TASR/ Jakub Kotian
StoryEditor

"Nie je si istý, či ide o jeho hlas." Obhajoba Trnku spochybňuje pravosť nahrávky s Kočnerom

02.06.2020, 12:25
Autor:
TASRTASR
Dobroslav Trnka sa postavil pred disciplinárnu komisiu Generálnej prokuratúry.

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka a jeho právna zástupkyňa odmietajú akékoľvek spájanie osoby Trnku s obsahom konverzácie na nahrávke s Marianom Kočnerom v kauze Gorila.

Trnka v utorok čelí disciplinárnemu konaniu pred 3. disciplinárnou komisiou Generálnej prokuratúry. "Nevieme potvrdiť, že ide o jeho hlas, nahrávka zverejnená v médiách bola v zlej kvalite. Môj klient si nie je istý, či ide o jeho hlas alebo nie," zdôraznila právna zástupkyňa Trnku.

Vyjadrenia po disciplinárnej komisii si budete môcť pozrieť naživo vo videu nižšie:

Podľa jej slov v súčasnej dobe je možné vytvoriť takúto nahrávku a tvrdiť, že je pravá. Trnkov hlas je všedný a je ho možné podľa advokátky napodobniť. Nahrávka môže byť kompilátom jeho výrokov počas verejného pôsobenia vo funkcii generálneho prokurátora. 

​​V nahrávke je len minimum slov, ktoré majú byť Trnkove. "Nevieme potvrdiť, či hlas na nahrávke je hlas môjho klienta, pretože na verejnosti vystupoval veľmi často," povedala. "Zásadne odmietame údajný obsah na údajnej nahrávke. Ide o snahu o účelovú diskreditáciu jeho osoby," vyslovila v obhajobe Trnku.

S Kočnerom sa pozná od vojny

"Môj klient nepopiera, že pozná osobu Mariana K. Pozná ho od vojenčiny. Ako mal v čase, keď ho spoznal, predvídať, že v budúcnosti sa z neho stane trestne stíhaná osoba? Takýmto spôsobom by mal byť každý človek, ktorý poznal osobu Mariana K., verejne lynčovaný," dodala.

Priznala, že od roku 2013 sa Trnka stretol s Kočnerom maximálne dva razy a za posledných päť rokov ani raz.

Kočner sa snažil pracovne kontaktovať s Trnkom, ten ho však odmietal a keď sa s ním kontaktoval, tak podľa obhajkyne údajne len v medziach zákona.

Návrh sa týka rozhovoru 

Disciplinárny návrh, ktorý sa v utorok prejednáva, sa netýka nahrávky medzi Trnkom a Kočnerom, ale týka sa rozhovoru poskytnutého pre komerčnú televíziu 15. októbra 2019.

Rozhovor mal vyvolať pochybnosti o dôveryhodnosti prokuratúry. V druhom bode návrhu sú Trnkovi kladené jeho vyjadrenia v kauze prepustenia podnikateľa Jozefa Majského v roku 2004.

Trnka sa necíti byť vinný, navrhuje aby ho disciplinárna komisia z obvinení oslobodila.

Tvrdí, že situácia bola neudržateľná

Pred trojčlennou komisiu počas ústneho pojednávania prostredníctvom obhajkyne dodal, že si je vedomý toho, že porušil príkaz generálneho prokurátora zakazujúci komunikáciu s médiami.

Na svoju obranu ďalej prostredníctvom obhajkyne uviedol, že situácia pred jeho bydliskom bola po zverejnení nahrávky s Kočnerom týkajúcej sa kauzy Gorila z dlhodobého hľadiska psychicky neudržateľná.

"Osobne nemohol vyjsť pred dom, celá ulica bola plná novinárov, ktorí sa dožadovali rozhovoru. To je na jednej strane pochopiteľné, ale jeho manželka je vážne chorá a jej zdravotný stav sa v tom čase výrazne zhoršil v súvislosti s prítomnosťou médií pred jeho domom,“ povedala obhajkyňa.

Napokon poskytol rozhovor redaktorovi komerčnej televízie, za ktorý je v dvoch bodoch disciplinárne stíhaný. Trnka by aj v súčasnosti v takejto situácii konal podobným spôsobom.

Obvinenie zo zneužívania právomoci

​Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil v decembri Trnku za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa, keďže neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní nahrávku z kauzy Gorila.

Následne ho v januári zadržala NAKA a obvinila z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Vyšetrovateľ mu navrhoval väzbu v prípade medializovaného rozhovoru s exministrom financií Jánom Počiatkom okolo kauzy Lemikon.

​Rozhovor zachytila kamera, ktorú mal bývalý generálny prokurátor nainštalovanú v kancelárii. Jeden deň po zadržaní ho však prepustili z policajného zadržania na príkaz prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry.

Trnka voči obvineniu v kauze Gorila podal na Generálnu prokuratúru mimoriadny opravný prostriedok. O ňom doposiaľ rozhodnuté nebolo.

01 - Modified: 2020-01-22 14:32:25 - Feat.: 0 - Title: Pellegrini si zavolá Lučanského. Bude sa pýtať na prípad Trnku a postup polície 02 - Modified: 2020-01-22 14:40:35 - Feat.: 0 - Title: Čaputová o prepustení Trnku: Nemôže sa stať, že až pri obvinení zistia, že majú rôzne názory 03 - Modified: 2020-01-26 05:50:22 - Feat.: 0 - Title: Prepustenie Trnku? Na prípade bývalého generálneho prokurátora nesedí niečo iné 04 - Modified: 2020-01-30 14:47:46 - Feat.: 0 - Title: Razia 2.0: NAKA bola u Kočnera aj Trnku
01 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu. 02 - Modified: 2024-04-17 09:39:39 - Feat.: - Title: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu v kauze Gorila 03 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 04 - Modified: 2024-04-05 12:09:15 - Feat.: - Title: Prokuratúra má preskúmať postup OČTK v kauze Ezechiel 7, kde sú obvinení aj Gašpar či Bödör 05 - Modified: 2024-03-25 13:56:19 - Feat.: - Title: Poslanec PS žiada generálnu prokuratúru o vysvetlenie konania pri rušení ÚŠP
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 07:01