StoryEditor

Krízový štáb riešil situáciu okolo pandémie. Schválil aj plošné uvoľnenie letov

25.08.2020, 17:30
Autor:
TASRTASR
Predstavitelia krízového štábu riešia situáciu okolo koronavírusu.

Ústredný krízový štáb sa v utorok zaoberal predovšetkým technickými požiadavkami rezortov súvisiacich s prichádzajúcou druhou vlnou pandémie nového koronavírusu. Schválil tiež plošné uvoľnenie letov od 7. septembra.

Po zasadnutí o tom informoval minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). V utorok súčasne zasadalo aj konzílium odborníkov, zasadnutie by malo pokračovať aj v stredu.

Podľa ministra rokoval krízový štáb napríklad o stave ochranných prostriedkov v jednotlivých rezortoch, ale aj spolupráci Policajného zboru a Hasičského a záchranného zboru pri odbere vzoriek na nový koronavírus.

Minister vnútra vysvetlil, že v súvislosti so spustením letov bude v prevádzke webový portál ministerstva dopravy. Každý cestujúci vyplní prostredníctvom neho formulár s informáciami, z akej krajiny prichádza a ďalšími údajmi.

"Pokiaľ priletia z rizikových krajín, budú sa musieť preukázať aj negatívnym covid testom a ísť do karantény," dodal.

Opätovné zavedenie kontrol na hraniciach je podľa ministra vnútra stále otvorenou otázkou. "Nevylučujem, že ak sa bude situácia rapídne zhoršovať, došlo by aj k takýmto opatreniam," vyhlásil. Pripravený je aj scenár v prípade zavedenia štátnej karantény. Využiť by sa mohla aj aplikácia eKaranténa.

Minister vnútra vyzval občanov k zodpovednosti. Avizoval kontroly a udeľovanie pokút v prípade nedodržiavania opatrení.

Ochranné pracovné prostriedky a zdravotnícky materiál musia zabezpečiť ústredné orgány krízového riadenia vo vlastnej réžii, pripomenul predseda Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Ján Rudolf.

"Samozrejme, ak bude nejaká krízová situácia, SŠHR je pripravená pomáhať, a to najmä rizikovým skupinám," vysvetlil s tým, že pomoc by smerovala hlavne do zariadení sociálnych služieb. Vyskladňovanie materiálu by sa malo naďalej realizovať v spolupráci so samosprávami.

Úrad verejného zdravotníctva má podľa Rudolfa v súčasnosti dostatok testovacích setov na 30 až 40 dní. Ďalšie testy sú v skladoch SŠHR. Zásoby sa podľa neho priebežne dopĺňajú.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 02 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 03 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá 04 - Modified: 2024-03-01 06:55:07 - Feat.: - Title: Prvý zájazd po rokoch do KĽDR stál 750 eur. Páchlo a všetko sa tam rozpadalo, sťažujú sa turisti na lietadlo 05 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 18:45