StoryEditor

Na súdy bude opäť bližšie

Na súdy to Slováci opäť budú mať bližšie. Do siedmich regiónov, kde občania museli desiatky kilometrov dochádzať za spravodlivosťou do susedného okresu, sa vrátia súdy, ktoré ešte v roku 2004 zrušil vtedajší minister spravodlivosti Daniel Lipšic (KDH).

Minister spravodlivosti Štefan Harabin (za ĽS-HZDS) chce obnoviť sedem z celkovo desiatich zrušených okresných súdov. "Je to mimoriadne dôležité z hľadiska znižovania počtu starých vecí a prieťahov v súdnom konaní."
Lipšic zrýchlil súdy
Z rovnakého dôvodu však paradoxne Lipšic spomínané súdy zrušil - malo to urýchliť súdne procesy. "Fungovanie súdov sa zrušením tých najmenších zefektívnilo," tvrdí exminister. Štatistiky mu dávajú za pravdu. V štyroch zo šiestich krajov, kde okresné súdy zanikli a ich agenda prešla na iné, sa čakacia lehota na uzavretie občianskoprávnych sporov skrátila.
Sudcovia sú však so zámerom ministra Harabina spokojní. "Ministerstvo akceptovalo všetky naše pripomienky," hovorí prezidentka Združenia sudcov Slovenska Jarmila Maximová.
Počiatek nemá peniaze
Vláda zobrala včera Harabinov zámer na vedomie, nasledovať by mal zákon. Na obnovu siedmich súdov bude minister spravodlivosti potrebovať 270 miliónov korún. Minister financií Ján Počiatek (Smer-SD) však tvrdí - teraz na to peniaze nemáme.
Tie vraj nájde len vtedy, ak vláda zaradí obnovu staronových súdov medzi svoje priority. "Je to možné jedine za predpokladu, že sa táto agenda stane prioritou vlády." Harabin však tvrdí, že jeho krok má podporu celej vlády.

01 - Modified: 2003-06-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátke správy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 22:50