StoryEditor

Privilégium nebolo jediné

Privilégium nie je jedinou neziskovou organizáciou, ktorá napriek dlhu voči Sociálnej poisťovni dostala miliónové dotácie od Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR pod vedením Viery Tomanovej (Smer-SD).

Milióny "na polceste"
Podľa zistení HN nezisková organizácia Domov na polceste dlhuje poisťovni 1,6 milióna korún. Vlani dostali od ministerstva práce pol milióna korún. Domov pýtal peniaze na zriadenie centra pre ľudí postihnutých Alzheimerovou chorobou vo Vlčanoch. Konateľ neziskovky Jozef Lukovics pre HN potvrdil, že za získané peniaze zrekonštruovali interiéry takmer 80-ročnej budovy. Tento rok dostali 1,5 milióna pre Centrum sociálnych služieb v Matúškove a 1,2 milióna pre zariadenie v Močenku.

Akonáhle sme sa však začali pýtať na dlh voči Sociálnej poisťovni, Lukovics tvrdil, že nás nepočuje a máme zavolať neskôr. Odvtedy sa nám s ním už nepodarilo spojiť.

Kalendár pre Privilégium
Samotné Privilégium dlhuje Sociálnej poisťovni viac než 17 miliónov korún. Generálna riaditeľka spoločnosti Štěpánka Mádlová pre HN potvrdila, že majú dohodnutý splátkový kalendár. Jeho podmienky ale nespresnila. "Viete čo, teraz ani nebolo na mesiac, to bolo určené na dve obdobia." Viac sme sa nedozvedeli ani od hovorkyne poisťovne Lýdie Výbornej. "Bez súhlasu dotknutých subjektov nám to neumožňuje zákon."

Mádlová pripustila, že o štátne dotácie sa mienia uchádzať aj v budúcnosti. Na adresu svojej bývalej kolegyne z neziskovky, dnes už ministerky Tomanovej pritom vyhlásila. "Ona je taká čestná, až je trápna. Jej keby jeden halier niekde chýbal, tak má z toho traumu."

Smer to už nezaujíma
Kauza zatiaľ nemá vážnejšie politické dôsledky: iba SMK včera vyzvala ministerku Tomanovú, aby zvážila svoje zotrvanie vo funkcii. Šéf poslaneckého klubu Smeru- SD Miroslav Číž však vyhlásil, že prípadom sa zrejme nebude zaoberať už ani užšie vedenie strany.

01 - Modified: 2003-06-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V B. Bystrici tandem Molnár -- Prochotský 02 - Modified: 2003-06-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KRÁTKO 03 - Modified: 2003-06-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na Pasienkoch päť majsteriek sveta 04 - Modified: 2003-06-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Costa v Paríži uteká pred "hrobárovou lopatou"
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 22:29