StoryEditor

Na Slovensku je druhá vlna pandémie nového koronavírusu, potvrdil Krajčí

11.08.2020, 18:50
Autor:
TASRTASR
Komisia navrhuje zasadnutie konzília odborníkov, aby prehodnotili stav v okolitých krajinách.

Epidemiologická situácia na Slovensku je aktuálne pod kontrolou, aj keď sa zhoršuje. V súčasnosti krajina čelí druhej vlne nového koronavírusu.

Po stretnutí Pandemickej komisie vlády to v utorok povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Komisia navrhuje zasadnutie konzília odborníkov, aby prehodnotili stav v okolitých krajinách.

Nárast druhej vlny pandémie nového druhu koronavírusu je na Slovensku ešte relatívne dobrý. "Situácia je pod kontrolou aj vďaka enormnému úsiliu regionálnych hygienikov a pracovníkov regionálnych úradov verejného zdravotníctva," konštatoval Krajčí s tým, že v okolitých krajinách je situácia je komplikovanejšia.

Komisia by mala zadefinovať aj menej bezpečné regióny iných krajín. Počty chorých rastú napríklad v Česku či Poľsku. O bezpečnosti cestovania do iných krajín by mal rozhodnúť premiér Igor Matovič (OĽANO).

Komisia na stretnutí schválila nový pandemický plán pre Slovensko. Stalo sa tak až na druhý pokus. Odborníci o ňom diskutovali po prvý raz ešte koncom júla, ale neodobrili ho pre viaceré pripomienky.

Krajčí priblížil, že plán napovie, ako má Slovensko postupovať nielen pri pandémii nového koronavírusu, ale aj pri iných respiračných ochoreniach. Nový pandemický plán nebude používať informácie o kĺzavom mediáne.

"Dobrou správou je, že Slovensko má oddnes nový pandemický plán. Podľa pandemického plánu máme zabezpečenú pripravenosť Slovenska na pandémiu akútnych respiračných ochorení aj do budúcna. Ten pandemický plán bol prepracovaný v súvislosti s prebiehajúcou pandémiou ochorenia COVID-19. Jeho cieľom je eliminácia zdravotnej a ekonomickej záťaže obyvateľstva, chodu hospodárstva, stavanie úloh orgánov štátnej správy, samosprávy a odborných orgánov, ktoré riadia, zabepečujú a plnia činnosti v spojitosti so zabezpečovaním ochrany verejného zdravia," povedal Krajčí.

Pandemická komisia vzhľadom na situáciu s novým koronavírusom neodporúča cestovanie do zahraničia.

Krajčí tiež avizoval, že rodičia by pred nástupom detí do školy mohli podávať čestné vyhlásenie o tom, že dieťa nebolo posledných 14 dní v zahraničí ani na tábore s medzinárodnou účasťou. Odporúčanie na zavedenie tzv. vyhlásenia o bezinfekčnosti chce predniesť na stredajšom (12. 8.) rokovaní vlády SR.

Koronavírus na Slovensku a vo svete 19:38 Stále máme kontrolovaný prenos, hovorí epidemiologička. 19:19 Deti pred nástupom do školy možno budú musieť mať čestné vyhlásenie Rodičia by pred nástupom detí do školy mohli podávať čestné vyhlásenie o tom, že dieťa nebolo posledných 14 dní v zahraničí ani na tábore s medzinárodnou účasťou. Odporúčanie na zavedenie tzv. vyhlásenia o bezinfekčnosti chce minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) predniesť na stredajšom (12. 8.) rokovaní vlády. 19:18 Ministerstvo zdravotníctva neodporúča cestovanie do zahraničia Ministerstvo zdravotníctva aktuálne neodporúča cestovanie do zahraničia. Dôvodom je aktuálna situácia okolo nového koronavírusu. V utorok o tom po rokovaní Pandemickej komisie vlády SR povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). 19:13 Nemá zmysel robiť 10-tisíc testov denne na Slovensku, hovorí Mikas. 19:11 Druhá vlna pandémie Epidemiologická situácia na Slovensku je aktuálne pod kontrolou, aj keď sa zhoršuje. Po stretnutí Pandemickej komisie vlády SR to v utorok povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Podľa jeho slov je už na Slovensku druhá vlna pandémie nového koronavírusu. Avizoval, že bude zasadať konzílium odborníkov, aby prehodnotili stav v okolitých krajinách. 19:00 Situácia zatiaľ nie je alarmujúca pre Slovensko. Zachytávame prípady, ak chceme zachytiť druhú vlnu včas, musíme robiť takéto epidemiologické opatrenia, povedal Mikas. 18:59 Hlavný hygienik Ján Mikas hovorí, že v súčasnosti Slovensko zaznamenáva desiatky ochorení denne. "Osobne som sa bál, že tie čísla budú ešte väčšie, keď sa budú ľudia vracať z dovolenkových destinácií," povedal Mikas. 18:58 Na situáciu ohľadne začiatkom školského rka sa treba zodpovedne pripraviť. Zajtra prednesiem odporučenie, aby sa zvážilo, že každé jedno dieťa by malo mať čestné prehlásennie o dezinfekčnosti a prehlásenie o absencii v zahraničí za posledných 14 dní. Malo by tam byť aj to, či sa dieťa zúčastnilo nejakých hromadných podujatí. 18:56 Máme tu, aj v okolitých krajinách druhú vlnu pandémie. Našťastie situáciu máme pod kontrolou. Navrhli sme však, aby bolo zvolané konzílium epidemiológov, hovorí minister zdravotníctva. 18:55 Jeho cieľom je eliminácia ekonomickej a zdravotnej situácie na Slovensku, dodal Krajčí. 18:54 Dobrou správou je, že Slovensko má oddnes nový pandemický plán, povedal minister Marek Krajčí. 09:38 Nové prípady podľa okresov

  • Bánovce nad Bebravou - 4
  • Prievidza - 4
  • Bratislava - 2
  • Žiar nad Hronom - 2
  • Košice - 1
  • Partizánske - 1
  • Kysucké Nové Mesto - 1
  • Žarnovica - 1
Zdroj: NCZI
09:31 Nové prípady Na Slovensku pribudlo 16 nových prípadov koronavírusu. Otestovali 1454 ľudí.  07:20 Viac ako 20 miliónov nakazených Celosvetový počet prípadov nákazy koronavírusom prekročil v pondelok hranicu 20 miliónov. Vyplýva to z výpočtov agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na oficiálne správy jednotlivých štátov.
Zdravotné komplikácie spojené s koronavírusom si dosiaľ celkovo vyžiadali viac ako 728-tisíc obetí.
Podľa agentúry Reuters sa šírenie nákazy zrýchľuje. Od januára, keď bol zaznamenaný prvý prípad nákazy v čínskom meste Wu-chan, sa nakazilo desať miliónov ľudí za takmer šesť mesiacov. Potom však stačilo len 43 dní, aby sa toto číslo zdvojnásobilo.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 03 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 04 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá 05 - Modified: 2024-03-01 06:55:07 - Feat.: - Title: Prvý zájazd po rokoch do KĽDR stál 750 eur. Páchlo a všetko sa tam rozpadalo, sťažujú sa turisti na lietadlo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 19:44