StoryEditor

Pavol Hrušovský je v hre o prezidenta

15.10.2007, 00:00
"Každá podpora z iných strán poteší, lebo je to uznanie nielen ako politika, ale aj ako človeka. A to je jeden z dôvodov rozmýšľať o tom, ako sa zachovám a rozhodnem," reagoval pre HN Pavol Hrušovský.

Predseda KDH Pavol Hrušovský sa čoraz vážnejšie dostáva do hry o budúceho prezidenta. Pre HN sám potvrdil, že kandidatúru zvažuje. O jeho podpore sa navyše podľa našich informácií hovorí aj v najsilnejšej opozičnej strane SDKÚ-DS.

"Ja som prítomná takejto diskusii nebola. Neformálne debaty medzi poslancami však určite bežia," povedala podpredsedníčka SDKÚ Iveta Radičová na otázku HN, či sa v Dzurindovej únii hovorí o Hrušovskom.

Hrušovský rozmýšľa
Práve Radičová sa pritom doteraz spomínala ako najvhodnejší spoločný kandidát parlamentnej opozície na hlavu štátu - z prieskumov verejnej mienky vychádza ako jediná, kto môže reálne poraziť súčasného prezidenta Ivana Gašparoviča.

Samotný šéf kresťanských demokratov tvrdí, že aj on v SDKÚ o sebe počul "všeličo" - oficiálne však potvrdené nemá nič. "Každá podpora z iných strán poteší, lebo je to uznanie nielen ako politika, ale aj ako človeka. A to je jeden z dôvodov rozmýšľať o tom, ako sa zachovám a rozhodnem," reagoval pre HN.

SMK šéfa KDH nechce
SDKÚ o konkrétnom mene na prezidentské kandidáta oficiálne hovoriť odmieta. SMK má však pri Hrušovskom jasno - nie je to správny adept na hlavu štátu. "My vidíme problém chýbajúcich osobností v KDH, vidíme, aká je situácia v KDH, tam to je podľa nás bez šance," vyhlásil predseda maďarskej koalície Pál Csáky.

Jeho strana vlastného kandidáta nepostaví, vhodnú osobnosť na prezidenta by podľa Csákyho mala opozícia hľadať v SDKÚ. Ani on však nechcel byť konkrétnejší.

Taktické hry?
Ak by sa aj opozícia dohodla, že do prezidentských volieb v roku 2009 postaví Hrušovského, podľa analytikov nemá šance konkurovať Gašparovičovi. Politologička Soňa Szomolányi tvrdí - k Hrušovskému sa politické strany neprikláňajú preto, že by mal ich dôveru. "Sú to taktické hry." Hrušovský podľa nej nemá reálne šance dostať sa ani do druhého kola volieb. "A oni to vedia."

Volebnou prehrou sa podľa Szomolányi oslabí Hrušovského postavenie ako predsedu kresťanských demokratov, čo by mohlo vyhovovať druhému krídlu v KDH. Poslanec Vladimír Palko, ktorý nedávno kritizoval vedenie svojej strany, ako prvý prišiel s myšlienkou na kandidatúru Pavla Hrušovského na hlavu štátu.



Hrušovský rozmýšľa nad prezidentom

Predseda KDH Pavol Hrušovský získava nečakanú prevahu pri hľadaní opozičného kandidáta na post budúceho prezidenta republiky. Šéf kresťanských demokratov pre HN potvrdil, že kandidatúru zvažuje. O jeho podpore sa navyše hovorí už aj v SDKÚ-DS, čo nám potvrdili viaceré zdroje z prostredia najsilnejšej opozičnej strany. Podpredsedníčka SDKÚ Iveta Radičová na otázku, či sa v jej strane hovorí o Hrušovskom, povedala: "Ja som prítomná takejto diskusie nebola. Neformálne debaty medzi poslancami však určite bežia." Práve Radičová sa pritom vzhľadom na popularitu vo verejnosti spomínala v kuloároch ako najhorúcejší adept na opozičného prezidentského kandidáta.

Pokračovanie článku >>

ANKETAKto je pre vás prijateľnejší na poste prezidenta SR? Pavol Hrušovský 200 (55%) Ivan Gašparovič 164 (45%) Hlasovalo 364 ľudí, aj vy
01 - Modified: 2005-06-13 17:12:00 - Feat.: 0 - Title: Miklos: Tatranská Tichá dolina má zostať tichou
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 16:42