StoryEditor

Bratislava otvára mobilné odberné miesto v Ružinove. Za deň chce pretestovať 400 ľudí

18.01.2021, 08:25
Autor:
redredTASRTASR
Prioritou mesta je výrazne navýšenie odberných miest, ktoré budu dostupné na testovanie počas celého týždňa aj počas víkendov.

Bratislavský samosprávny kraj otvára mobilné odberné miesto vo svojom úrade v Ružinove. Informoval o tom bratislavský župan Juraj Droba. Slúžiť bude pre pracovníkov kritickej infraštruktúry.

"Za najdôležitejšie považujem zaočkovanie čo najviac ľudí bratislavského kraja, podľa prieskumu až trištvrte občanov sa chce dať zaočkovať," povedal Droba. 

Primátor hlavného mesta doplnil, že epidemiologická situácia na Slovensku stále nie je dobrá. "Toto mobilné odberné miesto bude slúžiť zamestnancom Dopravného podniku, mestskej polície, vodohospodárskej správe," povedal Vallo.

Dodal, že prioritou mesta je výrazne navýšenie odberných miest, ktoré budu dostupné na testovanie počas celého týždňa aj počas víkendov.

"Vláda umožnila zriadenie viacerých MOM jedným subjektom v jednej mestskej časti. Už máme odsúhlásených 31 priestorov, ktoré môžu slúžiť ako odberné miesta. Budeme sa snažiť celkovo otvoriť tristo odberných miest," povedal Vallo.

Vallo deklaruje, že bratislavské samosprávy sú pripravené na plošné testovanie, ktoré vláda v nedeľu (17. 1.) večer oznámila. Podotkol však, že vláda sedem dní rokovala len o tom, či a kde takéto testovanie má byť.

​"Nám zostáva už len päť dní na to, aby sme ho kompletne zabezpečili. Aj z tohto dôvodu detaily testovania nevieme oznámiť hneď teraz, ale až keď si ich dohodneme s ostatnými starostami a starostkami a hlavne s okresným úradom, ktorý, zdá sa, preberá časť organizačnej zodpovednosti," uviedol primátor.

Z prijatého uznesenia vlády nie je podľa neho zrejmé, koľko kôl plošného testovania bude potrebné v Bratislave urobiť a ani koľko týždňov bude pohyb ľudí závisieť od potvrdenia o negatívnom teste.

"Dnes nevieme zodpovedne odhadnúť ani to, aká bude ochota Bratislavčaniek a Bratislavčanov zúčastňovať sa prípadných ďalších plošných testovaní a nevieme ani, či bude dostatok zdravotného personálu a dobrovoľníkov, aby sme vedeli takéto testovania zabezpečiť bez toho, aby ľudia čakali v mraze v dlhých radoch a pri nezanedbateľnom riziku nakazenia sa," povedal Vallo.

Bratislava a jej mestské časti chcú maximálnu energiu venovať tomu, aby v horizonte dvoch týždňov minimálne zdvojnásobili počet MOM, ktoré budú otvorené celý deň aj počas víkendov a každý, kto bude potrebovať potvrdenie o vykonanom teste na COVID-19, by ho mohol získať hocikedy a nebol pritom odkázaný len na víkendové testovania.

"Počas najbližšieho týždňa musíme urobiť všetko preto, aby každý, kto od 27. januára bude pre nové pravidlá vlády potrebovať 'modrý papierik' na prácu alebo pobyt v prírode, ho mohol získať čo najjednoduchšie a najbezpečnejšie," uviedol Vallo. Nad rámec kapacít existujúcich MOM bude v Bratislave podľa neho potrebné k tomuto dátumu otestovať ďalších zhruba 200-tisíc obyvateľov.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 03 - Modified: 2024-04-09 13:32:38 - Feat.: - Title: Materské školy chýbajú, no obce nejavia záujem o peniaze. Petržalka ide príkladom 04 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 05 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 16:56