HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Kto vraždil vo Viedni? Mladý útočník mal korene v Severnom Macedónsku, vyzbrojil sa na Slovensku

03.11.2020, 09:51
Autor:
chochoČTKČTK
Priaznivec Islamského štátu Kujtim Fejzulai bol vlani odsúdený na 22 mesiacov v spojitosti s členstvom v teroristickej organizácii.

Pondelkový teroristický útok v centre Viedne, ktorý si vyžiadal štyri obete a niekoľko vážne zranených, spáchal dvadsaťročný muž s koreňmi v Severnom Macedónsku. Mal pas tejto krajiny aj rakúsky pas. Potvrdil agentúre APA minister vnútra Karl Nehammer.

​Povedal tiež, že muž bol vlani odsúdený na 22 mesiacov väzenia v spojitosti s členstvom v teroristickej organizácii. V decembri bol však podmienečne prepustený. Podľa kosovského informačného portálu Gazeta Express sa útočník narodil vo Viedni a mal albánske korene.

Snažil sa vycestovať do Sýrie

Minister Nehammer uviedol, že atentátnikom, ktorého v pondelok večer polícia zastrelila, bol Kujtim Fejzulai, ktorý bol priaznivcom teroristickej organizácie Islamský štát. Kvôli tomu sa snažil vycestovať do Sýrie a vlani 25. apríla bol odsúdený na 22 mesiacov v spojitosti s členstvom v teroristickej organizácii.

Podmienečne prepustený bol 5. decembra s tým, že vzhľadom k nízkemu veku spadal pod jurisdikciu pre mladistvých.

Cesta na Slovensko

Podľa webu rakúskeho denníka Heute.at bol Fejzulai po prepustení na slobodu v polovici júla tohto roka na Slovensku a kúpil si tu strelivo do útočnej pušky AK-47 zvanej kalašnikov, ktorú použil včera počas útoku v centre Viedne. Minister vnútra Roman Mikulec pre TV JOJ potvrdil, že útočník v minulosti skutočne Slovensko navštívil a že si tu mal zaobstarať strelivo, ktorým včera pálil.

Mladík na Slovensko údajne išiel so svojim známym. Na cestu použil auto matky istého Kosovčana, ktorého polícia podľa denníka považuje za jeden z jeho podozrivých kontaktov, lebo je úradom niekoľko mesiacov či rokov známy svojimi radikálnymi postojmi.

"Slovenská polícia v maximálnej možnej miere spolupracuje s partnermi z Rakúska ohľadom teroristických útokov a poskytuje im všetky relevantné informácie. Sme v úzkom kontakte a preverujeme možný pohyb podozrivých osôb aj na území slovenské republiky," povedala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová.

Atrapa pásu s výbušninami

Minister dnes čiastočne potvrdil informácie, ktoré dopoludnia na twitteri zverejnil bez uvedenia zdroja šéfredaktor rakúskeho týždenníka Falter Florian Klenk. Napísal, že útočníkom bol zrejme dvadsaťročný Kurtin S., viedenský rodák, ktorého rodičia sa narodili v Severnom Macedónsku. Podľa Klenka mala útočníka v hľadáčiku rakúska polícia, pretože bol medzi 90 rakúskymi islamistami, ktorí chceli vycestovať do Sýrie.

Minister Nehammer tiež uviedol, že zadržaných bolo kvôli útoku niekoľko ľudí a polícia vykonala domové prehliadky na 15 miestach. Podľa denníka Kurier vykonala polícia prehliadky aj na niekoľkých miestach v meste Sankt Pölten, kde zadržala dvoch podozrivých. Sankt Pölten je metropolou spolkovej krajiny Dolné Rakúsko, ktorá susedí s Českom.

Zabitý útočník podľa pôvodných informácií mal mať na sebe pás s výbušninami, nakoniec sa však ukázalo, že je to atrapa. So sebou však mal automatickú útočnú zbraň, pištoľ a mačetu.

Neustúpime, odkazuje Macron

Útok sa odohral okolo ôsmej hodiny večer pri synagóge v ulici Seitenstettengasse. Tá sa nachádza v blízkosti stanice metra Schwedenplatz v samom centre rakúskej metropoly. Úrady zatiaľ nepotvrdili, že práve synagóga bola cieľom útoku. Páchatelia útočili dlhými zbraňami. Policajti hovoria o šiestich miestach činu.

"Nasadili sme niekoľko jednotiek špeciálnych síl, ktoré teraz pátrajú po predpokladaných teroristoch. Neobmedzujeme to len na oblasť Viedne, pretože ide o mobilných páchateľov," povedal Nehammer stanici ORF. V pohotovosti sú bezpečnostné zložky v celej Európe.

​Útok na Twitteri odsúdil rakúsky kancelár Sebastian Kurz, zároveň poďakoval všetkým nasadeným záchranným jednotkám.

"V súčasnej dobe prežívame v našej republike ťažké obdobie. Rád by som poďakoval všetkým záchranným zložkám, ktoré za našu bezpečnosť riskujú životy, najmä dnes. Naša polícia podnikne rozhodné kroky proti páchateľom tohto odporného teroristického útoku," napísal večer.

"Toto je naša Európa. Naši nepriatelia musia vedieť, s kým majú tú česť," vyhlásil večer v reakcii na útok francúzsky prezident Emmanuel Macron. "Neustúpime," dodal. Aj Francúzsko v reakcii na útoky na predmestí Paríža a v Nice nasadilo tisíce vojakov, aby po celej krajine chránili svätostánky a školy.

01 - Modified: 2020-11-03 07:34:09 - Feat.: 0 - Title: Slovenská polícia reaguje na útoky vo Viedni. Na hraniciach s Rakúskom zaviedla kontroly 02 - Modified: 2020-11-03 07:41:23 - Feat.: 0 - Title: Útok vo Viedni: Korčok je šokovaný, Mikulec ubezpečuje Slovákov 03 - Modified: 2020-11-03 11:30:11 - Feat.: 0 - Title: Reakcie na útok vo Viedni: Na Slovensku stále platí druhý stupeň teroristického ohrozenia, povedal Mikulec 04 - Modified: 2020-10-17 11:32:58 - Feat.: 0 - Title: Francúzskeho učiteľa zavraždil čečenský mladík, Macron hovorí o islamskom terorizme 05 - Modified: 2020-10-29 12:51:26 - Feat.: 0 - Title: Útočník v Nice brutálne vraždil nožom, vo Francúzsku platí najvyššia výstraha pred terorizmom
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:07 - Feat.: - Title: Preživší útoku v Manchestri podali žalobu na britskú tajnú službu MI5 02 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami 03 - Modified: 2024-04-12 08:57:38 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali troch tínedžerov podozrivých z prípravy teroristického útoku 04 - Modified: 2024-04-11 16:15:02 - Feat.: - Title: Počet obetí lavíny v rakúskom Tirolsku stúpol na tri 05 - Modified: 2024-04-11 13:33:50 - Feat.: - Title: Rakúskom otriasa špionážny škandál. Populistická strana FPÖ čelí pred voľbami obvineniam zo zneužitia moci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 13:56