniť, že tieto fotografie boli poskytnuté výhradne len Marianovi Kočnerovi a pokiaľ s nimi Alena Zsuzsová disponovala, je logické predpokladať, že ich mala od neho," píše prokurátor v obžalobe.

Zsuzsová Andruskóovi sľúbila za Kuciakovu vraždu 70-tisíc eur, keďže jej však dlhoval 20-tisíc za nevykonanú vraždu Žilinku a Lipšica, dostať mal len 50-tisíc eur.

"Zsuzsová to objednala tak, že Kuciak mal zmiznúť, aby jeho telo nenašli. Takto bola zadaná zákazka," píše sa v obžalobe.

Zsuzsová odmietla, že by sa podieľala na vražde, no priznala, že sa s Kočnerom pozná asi osem rokov a že jej mesačne posielal tisíce eur. Zsuzsová trpí panickými záchvatmi a po jednom z nich jej Kočner podľa Zsuzsovej poslal 30-tisíc eur.

Kočner s vyšetrovateľmi nespolupracoval, vo výpovedi vraždu poprel a namietal postup polície, odmietol sa podrobiť psychologickému vyšetreniu.

Odovzdanie zbrane

Andruskó sa s vykonaním vraždy Kuciaka obrátil na Szabóa. Povedal mu, že je objednávka na vraždu za 50-tisíc eur, z ktorých si 10-tisíc on nechá pre seba. Szabó s tým súhlasil a poprosil ho o zbraň.

Na ňu poskytla financie Zsuzsová, ktorá pred Andruskóovými očami vybrala z bankomatu 2 500 eur. Andruskó za to kúpil samopal škorpión s tlmičom od Adama Huszlicsku, ktorý si odfotil. Fotku ukázal Zsuzsovej, aby vedela, že jej peniaze naozaj použil na kúpu zbrane.

Pri odovzdávke zbraní povedal Szabó Andruskóovi, že už si boli obzrieť dom vo Veľkej Mači. Neskôr tam bol s nimi aj Andruskó. Okrem toho im kúpil aj mobily so SIM kartami v komárňanskej predajni Tomtel.

Andruskó vyšetrovateľom tvrdil, že Szabóovi a Marčekovi povedal, že za objednávkou vraždy je Rus, o ktorom Kuciak písal.

Po vražde za ním Marček a Szabó prišli a oznámili mu, "že je to vybavené", avšak museli zabiť aj ženu, ktorá bola v dome. Szabóov opis vraždy, ktorý povedal Andruskóovi sa neskôr ukázal ako nesprávny. Za strelca označil vo svojej výpovedi Szabóa.

Szabóova verzia

Szabó mu mal povedať, že pri dverách domu zakričal "polícia otvorte", a keď Kuciak otvoril, okamžite ho zastrelil. Andruskó ho však podľa vlastných slov nechcel počúvať a tak Szabó už svoje rozprávanie o Kušnírovej nedokončil.

Szabó krátko po zatknutí vyšetrovateľom priznal, že vo Veľkej Mači bol a všimol si, že ho tam zachytila priemyselná kamera. Tvrdil však, že si Andruskó objednal zbitie Kuciaka, za čo mali spolu s Marčekom dostať tisíc eur. Takisto si tam vraj bol raz pozrieť babetu na predaj.

Szabó ďalej vyšetrovateľom tvrdil, že sa Marček z domu vrátil celý zablatený s tým, že pár už našiel mŕtvy.

Marček, ktorý najskôr všetky podozrenia odmietal, v apríli 2019 zmeniť postoj. Vyšetrovateľom priznal, že Andruskó od neho a Szabóa chcel vraždu Žilinku a neskôr aj Kuciaka. Opísal, ako chodili do Veľkej Mače a že pôvodne chceli Kuciaka zavraždiť už 19. februára, ale v dome videli aj jeho priateľku.

O dva dni neskôr to skúsili znovu a Marček sa podľa vlastných slov skryl v malej letnej kuchyni pri dome. Znovu si všimol, že je tam aj Kušnírová a asi hodinu a pol čakal, kým Kuciak nebude v dome sám.

"Keď videl, že Kušnírová odišla na WC do miestnosti vedľa kuchyne, pristúpil k vchodovým dverám, zabúchal a keď prišiel Ján Kuciak, tak mu strelil do hrude. Následne odstrčil dvere a keď videl, že tam stojí aj Martina Kušnírová, ktorá vzápätí vbehla do kuchyne, išiel za ňou a v kuchyni jej strelil do hlavy. Pri odchode ešte raz vystrelil na Jána Kuciaka," opisuje vyšetrovateľ Marčekovu výpoveď.

Ďalšie peniaze

Po vražde Zsuzsová Andruskóovi na stretnutí povedala, že sa jej nepáči, že bola zavraždená aj žena a že ide do Báču, kde má Kočner golfový areál a bol tam viackrát videný so Zsuzsovou.

Po návrate z Báču dala Andruskóovi v servítke 50-tisíc eur v 500-eurových bankovkách. Z nich si Andruskó nechal 10-tisíc a Szabóovi a Marčekovi dal zvyšok.

Keď sa vražda prevalila v médiách, Szabó s Marčekom si vypýtali ďalšie peniaze. Andruskó ich podľa vlastných slov zabezpečil u Zsuzsovej, ktorá poslala ďalšie tisíce eur. Presnú sumu nevedel.

Po vražde sa Zsuzsová odmlčala a Andruskó mal obavy. "Mal pocit, že ho niekto sleduje a že po vykonaní vraždy JUDr. Šufliarskeho dokončia aj jeho. Svedčí o tom aj tá skutočnosť, že obvinený Mgr. Kočner ponúkol Glváčovi, že keď bude ministrom vnútra, tak mu dá vrahov Kuciaka," píše sa v obžalobe. Poznámka na podpredsedu Smeru Martina Glváča v obžalobe bližšie nie je vysvetlená.

Získali množstvo informácií

Vyšetrovatelia získali o priebehu a plánovaní množstvo informácií a dát. Podľa obžaloby zaistili niekoľko mobilných telefónov a USB kľúčov. Podarilo sa im zmapovať pohyb Marčeka Szabóa a Andruskóa. Študovali aj kamery z Veľkej Mače a porovnávali spôsob pohybu a stavbu tela obžalovaných so záznamami. 

Časť získaných telefónov odovzdali Europolu, ktorý im pomohol vypracovať forenzné správy. Z nich zistili, ako obžalovaní medzi sebou komunikovali. Zistili aj to, že z mobilu Zsuzsovej dcéry sa často komunikovalo s osobou uloženou ako Maznák. Malo by ísť o Martina Glváča. 

Kočnera s prípadom spojili fotografie, ktoré boli odovzdané len jemu a neskôr boli nájdené u Zsuzsovej. Rovnako aj fakt, že Zsuzsová niekoľko rokov nepracovala a tak nemala z čoho financovať vraždu. 

"Naopak bol to práve Marian Kočner, ktorý jej pravidelne poskytoval finančné prostriedky, uhrádzal jej motorové vozidlo alebo financoval luxusné zahraničné dovolenky," píše prokurátor. 

01 - Modified: 2019-08-21 17:33:41 - Feat.: 0 - Title: Marek Para: Kočnera majú s vraždou Kuciaka spájať dve správy z Threemy, evidentne s ňou nesúvisia 02 - Modified: 2019-08-22 13:25:09 - Feat.: 0 - Title: Kočner vedel od policajtov, ako sa vyvíjajú jeho kauzy. Informácie mal aj o vyšetrovaní Kuciakovej vraždy 03 - Modified: 2019-08-26 12:23:53 - Feat.: 0 - Title: "Ovládnuť Markízu, kúpiť TA3." Kočner vytvoril po vražde Kuciaka akčný plán 04 - Modified: 2019-09-23 13:53:19 - Feat.: 0 - Title: Ukončili vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej 05 - Modified: 2019-10-18 12:45:58 - Feat.: 0 - Title: Andruskó sa priznal v prípade vraždy Kuciaka. Mali by mu výrazne znížiť trest 06 - Modified: 2019-10-21 09:33:10 - Feat.: 0 - Title: Prokurátor podal obžalobu na Kočnera a tri ďalšie osoby v prípade vraždy Kuciaka 07 - Modified: 2019-10-21 10:42:07 - Feat.: 0 - Title: Lipšic: Existujú aj nezverejnené dôkazy, ktoré potvrdzujú obžalobu v prípade vraždy Kuciaka 08 - Modified: 2019-10-22 10:44:14 - Feat.: 0 - Title: Policajný šéf Lučanský rozpustil vyšetrovací tím vraždy Kuciaka: Po obžalobe naň nie je dôvod 09 - Modified: 2019-10-23 12:36:43 - Feat.: 0 - Title: Lučanský reaguje na rozpustenie tímu Kuciak: Zaskočili ma hysterické reakcie
01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-04-05 12:45:07 - Feat.: - Title: Trinásťročný chlapec v Nemecku je podozrivý, že zabil bezdomovca 04 - Modified: 2024-03-27 09:19:39 - Feat.: - Title: Mladú Slovenku odsúdili v Rakúsku za vraždu seniora. Odvolávala sa na prostitúciu, drogy a schizofréniu, psychiatrička to videla inak 05 - Modified: 2024-03-26 16:51:19 - Feat.: - Title: V Rakúsku odsúduli opatrovateľku zo Slovenska za vraždu na 20 rokov za mrežami
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 21:27