StoryEditor

Pracovné zmluvy šéfov a zamestnancov sa líšia

04.11.2019, 23:00
Podiely na zisku, dlhšie skúšobné doby či konkurenčné doložky. To všetko obsahujú pracovné zmluvy pre manažérov.

Topmanažéri majú na rozdiel od radových zamestnancov oveľa viac zodpovednosti. Či už za obchodné smerovanie firmy, finančné toky až po manažovanie podriadených. Senior manažéri majú často pod sebou desiatky, niekedy stovky ľudí, ktorých úsilie musia úspešne zamerať na dosiahnutie konečného cieľa firmy. Ten je pre každú firmu rovnaký – ziskovosť.


Práve kvôli rozdielom v množstve zodpovednosti podpisujú senior manažéri „pracovné“ zmluvy, ktoré sa od pracovných zmlúv zamestnancov zásadne líšia. Okrem rozdielneho právneho režimu sa manažérske zmluvy líšia od tých pracovných aj množstvom individuálne dohodnutých dodatkov. Firmy totiž musia seniorov motivovať aj ďalšími benefitmi, ako je väčšie odstupné či chrániť si ich know-how konkurenčnými doložkami.


Zmluvy podľa Obchodného zákonníka
Z čisto právneho hľadiska je najvýznamnejším rozdielom medzi pracovnou zmluvou zamestnanca a manažéra zákon, ktorým sa riadi jej uzatvorenie. „CEO, predseda predstavenstva alebo konateľ spoločnosti má zvyčajne uzavretú zmluvu o výkone funkcie podľa obchodného zákona, nie Zákonníka práce,“ vysvetľuje Veronika Pázmányová, vedúca advokátka v spoločnosti Glatzova & Co. Zmluva o výkone funkcie nemusí obsahovať časti pracovnej zmluvy, na ktoré sú pracujúci zvyknutí. Ide napríklad o presne stanovenú pracovnú dobu, dovolenku či výpovedné dôvody a doby. Dôvodom je, že štatutár sa podľa zákona nepovažuje za zamestnanca.


Okrem rozdielneho právneho režimu sa zmluvy štatutárov a bežných zamestnancov líšia aj obsahom. V zmluve pre manažérov sa inak upravuje spôsob odmeňovania. Ide najmä o zahrnutie preplatenia nadčasov do odmeny, bonusov za podpis zmluvy či relokačných a cestovných bonusov. Manažéri si v zmluve s firmou individuálne dohodujú aj dlhšie výpovedné lehoty a odstupné. Nimi firmy motivujú najlepších vedúcich pracovníkov, aby išli pracovať práve k nim a odmietli ponuku od konkurencie. Toto odstupné ide výrazne nad rámec povinného odstupného, ktoré bežným zamestnancom po určitom čase vyplýva zo Zákonníka práce.


„Okrem obsahových rozdielov v spôsobe odmeňovania manažérska zmluva často obsahuje aj konkurenčnú doložku a povinnosť mlčanlivosti s prísnymi postihmi za jej porušenie,“ dodáva Pázmányová. Konkurenčnou doložkou si firma poistí svojho vedúceho pracovníka tým, že nesmie odísť ku konkurencii. Často býva aj modifikovaná tak, že určitý čas bude firma posielať zamestnancovi pla...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Nezamestnaní môžu najnovšie dostať až 190 eur. O čo ide a aké podmienky musíte splniť? 02 - Modified: 2024-01-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Od januára stúpli úrazové dávky. Koľko po novom dostanete? (+ tabuľka) 03 - Modified: 2023-10-17 11:40:38 - Feat.: - Title: Tínedžer zažil tvrdú realitu. V kaviarni mu dali 8-hodinovú službu, zosypal sa ešte pred polovicou zmeny 04 - Modified: 2023-08-02 12:36:04 - Feat.: - Title: Asociácia nemocníc Slovenska žiada prehodnotiť zmluvy pre nemocnice na peniaze z plánu obnovy 05 - Modified: 2023-05-19 18:32:55 - Feat.: - Title: Ministerstvo zdravotníctva podpísalo zmluvy s nemocnicami na modernizáciu z plánu obnovy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:18