TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Sulík je rázne proti zatváraniu reštaurácií: Rozhodnutie odborníkov ma prekvapuje. Je to strieľanie od pásu

11.10.2020, 12:40
Autor:
lmlmTASRTASR
Minister hospodárstva Richard Sulík skonštatoval, že rozhodnutie odborníkov ho prekvapilo.

Šéf SaS a minister hospodárstva Richard Sulík je rázne proti zatváraniu reštaurácií či fitness centier.

Povedal to na brífingu počas zasadnutia Ústredného krízového štábu. Sulík skonštatoval, že rozhodnutie odborníkov ho prekvapilo.

​Rokovania krízového štábu označil za komplikované. "Sme rázne proti tomu, aby boli zavreté reštaurácie. Nevidíme dôvod ani zatvárať fitness centrá. Prekvapilo ma, že nikto z odborníkov nemá dáta. My nevieme koľko ľudí sa nakazilo vo fitku, reštaurácii či v divadle," povedal Sulík.

Rozhodnutie o zatváraní označil za strieľanie od pásu. "Odborníci vedia viac o korone. Trúfam si však povedať, že viem viac o našej ekonomike. Už na jar došlo k veľkým škodám. Fitness centrá sú na dne, melú z posledného, ak teraz dôjde zákaz, tak fitnesscentrá či reštaurácie zlikvidujeme."

SaS je podľa Sulíka za to, aby boli reštaurácie a ďalšie prevádzky otvorené za dodržania prísnych hygienických opatrení, ako sú dvojmetrové odstupy, rúška či dezinfekcia rúk.

"Keď odborníci zistili, že ohniská nákazy sú oslavy a svadby, tak áno, zrušme to. Ale nevidím dôvod, keď sa ľudia na Orave nakazia na hostinách, prečo by sme mali napríklad v Poltári zatvárať reštaurácie," doplnil minister hospodárstva.

Reakcie reštaurácií a fitnescentier

"Viacmenej by to bolo pre nás likvidačné. Nedokážete zarobiť tým, že budete niekomu dávať jedlá zo sebou. Ľudia nebudú tak často chodiť do tých reštaurácií. Keď to bude trvať dlhšiu dobu, tak to bude určite likvidačné. Človek nevydrží mesiac a nie tri alebo štyri mesiace," povedal pre HN majiteľ známej reštaurácie Pulitzer Andrej Gogola.

"Je to zlé. Všetci máme pokles návštevnosti. Sú tu skupiny, ktoré k nám prestali chodiť. Ide o ľudí, ktorí sa prirodzene boja a chránia alebo patria do rizikových skupín. Nechcem situáciu bagatelizovať. Ochorenie tu je. Ale vnimam to tak, že riziková skupina je pomenovaná. Ochorenie poznáme už trištvrte roka. Aj odborná verejnosť vie, že ľudia, ktorí sú zdraví, mladí bez iných ochorení s dobrým imunitným systémom sú menej zraniteľní o čom svedčia aj štatistiky. 30 percent ľudí je bezpríznakových. Myslím si, že je vecou každého jedinca či do fitnescentra ísť alebo neísť," povedal pre HN konateľ RETRO Sport and Wellness Michal Lukačovič.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 03 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 04 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:08