TASR - Martin Baumann
StoryEditor

Prezidentka kritizovala vládu. Matovičovi radí, aby manažovanie pandémie odovzdal niekomu inému

07.12.2020, 12:07
Autor:
TASRTASRpebpeb
Potrebujeme veľmi jasný plán, nie chaos, uviedla prezidentka Zuzana Čaputová v súvislosti s riadením koronakrízy.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) by mal zvážiť odovzdanie manažovania pandémie niekomu inému. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová v diskusnej relácii na rádiu Expres. Nekonkretizovala však, kto by to mal byť. Premiér by tak podľa nej mal viac času na prevzatie iných vecí.

Funkcia premiéra je podľa Čaputovej komplexnejšia. Zmena na poste "manažéra pandémie" sa jej nateraz zdá ako vhodné riešenie. Čaputová podotkla, že by Slovensko nebola prvá krajina, ktorá nechala manažovanie pandémie na niekoho iného ako predsedu vlády.

"Zároveň by to znamenalo, že premiér by mal čas a kapacitu venovať sa dôležitej premiérskej agende, ako je napríklad riešenie dosahov krízy," uviedla.

Premiérova odpoveď prišla o pár minút, vyjadril sa po skončení rokovania vlády. "Nemanažujem koronakrízu, koronakríza si manažuje nás. Takže neviem, ako mám odstúpiť z funkcie, ktorú nemám," reagoval Matovič na slová prezidentky.

Jasný plán, nie chaos

Hlava štátu nateraz neuvažuje o tom, že by vyzvala vládu Igora Matoviča k rekonštrukcii. "Verím a dúfam, že vláda okrem riešenia pandémie vníma celý kontext spoločenskej situácie a zvažuje všetky možnosti," povedala.

Prezidentka bola kritická voči tomu, ako vláda zvláda komunikáciu počas koronakrízy. Slovensko potrebuje jasný plán na zvládnutie krízy a nie chaos. Čaputovej chýba postup krokov, ktorý bude racionálny, vecný a opretý o vedecké poznanie.

​Reagovala aj na slová premiéra Igora Matoviča o tom, že existujú len dve možnosti - povinné testovanie alebo lockdown. Podľa Zuzany Čaputovej ide o falošnú dilemu.

Netreba objavovať koleso

Vláda podľa nej teraz nemusí "objavovať koleso". "Sú tu postupy, ktoré sa osvedčili u nás aj vo svete. Je tu vedecký konsenzus na tom, čo je správne v tej situácii robiť, tak to poďme urobiť. Ja sa potom za takýto plán postavím," hovorí.

Dodáva, že ťažko môže stáť za vládou, ak tu je chaos a opatrenia, ktoré platia chvíľu, sa menia a nevidí ďalšie kroky. 

Prezidentke sa nepáčia ani spory vo vnútri koalícii. "Celý svet rieši covid, ale my riešime pána premiéra a vzťahy v koalície, to mi je ľúto," povedala Čaputová.

Množstvo ministrov však podľa prezidentky robí dobrú robotu a snažia sa situáciu riešiť. "Nikomu nemôžeme uprieť snahu, no snaha niekedy nestačí," poznamenala.

01 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 02 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 03 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie 04 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 05 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 14:44