StoryEditor

Grendela obžalovali. Sú za tým Kočnerove opičky, tvrdí poslanec

25.02.2020, 14:03
Autor:
chocho
Gábor Grendel je stíhaný za to, že mal novinárom prezradiť informácie o bankových operáciách Mariana Kočnera.

Prokurátorka Krajskej prokuratúry Bratislava Beata Vítková podala obžalobu na poslanca OĽaNO Gábora Grendela pre zločin ohrozenia bankového tajomstva. Súd ešte musí rozhodnúť, či obžalobu prijme. Grendel o tom informoval na tlačovej konferencii.

Grendel je stíhaný za to, že mal novinárom prezradiť informácie o bankových operáciách Mariana Kočnera obžalovaného v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a z falšovania zmeniek. Podľa poslanca OĽaNO sú za vznesením obžaloby práve "Kočnerove opičky".

Ľudia spájaní s Kočnerom

Prípad mali pôvodne v rukách vyšetrovatelia Štefan Jombik a Jaroslav Barochovský a prokurátor Bystrík Palovič. Všetci traja sú spájaní práve s Kočnerom, pričom Jombik a Barochovský pre kontakty s ním museli z polície odísť, Barochovskému z rovnakého dôvodu generálny prokurátor pozastavil výkon funkcie.

​Obvinenie voči Grendelovi bolo vznesené na základe výpovede jednej novinárky, Martiny Ruttakyovej. "Nebola to pravda, ale na základe tej výpovede boli vznesené obvinenia. Už vtedy som napísal, že svedkyňa klame," povedal Grendel. 

Ruttkayová je tiež spájaná s Kočnerom. Podľa komunikácie cez aplikáciu Threema si mala pýtať od Kočnera peniaze na dovolenku za články v jeho prospech a v prospech dnes už bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej.

Ako tvrdí Grendel, v roku 2018, keď bola Ruttkayová opätovne predvolaná na výsluch, mal Kočner písať Petrovi Tóthovi - svojmu vtedajšiemu blízkemu spolupracovníkovi, ktorý sa od neho odvrátil, keď sa ukázalo, že môže mať niečo spoločné s vraždou Kuciaka a teraz je kľúčovým svedkom proti nemu - o obavách, že novinárka bude vypovedať, že ju nahovorili.

"V čase vyšetrovania a výsluchov svedkyne Ruttkayovej tieto citáty z Threemy neboli verejnosti známe, ale dnes, keď sa prokurátorka rozhodla podať obžalobu, sú už niekoľko mesiacov známe a ak súd obžalobu prijme, na hlavnom pojednávaní veľmi rád tieto citáty odcitujem," doplnil Grendel.

Zastal sa ho Lipčic

K obžalobe sa na Facebooku vyjadril aj advokát Daniel Lipšic, ktorý z politiky odišiel v roku 2016 po tom, ako autom zrazil chodca. 

"Dôvodom podania obžaloby na Gábora Grendela je strach. Strach z parlamentných volieb a ich následkov. Už raz na Gábora skúsili vyfabrikované trestné stíhanie v roku 2014 tesne pred komunálnymi voľbami (dozorujúcim prokurátorom bol opäť Bystrík Palovič), a Gábor len kvôli tomu prehral v bratislavskom Starom Meste súboj o starostu o 26 hlasov. Teraz to biele goliere a ich prisluhovači skúšajú opätovne," napísal Lipšic o Grendelovi, ktorý bol jeho blízkym politickým spojencom a v prípade údajného vyzradenia informácií o Kočnerových bankových operáciách čelil v minulosti stíhaniu spolu s ním.

Kauza siaha do roku 2012, kedy Lipšic - vtedajší minister vnútra - hovoril na tlačovej konferencii o podozrivých finančných transakciách a obvinil peňažný ústav Privatbanka zo skupiny Penta z toho, že nesplnil povinnosť tieto prevody nahlásiť úradom. Presuny peňazí z Malty na Slovensko vykonal Kočner, ktorý kvôli zverejneniu informácií o prevodoch podal trestné oznámenie. 

V roku 2016 boli Lipšic a Grendel v súvislosti s informáciami o spomínaných prevodoch peňazí obvinení.

01 - Modified: 2016-10-19 11:36:24 - Feat.: 0 - Title: Kočner obvinil Lipšica z trestného činu. Blahoželám Ficovi k novému hovorcovi, reaguje Grendel 02 - Modified: 2016-10-29 11:21:12 - Feat.: 0 - Title: Gábor Grendel podal trestné oznámenie na novinárku časopisu Plus 7 dní 03 - Modified: 2017-06-03 13:32:07 - Feat.: 0 - Title: Grendel sa stal šéfom hnutia NOVA. Vo funkcii nahradil Lipšica
01 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 02 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 03 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 04 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 05 - Modified: 2024-03-24 17:39:37 - Feat.: - Title: Koho favorizujú tipéri na prezidenta? Kurzy na Korčoka a Pellegriniho sa po prvom kole zmenili
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 15:04