StoryEditor

Muž, ktorý je (takmer) všetko

04.07.2008, 00:00

Muž, ktorý si nevšimol, že v roku 1989 by v jeho živote nastal nejaký zásadný prelom.

Muž, ktorý v noci z tretieho na štvrtého novembra 1994 ako jediný zástupca opozície ostal sedieť v rokovacej sále Národnej rady počas tzv. noci dlhých nožov, keď vtedajšia vládna trojka HZDS-SNS-ZRS prevalcovala všetky princípy parlamentnej demokracie.

Muž, ktorý tvrdil, že zostáva "celkom pochopiteľne členom SDĽ“, aby stranu vzápätí opustil a založil vlastnú stranu, ktorá nemala byť čierna ani biela - mala len chytať myši.

Muž, ktorý pred voľbami v roku 2002 verejne vyhlásil, že ak nebude pri zostavovaní vlády, odíde z politiky. "Ak príde úspech, som pripravený kandidovať aj na post predsedu vlády. Ak sa dostaví neúspech, odchádzam.“

Muž, ktorý povedal, že víťazom slovenskej politiky bude "ten, kto pošle Vladimíra Mečiara preč z politiky“, aby o pár rokov neskôr vytiahol Mečiara aj s jeho stranou z opozičného bahna do vlády. 

Muž, ktorý absolútnym spôsobom ovládol rebríčky popularity a dôveryhodnosti politikov a na prvý pohľad "paranormálne“ nestratil nič zo svojej popularity ani po dvoch rokoch pôsobenia vo vláde. Muž, s ktorým si jeho priaznivci spájajú všetky pozitívne vplyvy ekonomiky či štátu na ich život.

Muž, ktorý je Smer-SD. Muž, ktorý je vláda. Muž, ktorý je fenomén. Preto vám o ňom prinášame špeciálnu prílohu.

Robert Fico.

 

Prečítajte si aj:
Fenomén Fico: Jednotkár s posudkom na prezidenta

Snaživý, ctižiadostivý, presvedčený "zväzák“ a slušný chlapec. Charakteristiky vystihujúce nejedného nádejného žiaka, ktorý to v živote dotiahne ďaleko. A aj dotiahol - až do kresla predsedu vlády, najmocnejšieho muža, ktorý ovplyvňuje chod krajiny. Práve takto si totiž pamätajú dnešného premiéra Roberta Fica jeho učitelia či spolužiaci.

Celý článok >>


Prečítajte si aj:
Ficova vláda znova? Sme za

Píše sa rok 2010 a prezident SR Ivan Gašparovič poveril zostavením vlády tú istú osobu ako pred štyrmi rokmi – šéfa Smeru-SD Roberta Fica. Takýto scenár si želá väčšina Slovákov. Za predpokladu, že súčasný premiér opäť vyhrá voľby. Viac ako polovica respondentov exkluzívneho prieskumu agentúry Focus pre Hospodárske noviny uviedla, že Ficova vláda by „určite“ alebo „skôr“ mala pokračovať aj v budúcom volebnom období. „Keďže ľudia už klasicky v prieskumoch verejnej mienky vyjadrujú podporu Smeru, premiérovi Robertovi Ficovi, ale aj súčasnej vláde, nie je prekvapením, že by si vedeli predstaviť, aby táto vláda pokračovala aj ďalej,“ hovorí riaditeľ agentúry Focus Ivan Dianiška. To, že súčasnú vládu podporuje väčšina ľudí, si vysvetľuje najmä modelom paternalistického štátu. „Ľudia majú pocit, že niekto tam hore sa o nich stará, aj keď reálne kroky alebo zmeny, ktoré by pre nich táto vláda spravila, nemali ako pocítiť, a ani nepocítili. Stále je tu väčšina ľudí, ktorá trpí týmto pocitom.“   

Celý článok >>


Prečítajte si aj:
Robert Fico. Muž, ktorý oslovil davy

Počet hlasov 671 185, percentuálne 29,14, a 50 poslaneckých kresiel. To boli po voľbách 2006 magické čísla pre Roberta Fica a jeho stranu Smer-SD, vďaka ktorým dostal oprávnenie ujať sa vládneho kormidla. Dnes sú to presne dva roky, čo si vo večerných hodinách prevzal od prezidenta SR Ivana Gašparoviča vymenúvací dekrét. Vládu sa mu podarilo zostaviť rekordne rýchlo – za necelých sedemnásť dní sa jeho koaličnými partnermi stali ľudovci Vladimíra Mečiara a národniari Jána Slotu.

Celý článok >>


Prečítajte si aj:
Vie počúvať názory iných

Za. Podpredseda vlády a Smeru-SD Dušan Čaplovič

Dobrý orchester má kvalitného dirigenta a dobrá vláda má kvalitného predsedu. Naša vláda je dobrá vláda a má kvalitného premiéra. Plnila si svoje úlohy z Programového vyhlásenia vlády SR v polčase svojho hodnotenia a nesporne to bolo zásluhou aj jej predsedu. Nemal ľahkú úlohu, napokon byť na čele vlády je náročná úloha, navyše, ak ide o koaličnú vládu. Práve v priebehu dvoch rokov dokázal umne dosahovať konsenzus.

Celý článok >>


Prečítajte si aj:
Fico nie je silný premiér

Proti. Exminister financií a podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš:

Všetci analytici, politológovia a novinári sa zhodujú v tom, že Robert Fico je silný premiér. A sú na to pádne argumenty. Jeho pozícia v rebríčkoch popularity je bezkonkurenčná, jeho strana, ktorá je vnímaná ako naozaj „jeho“ strana, strana jedného muža, je vo vláde vysoko dominantná (11 kresiel zo 16). Jeho koaliční partneri sú v slabšej pozícii aj preto, že ich jedinou prioritou je zotrvanie vo vláde za každú cenu a pre niektorých iných potenciálnych partnerov sú neprijateľní. Opozícia v prieskumoch nedokáže konkurovať a musí riešiť aj svoje vlastné problémy. Ak si k tomu pripočítame veľmi hrmotnú, robustnú politiku, plnú silných gest a vyhlásení, je jasné, prečo a ako vzniká dojem, že Robert Fico je veľmi silný premiér.  

Celý článok >>


Prečítajte si aj:
Slovenský premiér očami zahraničných politikov

Hannes Swoboda
europoslanec a podpredseda európskych socialistov
Dôveryhodnosť Roberta Fica vyplýva z jeho schopnosti pochopiť cítenie a potreby ľudí a zaradiť ich do svojho politického programu. Snaží sa robiť populárnu politiku bez toho, aby bol príliš populistický. Pohybovať sa na tejto tenkej hranici je veľmi delikátna záležitosť, je to však veľkou výhodou. V celej Európe rastie tlak na politikov, pretože populisti často získavajú popularitu. Ten tlak je viditeľný mnohých krajinách – Taliansku, Rumunsku, Bulharsku... Aj pán Fico je pomerne úspešný v tom, ako využívať populizmus vo svoj prospech. V tom je napríklad rozdiel medzi Ficom a Slotom. Slota vždy potrebuje nejakú obeť, niekoho „zlého“, napríklad Maďarov, či uhorského kráľa. To Fico nepotrebuje, ale súčasne vysiela neformálne signály o rovnakom nacionalizme. Naďalej nie sme spokojní so zložením koalície a dúfame, že nabudúce budú pri zostavovaní vlády lepšie alternatívy. Sociálna politika Smeru spĺňa štandardy európskej úrovne. Práva homosexuálov, registrované partnerstvá a podobne nie sú základnou súčasťou programu ľavicovej strany. Slovensko je tradične katolícka krajina, má naďalej mnohé ekonomické problémy a je to otázka času, nemôžeme od niekoho očakávať, že všetky problémy vyrieši naraz. Hoci sme sa navzájom verejne kritizovali, osobne sme boli k sebe vždy úprimní a otvorení, čo je podľa mňa základom dobrého vzťahu. Myslím, že so všetkými svojimi protirečeniami nie je pán Fico ľahká osobnosť, ale myslím, že je pravou osobnosťou pre súčasné Slovensko, pretože vrátil na program dňa sociálne otázky, s cieľom opraviť príliš liberálne opatrenia predchádzajúcej vlády. Dúfam, že nabudúce to bude otázka menšín, najmä maďarskej, ktorej sa bude venovať viac pozornosti. V dlhšej perspektíve, 10-20 rokov uvidíme, že pán Fico urobil pre Slovensko dôležitý krok v tom, že dokázal skĺbiť proeurópsku politiku, dobrý ekonomický prístup a návrat ku sociálnym otázkam.

Celý článok >>


Prečítajte si aj:
Ficovo myslenie? Kto nejde s nami, ide proti nám

Český politológ Jiří Pehe
Vnímam ho ako príslušníka novej generácie ľavicovo populistických politikov v Európe, ktorý umne využíva nálady v spoločnosti vo svoj prospech. Vnímam ho skôr cez skutky než cez prvý dojem. A z tohto odstupu ho nevidím ako veľké nebezpečenstvo pre demokraciu, hoci dôvody, prečo je vystavený kritike sú opodstatnené. Fico je to typický postkomunistický politik, ktorých je stredná Európa plná. Politik, ktorý získal politickú históriu ešte v minulom režime a táto generácia politikov, či už sú vľavo alebo vpravo tu bude strašiť ešte jednu generáciu. Majú spoločné črty – ja tomu hovorím bolševické myslenie. To znamená malú toleranciu k iným názorom. Má mentalitu triedneho boja – kto nejde s nami, ide proti nám a politický oponent tu nie je na to, aby sme ho počúvali, diskutovali s ním a hľadali konštruktívne riešenia, ale aby bol zničený. V tom sa však Fico nelíši od napríklad českých politikov.
Fico ťaží z ekonomického rastu Slovenska, ktorý naštartovala bývalá vláda. Druhý dôvod jeho popularity je, že využíva tradičnú schopnosť populárnych postkomunistických politikov, že sa vie vyjadrovať jazykom ľudu. Politici populárni v tomto regióne dobre využívajú atavistické vášne, nacionalizmus a podobne. Fico má tú výhodu, že to nemusí robiť sám, špinavú prácu za neho urobia koaliční partneri. On z toho ťaží tým, že proti tomu nebojuje.
Životnosť Fica a jemu podobných politikov popísal už starý zákon a Tomáš Garrigue Masaryk – potrvá dve generácie, kým sa zmení myslenie a mentalita spoločnosti, teda dva krát dvadsať rokov, kým sa podarí základné rysy bolševizmu vykoreniť. 

Celý článok >>

01 - Modified: 2003-07-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: BOJ zlepšila hodnotenie ekonomiky 02 - Modified: 2003-07-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Maďarsko do eurozóny 1. januára 2008 03 - Modified: 2003-07-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pražská burza 04 - Modified: 2003-07-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stabilný rating Spišskej Novej Vsi 05 - Modified: 2003-07-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Top 1 000 bánk v minulom roku so ziskom 06 - Modified: 2003-07-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Karta podielnika informuje o stave financií 07 - Modified: 2003-07-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Greenspanovu správu považuje trh za optimistickú
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 06:15