Reštaurácie v BratislaveTASR/P. Zachar
StoryEditor

Majitelia reštaurácií píšu Matovičovi. Spustili petíciu, žiadajú zrušiť viacero obmedzení

24.05.2020, 15:51
Autor:
redred
Majitelia reštaurácií žiadajú zrušiť viacero nariadení, ktoré označujú za sporné.

Majitelia reštaurácii na Slovensku spísali petíciu, v ktorej žiadajú premiéra Igora Matoviča o zjemnenie prijatých opatrení.Zároveň premiérovi poslali otvorený list.

Chcú zrušiť viacero nariadení

Žiadajú zrušiť viacero nariadení, ktoré ľudia z gastrobiznisu označujú za sporné. Žiadajú napríklad zrušenie limitu na jednu osobu na 15 metrov štvorcových vo vnútorných priestoroch zariadení verejného stravovania.

"S podmienkou limitácie počtu zákazníkov na meter štvorcový dovtedy nikto z nás prevádzkovateľov nerátal, keďže nebola vopred komunikovaná a v nariadení bola uvedená nejasne, v súvislosti s maloobchodnými prevádzkami. Táto podmienka je pre nás pri aktuálne prebiehajúcich opatreniach ekonomicky nerealizovateľná a likvidačná," píše sa v petícii.

Podľa nich je sporné aj nariadenie, aby pri jednom stole sedeli maximálne dvaja ľudia s výnimkou rodičov a detí.

"Ľudia si to vysvetľujú rôzne, reagujú negatívne na upozornenia zo strany prevádzkovateľa. Hygienici potvrdili, že prevádzkovateľ nemá oprávnenie zisťovať, či sú zákazníci rodinní príslušníci, ale zároveň je nútený opatrenie dodržiavať pod hrozbou sankcií," píše sa v petícii.

Majiteľ ďalej kritizujú fakt, že podmienky fungovania boli zverejnené len pár hodín pred pred ich účinnosťou. Navyše tvrdia, že boli nejasné a sporné.

"Bez ohľadu na tieto dopady majú gastro prevádzky množstvo iných problémov a doslova prežívajú, preto Vás v ich mene žiadame o urýchlenú reakciu a zváženie našich návrhov."

Obracajú sa na Matoviča

Matoviča v liste žiadajú, aby urýchlil štátnu pomoc na podporu zamestnanosti pri poklese tržieb. 

"Pokladáme za diskriminačné, že reštaurácie a gastro prevádzky (mimo obchodných centier) môžu byť vynechané z možnosti preplatenia časti nájmov zo strany štátu a z možnosti nájom splácať. Rovnako považujeme za diskriminačnú nemožnosť čerpať úvery (či už avizované bezúročné pôžičky z financií z európskej únie alebo aj biznis úvery komerčných bánk, ktoré HORECA segmentu žiadosti odmietajú), ktoré by gastro prevádzkam pomohli prekonať toto náročné obdobie."

Čo žiadajú majitelia reštaurácií v petícii:

  • Zrušenie limitácie počtu zákazníkov na 1 na 15 m2 vo vnútorných priestoroch zariadení verejného stravovania.
  • Presné určenie povoleného počtu zákazníkov sediacich za jedným stolom a objasnenie súvisiacich oprávnení na kontrolu a súvisiacich sankcií.
  • Zodpovedné, jasné a odôvodnené informovanie o všetkých aspektochepidemiologických opatrení vzťahujúcich sa na prevádzkovú prax gastronomických zariadení v termíne zodpovedajúcom adekvátne potrebnému času prevádzok na uvedenie daných opatrení do prevádzkovej praxe.
  • Zaradenie všetkých gastro prevádzok, ktorým výrazným obmedzením možnosti prevádzkovania ich podnikania klesli tržby za relevantné obdobie, medzi prevádzky, ktoré budú mať možnosť žiadať o preplatenie časti nájmu zo strany štátu a zvyšnú časť splácať dlhšie obdobie.
  • Umožnenie gastro prevádzkam čerpať úvery v bankách - z fondov Európskej únie ako aj komerčné úvery s garanciou štátu.
  • Otvorenie diskusie o ďalšej dlhodobej pomoci gastro segmentu - napríklad zníženie daňovo odvodového zaťaženia, zníženie DPH, atď.

01 - Modified: 2024-03-18 12:05:12 - Feat.: - Title: Slovenka je riaditeľkou z nórskeho Woltu a hovorí: Teplé obedy tu neexistujú, domov si doručujú aj náradie 02 - Modified: 2024-03-06 18:21:16 - Feat.: - Title: Objednávka aj za 500 eur. Slováci míňajú na donášky jedla, jedna z platforiem hlási nárast dopytu o 60 percent 03 - Modified: 2024-03-01 10:36:07 - Feat.: - Title: Energie na trhoch prudko zlacneli. Biznis rieši dilemu: Čakať či fixovať cenu teraz? 04 - Modified: 2024-02-26 23:16:53 - Feat.: - Title: Prezidentský palác chceli obsadiť mimozemské sily aj „eštebák“. O post sa uchádzali mnohé výstredné mená 05 - Modified: 2024-02-05 13:48:54 - Feat.: - Title: Výzvu za odstúpenie ministerky Šimkovičovej podpísalo takmer 190-tisíc ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 22:42