Na Slovensku sa každoročne vyprodukuje dostatok vajec na pokrytie našej spotreby. Aj napriek tomu, na pultoch stále nájdeme aj vajcia z dovozu, ktoré za tými domácimi často zaostávajú v kvalite.
„Je dôležité, aby si spotrebiteľ kontroloval krajinu pôvodu vajec a nakupoval podľa možností iba slovenské vajcia. Na ich čerstvosť, kvalitu a bezpečnosť sa môže spoľahnúť," povedal predseda Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.
Vajcia rozhodne patria k najpopulárnejším potravinám na Slovensku. Agentúra 2muse preto vypracovala rozsiahly prieskum o konzumácii vajec na Slovensku.
„Prezradím jeden údaj zo zaujímavého prieskumu, ktorého výsledky budeme onedlho kompletne zverejňovať. Okrem toho, že vajíčka sú zjavne našou veľmi obľúbenou potravinou a takmer všetci ich jeme, najčastejšou spomedzi úprav je jednoznačne praženica,“ hovorí Michal Vyšinský z 2muse, ktorá v septembri realizovala prieskum spotrebiteľského správania na reprezentatívnej vzorke 1 020 respondentov.