StoryEditor

Matematik Kollár vysvetlil veľké množstvo PCR testov. Vyzval na zavedenie zmien v opatreniach

25.04.2021, 15:19
Autor:
redred
Matematik Richard Kollár spomínal aj potrebu čo najskôr navýšiť kapacitu očkovania výjazdovými tímami, ktoré podľa neho budeme potrebovať už zakrátko.

Matematik Richard Kollár reagoval na sociálnej sieti na dnešné počty PCR testov. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že za sobotu sa vykonalo až 30 594 PCR testov a z toho bolo len 435 pozitívnych, čo je pozitivita 1,4 percenta.

Richard Kollár upozornil, že do štatistík boli zarátané aj kloktacie testy. "Senzitivita týchto testov je iná ako pri individuálnych PCR testoch. To znamená, že miešame hrušky s jabĺčkami. Ale budeme dobre vyzerať v medzinárodných štatistikách! Určite sme si splnili nejaký dôležitý strategický bod. Nie, tieto testy je potrebné reportovať osobitne. Hneď," napísal Kollár.

Vyzval na potrebu zmeniť niektoré veci okamžite. "Najmä okamžite ukončiť testovací nezmysel v okresoch, kde je situácia lepšia (trebárs PCR 7D incidencia na 100-tisíc pod 50), žiadne 14 či 21 dní platné testy. Toto bol nezmysel už dávno, dnes je to len stroj na míňanie ľudských a finančných zdrojov," doplnil.

Kollár spomínal aj potrebu čo najskôr navýšiť kapacitu očkovania výjazdovými tímami, ktoré podľa neho budeme potrebovať už zakrátko.

"To nie je jednoduché technologicky zvládnuť, keďže napr. Pfizer, ktorého príde najviac v máji a v júni, nie je jednoduché distribuovať a presúvať.
Vakcíny však v mnohých prípadoch musia prísť za ľuďmi, potrebujeme do toho zapojiť obvodných lekárov, a potrebujeme ľudí presviedčať masívnymi kampaňami zameranými na rôzne cieľové skupiny v médiách, ale aj čo najviac aj osobne."
Kollár hovorí, že veľké očkovacie centrá sú dobré, ale budú fungovať len dovtedy, kým bude veľký záujem o očkovanie. Podľa neho sa však títo ľudia čoskoro minú. 
"Ďalších budeme musieť hľadať a presviedčať, mnohých osobne. Viem, že na viacerých tých veciach sa robí, ale všetko trvá príliš dlho. Veľa vecí sme mohli otvoriť už skôr a mnohé dnes povolené veci mohli ešte počkať. Hlavný problém sa ukazuje to, že mechanizmy uvoľňovania sú veľmi neflexibilné a zmeny v nich sa robia úplne nesystémovo a ad hoc, presne tak, ako mechanizmy sprísňovania minulú jeseň, či v decembri. Pritom rýchlosť aplikácie je rovnako dôležitá ako výber opatrení," skonštatoval matematik.
Pozrite si nedávny rozhovor s matematikom Richardom Kollárom v HNtelevízii o uvoľňovaní opatrení:

01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 03 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 04 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá 05 - Modified: 2024-03-01 06:55:07 - Feat.: - Title: Prvý zájazd po rokoch do KĽDR stál 750 eur. Páchlo a všetko sa tam rozpadalo, sťažujú sa turisti na lietadlo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:18