StoryEditor

Konzílium odborníkov neodporúča druhé kolo, navrhuje cielené testovanie

02.11.2020, 12:02
Autor:
TASRTASR
Ako alternatívu odporúčajú odborníci cielené testovanie v ohniskách a testovanie rizikových skupín obyvateľstva v zmysle možného šírenia nákazy.

Konzílium odborníkov neodporúča druhé kolo celoplošného testovania na Slovensku. Testovanie antigénovými testami odporúčajú v okresoch, kde sa pri prvom kole celoplošného testovania potvrdila najvyššia pozitivita, teda 1,5 percenta a vyššie. Vyplýva to zo stanoviska konzília, ktoré má TASR k dispozícii.

Aj minister zdravotníctva Marek Krajčí pripustil, že by sa druhé kolo plošného testovania na COVID-19 nemuselo realizovať v regiónoch, kde počas uplynulého víkendu zistili nízky výskyt ochorenia.

Odporúčajú cielené testovanie

Ako alternatívu odporúča konzílium odborníkov spomínané cielené testovanie v ohniskách a testovanie rizikových skupín obyvateľstva v zmysle možného šírenia nákazy. Ide najmä o pacientov pri prijímaní do nemocníc, zdravotníckych pracovníkov, zariadenia sociálnych služieb a centrá pre deti a rodinu.

Tiež ľudí bez domova, ozbrojené sily a ozbrojené zbory, osoby vo výkone trestu a odňatia slobody, osoby v resocializačných zariadeniach a členov policajného zboru, zamestnancov inštitúcií ministerstva vnútra a žiadateľov o azyl. Ďalej osoby s medzinárodnou ochranou a iné skupiny migrujúcich osôb.

Odporúčajú aj testovanie úzkych kontaktov pozitívnych z prvého kola testovania. Navrhujú testovať i ľudí prichádzajúcich na Slovensko zo zahraničia, pričom odporúčajú znížiť počet hraničných priechodov.

Koho odporúčajú testovať?

Rovnako odporúčajú testovať zamestnancov strategických podnikov, kľúčových pre chod hospodárstva, akými sú energetika, potravinárstvo, poľnohospodárstvo, štátna a verejná správa. Ďalej učiteľov a žiakov škôl v najviac postihnutých okresoch, ako aj zamestnancov veľkých firiem.

"Na zabezpečenie nami navrhovaných opatrení odporúčame vytvoriť mobilné odberové tímy pre potrebu testovania v objektoch/prevádzkach, ak povaha prevádzky nedovoľuje testovať v stabilných MoM," píše sa v stanovisku konzília.

Odborníci tiež okrem iného odporúčajú posilniť RÚVZ a tým vyhľadávanie kontaktov pozitívnych osôb. Za účinný prostriedok zachytenia rizikových osôb považujú samodohľadávanie kontaktov. Odporúčajú tiež vyzývať pozitívne osoby, aby samy informovali svoje úzke kontakty, že majú zostať 10 dní v karanténe, sledovať svoj zdravotný stav a v prípade príznakov kontaktovať svojho praktického lekára.

Matovič pripúšťa vypustenie niektorých okresov

O definitívnej podobe testovania sa rozhodne dnes na rokovaní krízového štábu. Premiér Igor Matovič taktiež prispustil, že druhé kolo nemusí byť celoplošne. "V Bratislave nie je dôvod pri incidencii 0,3 na druhé kolo testovania. Možno 20 až 30 percent samospráv sa z testovania vypustí," povedal premiér.

01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 03 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 04 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá 05 - Modified: 2024-03-01 06:55:07 - Feat.: - Title: Prvý zájazd po rokoch do KĽDR stál 750 eur. Páchlo a všetko sa tam rozpadalo, sťažujú sa turisti na lietadlo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:49