StoryEditor

Budúci prezident? Ľuďom chýbajú osobnosti

18.09.2007, 00:00
Takmer polovica ľudí stále nevie, koho by navrhla na post prezidenta republiky. Politológovia a sociológovia sa zhodujú, že nerozhodnosť ľudí spôsobuje nedostatok osobností, ktoré by ľudia vedeli jednoznačne označiť za svojho favorita.

Ďalším dôvodom je, že jasný odkaz nedali svojim priaznivcom ani politické strany.
Prvé signály
Rokovania o možnom kandidátovi už prebiehajú aj v rámci opozície. SDKÚ-DS, KDH aj SMK sa zhodujú, že najlepšie pre nich bude, ak sa postavia za spoločného kandidáta. Za povšimnutie stojí fakt, že rovnakú rétoriku používali strany aj pred poslednými prezidentskými voľbami - nakoniec však každá strana prišla s vlastným kandidátom (SMK podporila nominanta kresťanských demokratov) a vo voľbách utrpeli absolútne fiasko. Žiaden z jej ľudí sa nedostal ani len do druhého kola volieb.
Ticho okolo Radičovej
Spomedzi zástupcov opozície prieskumy dlhodobo favorizujú podpredsedníčku SDKÚ-DS Ivetu Radičovú. Jej dominanciu potvrdila aj druhá časť reprezentatívneho prieskumu, ktorý pre HN urobila agentúra Focus, respondenti tentoraz nedostali zoznam mien - mali spontánne uviesť meno osobnosti, ktorú by nominovali na funkciu prezidenta (prvú časť sme uverejnili vo včerajšom vydaní).
Najsilnejšia opozičná strana SDKÚ-DS zatiaľ nehovorí nič bližšie, napriek tomu, že prieskumy už dlhšie napovedajú, že by mali nasadiť podpredsedníčku Ivetu Radičovú. "Hovoriť o konkrétnych menách je predčasné," uviedol šéf poslaneckého klubu SDKÚ-DS Stanislav Janiš. Isté je podľa neho len jedno: "Urobíme všetky kroky pre to, aby opozícia mala jedného silného kandidáta."
Bugár v zálohe
Ani KDH nie je zatiaľ vôbec konkrétne. Tajomník hnutia Pavol Abran potvrdil, že u nich padli už aj nejaké mená, no neprezradil aké. "Našou podmienkou je, aby to bol nekomunista a vyznával hodnoty KDH." Neprezradil však, či tomu zodpovedá Radičová. Poslanec KDH Vladimír Palko pritom už vhodných kandidátov na prezidenta spomenul - predseda strany Pavol Hrušovský, eurokomisár Ján Figeľ, primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský a europoslankyňa Anna Záborská.
Zástupca predsedu SMK József Berényi tvrdí, že tému spoločného kandidáta otvorili na opozičných rokovaniach ešte pred letom. "Zatiaľ zvažujeme možnosti, o konkrétnych menách sme ešte nehovorili." Uviedol však, že ak sa tri opozičné strany nedohodnú, navrhne maďarská koalícia vlastného kandidáta. Nevylúčil, že by ním mohol byť bývalý predseda SMK Béla Bugár, ktorý sa objavuje aj v prieskumoch verejnej mienky ako možný kandidát.
Osvedčená značka
Medzi tými, ktorí vedeli ponúknuť meno svojho kandidáta na hlavu štátu, v prieskume jasne zvíťazil súčasný prezident Ivan Gašparovič s 18 percentami. Až 47 percent však nevedelo uviesť meno svojho kandidáta. "Je to prekvapujúce. Nikto zatiaľ nerezonuje v spoločnosti natoľko, aby ho ľudia zaradili tak, že toto je typ na prezidenta," tvrdí sociológ Martin Slosiarik z Focusu. Je tiež presvedčený, že otázka budúcej hlavy štátu ľudí príliš netrápi aj preto, že má u nás pomerne slabú pozíciu. Nikoho nevedeli určiť hlavne mladí ľudia, ale ani ľudia pochádzajúci z dvoch najväčších miest - Bratislavy a Košíc.
Koaliční lídri bodujú
Relatívne úspešní sú lídri koaličných strán Robert Fico (Smer-SD), Vladimdír Mečiar (ĽS-HZDS), Ján Slota (SNS) - získali rovnako, každý po štyri percentá hlasov. Slosiarik upozorňuje, že aj tu sa prejavila nerozhodnosť ľudí, pretože práve lídri sú v rámci strany najviditeľnejší. "Prvé meno, ktoré ľudí napadne, je predseda politickej strany." Mečiar aj Slota však už odmietli, že by sa uchádzali o tento post. Predseda ľudovcov má pritom vlastného favorita - cez víkend povedal, že by na tomto poste rád videl samotného premiéra Fica. Mečiar však na túto výzvu nedostal takmer žiaden ohlas. Ficova hovorkyňa Silvia Glendová mu odkázala, že premiér sa prezidentskými voľbami nezaoberá.
V prieskume HN respondenti spontánne zvolili aj ďalšie zaujímavé mená. Nejde však o politikov, skôr o ľudí zo šoubiznisu - ľudia navrhujú za prezidenta Petra Dvorského, Mira Žbirku či Magdu Pavelekovú. "Potešilo ma to a som veľmi rád, že ľudia ma vybrali. Kandidatúru ale nechystám, skôr pesničky," s úsmevom komentoval výsledky prieskumu Žbirka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pre zväčšenie kliknite na obrázok. 

01 - Modified: 2003-06-11 08:55:24 - Feat.: 0 - Title: Demokrati kritizujú vládu za slabé dôkazy 02 - Modified: 2003-06-11 08:57:55 - Feat.: 0 - Title: Plynári vydedili ďalšiu dcéru
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 18:01