Jana CigánikováTASR
StoryEditor

Cigániková je ťažkým lobistom Penty, reaguje na jej kritiku Krajčího Matovič

11.11.2020, 11:01
Autor:
TASRTASR
Poslankyňa SaS dofinancovanie považuje za krok, ktorý otvára cestu unitárnemu systému.

Predsedníčka Výboru Národnej rady pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS) kritizuje návrh opätovne dofinancovať Všeobecnú zdravotnú poisťovňu. Štát napokon opäť dofinancuje Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, a to sumou 98 miliónov eur. Návrh na zvýšenie základného imania v stredu odobrila vláda.

Matovič sa slovne pustil do poslankyne SaS

Zdôraznila, že o zámere dofinancovať štátnu zdravotnú poisťovňu ju minister zdravotníctva Marek Krajčí neinformoval, hoci s ním bola v kontakte. Koaličná strana SaS návrh na stredajšom zasadnutí vlády podľa jej slov nepodporila.

​"Keby VšZP dodržiavala plány, nebolo by ju nutné dofinancovať," komentovala Bittó Cigániková s tým, že samotnú zdravotnú poisťovňu považuje za najmenej efektívnu. Rovnako si myslí, že mať monopol je hrozbou.

Matovič na margo poslankyne SaS povedal, že je ťažkým lobistom skupiny Penta. „Bez problémov dokáže súkať klamstvá. Pani Cigániková je ťažkým lobistom skupiny Penta. Zastávať si takýchto parazitov v zdravotníctve nie je v súlade s verejným záujmom," povedal premiér.

Dodal, že Bittó Cigánikovej nedôveruje. "Pre mňa je mentálne mimo koalície. Nehlasovala za programové vyhlásenie vlády, nie je koaličný poslanec. To, čo dnes predviedla, je posledná kvapka v sude," doplnil Matovič.

Cigániková kritizuje Krajčího

Cigániková dofinancovanie považuje za krok, ktorý otvára cestu unitárnemu systému. Rovnako kritizovala šéfa rezortu zdravotníctva preto, lebo podľa nej nekomunikuje.

Koaličná poslankyňa chce prísť na koaličnú radu s potrebou zvýšenia platby štátu za svojich poistencov. Zdravotníctvo sa má podľa nej dofinancovať, peniaze však majú ísť do všetkých zdravotných poisťovní. Poukázala na to, že koronakrízou nebola postihnutá len VšZP, ale aj súkromné zdravotné poisťovne.

Zároveň by podľa koaličnej poslankyne mali byť financie naviazané na konkrétny prínos či napríklad na časovú dostupnosť.

VšZP dofinancovali aj v októbri, a to sumou 100 miliónov eur. 

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 04 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 05 - Modified: 2024-04-18 12:26:08 - Feat.: - Title: VšZP a ambulancie združené v Zdravite sa dohodli na nových zmluvných podmienkach
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 04:24