StoryEditor

Prehľad ďalšieho uvoľňovania. Matovič ohlásil výrazné zmeny v reštauráciách, rúška vonku už nie sú povinné

09.06.2020, 09:50
Premiér Igor Matovič po stretnutí odborníkov ohlásil ďalšiu vlnu uvoľňovania.

Prevádzky
Reštaurácie a bary si vydýchnu. Pravidlo 10 štvorcových metrov na osobu alebo dva metre odstupu sa mení z príkazu na odporúčanie. Prevádzkam to podnikanie uľahčí, no šéf Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák sa obáva, že pätina podnikov sa nedokáže po posledných troch mesiacoch postaviť na nohy. „Radšej pôjdu do krachu, ako by sa mali snažiť svoje podnikanie oživiť,“ hovorí. Otvoriť môžu aj ďalšie dva druhy prevádzok, ktoré ešte boli zatvorené: detské kútiky v obchodných centrách a nočné kluby. Presné podmienky ich fungovania zverejnili hygienici až po uzávierke HN. Sanitárne nedele v obchodoch naďalej zostávajú. Podľa premiéra Igora Matoviča je dôležité, aby prevádzkovatelia stále dezinfikovali svoje obchody.

Karanténa
Od zajtrajšieho rána je zrušená povinná štátna karanténa, domáca eKaranténa prechádza na bázu dobrovoľnosti. Z dôvodu otvorených hraníc stratili zmysel. „Prechádzame na dobrovoľnú domácu karanténu v prípade, ak ľudia prichádzajú z iných ako 19 bezpečných krajín,“ vysvetlil premiér Igor Matovič. Hlavný hygienik Ján Mikas vyzval ľudí, aby sami po návrate z nie bezpečnej cudziny kontaktovali regionálny úrad verejného zdravotníctva, išli do domácej izolácie a dali sa otestovať na nový koronavírus. Slovensko zaviedlo prísny hraničný režim v polovici marca a podľa analytika Dušana Zachara z INEKO bol protiepidemiologický dohľad a kontrola ľudí prichádzajúcich na Slovensko legitímny, realizácia v niektorých prípadoch však zlyhávala.

Rúška
Dýchať budeme voľnejšie. V exteriéroch bude rúško už len odporúčané, a to v prípadoch, ak sa ocitneme vo vzdialenosti dvoch metrov od cudzích ľudí. Doteraz bola v takýchto situáciách povinnosť si ho nasadiť. V rovine odporúčaní to bude aj na pracovisku. Na druhej strane hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas upozorňuje, že rúška v obchodoch a v prostriedkoch hromadnej dopravy ostávajú naďalej povinné. Uvoľnením rúškových opatrení sme sa priblížili Česku, v ktorom je nosenie pokrytie úst a nosa od 25. mája povinné len vo vnútorných priestoroch stavieb okrem svojho domu, v MHD, v taxislužbách a tam, kde sa nedajú dodržať dvojmetrové odstupy.

Hranice a letiská
Z troch na 19 sa rozšíril zoznam krajín, z ktorých k nám môžu Slováci aj turisti pricestovať bez nutnosti absolvovať karanténu. Našincom sa tak oficiálne otvára aj koridor na obľúbený Jadran. Voľný režim však neplatí obojstranne. Napríklad na cestu do Nórska, Fínska, Dánska a Švajčiarska je potrebný vážny dôvod, po príchode na Island zase nasleduje karanténa. Hranice sme otvorili, lebo v týchto štátoch je bezpečne a aj preto, lebo kontroly stratili zmysel. Slovákom vracajúcim sa zo štátov mimo zeleného zoznamu hygienici odporúčajú pobyt v domácej karanténe. Spolu s otváraním hraníc sa rozbieha aj letecká doprava. Bratislavské letisko hlási od júla pravidelné lety do Bulharska, Grécka a na Cyprus.

Školy
Od stredy budú otvorené centrá...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 03 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 04 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá 05 - Modified: 2024-03-01 06:55:07 - Feat.: - Title: Prvý zájazd po rokoch do KĽDR stál 750 eur. Páchlo a všetko sa tam rozpadalo, sťažujú sa turisti na lietadlo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 01:17