TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Matovič so Sulíkom predvádzajú cestu do pekla. Mali počúvnuť Dzurindu, odkazuje Mikloš

13.03.2020, 16:39
Autor:
mahomahoklkl
Exminister financií Ivan Mikloš vyjadril obavy ohľadom skladania budúcej vlády.

Nezodpovedné a zlé je, ak si budúci koaliční partneri myslia, že urýchlia riešenie sporov, alebo si vydobyjú lepšiu rokovaciu pozíciu nátlakom cez médiá, vyjadril sa k rokovaniam o zostavení vlády exminister financií Ivan Mikloš. 

Na sociálnej sieti uviedol, že je znepokojený výmenou názorov medzi šéfom OĽaNO Igorom Matovičom a predsedom SaS Richardom Sulíkom. Podľa neho sú odkazy cez média cestou do pekla.

"Matovičov nátlakový facebookový status bol chybou a Sulíkova reakcia prostredníctvom tlačovej konferencie bola chybou ešte väčšou," dodáva. 

Podľa neho sa teraz ukazuje, akú dôležitú radu dal expremiér Mikuláš Dzurinda víťazovi volieb a jeho partnerom už prvý deň po voľbách, keď im radil, aby sa najskôr dohodli na programe a až potom si delili ministerské kreslá.

"Žiaľ, nepočúvli ho a aj to je dôvod dnešných problémov a sporov," poznamenal. 

"Už vidím Fica, ako otvára ďalšiu fľašu koňaku"

Mikloš ďalej tvrdí, že koaličný prienik programových priorít by mal byť dohadovaný za zavretými dverami.

Ak by k dohode na prioritách došlo, bolo by už podľa neho jednoduchšie dohadovať sa na rozdelení ministerských kresiel.

"A nemohla by vzniknúť dnešná situácia, keď Sulík tvrdí, že Matovič ho za ministra financií nechce preto, že on (Sulík) chce strážiť zdravé a udržateľné verejné financie," dodáva. 

"Čím vlastne verejne Matoviča obviňuje, že on (Matovič) chce robiť nezodpovednú, populistickú politiku," pokračuje exminister.

Tvrdí, že má silnú obavu, že takýmto spôsobom sa zodpovedná a úspešná vláda neskladá.

"Už vidím Fica, ako s úškrnom otvára ďalšiu fľašu koňaku," uzavrel bývalý financmajster. 

Spor o ministerstvo financií

Sulík v piatok na brífingu po rokovaní Republikovej rady SaS ostro kritizoval Matoviča. Základom sporu je rezort financií, ktoré chce do svojej kompetencie práve Sulíkova SaS.

Sulík tvrdí, že financie sú pre nich kľúčové, keďže sú strana, ktorá sa sústredí na ekonomiku a od začiatku koaličných rokovaní mal pocit, že tento rezort pripadne práve jemu. Z telefonátov s Igorom Matovičom mal dojem, že sa s tým počíta.

Sulík povedal, že nepočul žiadny rozumný argument, prečo by SaS nemala dostať rezort financií. "Dôvod, že ja nemôžem byť ministrom financií, lebo budem strážiť verejnú kasu, tak to nie je argument," podotkol. 

To, či SaS do koalície nevstúpi, ak rezort financií nezíska, špecifikovať nechcel. 

01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-25 14:32:26 - Feat.: - Title: Ekonomická váha Európskej únie vo svete za 40 rokov klesla na polovicu, tvrdí Sulík a kritizuje Green Deal 03 - Modified: 2024-04-23 07:45:19 - Feat.: - Title: Mikloš priznáva chybu: Podcenili sme prejavovanie väčšieho pochopenia, to potom využil Fico 04 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 05 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 22:56