StoryEditor

Počiatka vyšetrovala bezpečnosť

Ministra financií Jána Počiatka (Smer-SD) a jeho brata Martina vyšetrovala v roku 1988 komunistická Verejná bezpečnosť. Kvôli bližšie nešpecifikovanému trestnému činu urobila v tom čase aj raziu v byte ministrovho otca Izidora Počiatka.

Túto informáciu uvádza týždenník Domino Efekt s odvolaním sa na informácie zo spisu Počiatka staršieho v archíve Ústavu pamäti národa. Ten bol totiž od roku 1961 do roku 1988 s trojročnou prestávkou tajným spolupracovníkom ŠtB.
Minister ŠtB nekomentuje
Trestná činnosť sa podľa našich informácií mala údajne týkať benzínu. Minister Počiatek sa takmer dvadsať rokov k starej kauze nechcel vyjadrovať. "Dokumenty bývalej ŠtB ja určite komentovať nebudem. Vieme všetci, akú asi výpovednú hodnotu majú, preto je to pre mňa skončené." Zdôraznil však, že nikdy žiadny delikt nespáchal.
Izidor Počiatek po novembri 1989 pôsobil ako veľvyslanec v Indonézii. Pre HN pripustil, že má záujem sa na tento post vrátiť. Požiadal už dokonca o bezpečnostnú previerku. Národný bezpečnostný úrad musí vyhodnotiť, či jeho minulosť môže pre štát predstavovať problém.
Bez previerky ani na krok
"Na sto percent platí moje rozhodnutie, že ak niekto nedostane previerku, nevyšlem ho do takejto funkcie," zdôraznil včera minister zahraničných vecí Ján Kubiš. Hovorca Národného bezpečnostného úradu Ivan Goldschmidt upozornil, že pracovnoprávny pomer, alebo spolupráca s ŠtB, automaticky neznamená, že človek previerku nedostane. "Každá navrhovaná osoba sa skúma individuálne." Bývalý prvý námestník federálneho ministra vnútra Viliam Ciklamíni Počiatkovi dôveruje. "Keď išiel ako veľvyslanec v deväťdesiatom roku do Indonézie, ja som sa za neho zaručil. Povedal som, že viem, že formálne podpísal, ale efektívne nespolupracoval."

01 - Modified: 2003-06-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Viedeň s nádejou očakáva rozšírenie EÚ 02 - Modified: 2003-06-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Washington stupňuje nátlak
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:33