Reuters
StoryEditor

Pri útoku vo Viedni sa zranila aj Slovenka, potvrdilo ministerstvo zahraničia

03.11.2020, 14:44
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Na miesto hospitalizácie rezort zahraničných vecí vyslal slovenského diplomata.

Pri pondelňajšom teroristickom útoku vo Viedni utrpela zranenie aj Slovenka. Informáciu potvrdil riaditeľ tlačového odboru rezortu diplomacie Juraj Tomaga.

"Áno, môžem potvrdiť, že nás v súvislosti s včerajšími útokmi vo Viedni rakúska strana informovala o jednej zranenej občianke Slovenskej republiky. Rezort diplomacie poskytuje náležitú konzulárnu asistenciu a maximálnu možnú súčinnosť," konštatoval.

Zároveň dodal, že na miesto hospitalizácie rezort diplomacie vyslal slovenského diplomata.

Útok na piatich miestach

V pondelok večer došlo v centre Viedne neďaleko synagógy na ulici Seitenstettengasse a na ďalších piatich miestach k streľbe.

​Minister vnútra Karl Nehammer pre stanicu ORF potvrdil, že streľba bola teroristickým útokom, do ktorého bolo zrejme zapojených viacero páchateľov.

Útok si okrem mŕtvych vyžiadal aj viacero ťažko zranených.

Priaznivec Islamského štátu

Páchateľom je dvadsaťročný muž s koreňmi v Severnom Macedónsku. Mal pas tejto krajiny aj rakúsky pas. Potvrdil agentúre APA minister vnútra Karl Nehammer.

​Minister uviedol, že atentátnikom, ktorého v pondelok večer polícia zastrelila, bol Kujtim Fejzulai, ktorý bol priaznivcom teroristickej organizácie Islamský štát. Kvôli tomu sa snažil vycestovať do Sýrie a vlani 25. apríla bol odsúdený na 22 mesiacov v spojitosti s členstvom v teroristickej organizácii.

Podmienečne prepustený bol 5. decembra s tým, že vzhľadom k nízkemu veku spadal pod jurisdikciu pre mladistvých.

Bol aj na Slovensku

Podľa webu rakúskeho denníka Heute.at bol Fejzulai po prepustení na slobodu v polovici júla tohto roka na Slovensku a kúpil si tu strelivo do útočnej pušky AK-47 zvanej kalašnikov, ktorú použil včera počas útoku v centre Viedne.

Minister vnútra Roman Mikulec pre TV JOJ potvrdil, že útočník v minulosti skutočne Slovensko navštívil a že si tu mal zaobstarať strelivo, ktorým včera pálil.

01 - Modified: 2024-04-15 08:30:07 - Feat.: - Title: Preživší útoku v Manchestri podali žalobu na britskú tajnú službu MI5 02 - Modified: 2024-04-12 08:57:38 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali troch tínedžerov podozrivých z prípravy teroristického útoku 03 - Modified: 2024-04-05 15:36:59 - Feat.: - Title: Moskovský súd uvalil väzbu na ďalšieho podozrivého z teroristického útoku v Krasnogorsku 04 - Modified: 2024-04-05 06:54:32 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie útoku na koncertnú sieň pokračuje. Rusko tvrdí, že môže súvisieť s inváziou na Ukrajine 05 - Modified: 2024-04-04 07:16:05 - Feat.: - Title: Pri teroristických útokoch na juhu Iránu zahynulo niekoľko ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:45