StoryEditor

Koalícii hrozí rozpad. Môžu za to pozemky

13.11.2007, 23:00
Ak bude mať ĽS-HZDS problém s postojom Smeru-SD k pozemkom pod Tatrami, má z koalície vystúpiť. ĽS-HZDS hrozí vyslovením nedôvery predsedovi vlády.

Ak za situácie zavinenej Smerom predseda vlády vysloví nedôveru ministrovi pôdohospodárstva, ĽS-HZDS vysloví nedôveru predsedovi vlády, konštatuje predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar v reakcii na stanovisko poskytnuté premiérovou hovorkyňou Silviou Glendovou. Podľa tohto stanoviska je Smer - sociálna demokracia pripravená urobiť všetky kroky pre vyvodenie osobnej, politickej a právnej zodpovednosti zo škandálu spojeného s podpisovaním zmlúv na Slovenskom pozemkovom fonde nominantom ĽS-HZDS Branislavom Brízom o prevode lukratívnych pozemkov v čase, keď na SPF sám rozhodoval. "Pokiaľ bude ĽS - HZDS považovať tento principiálny postoj strany Smer - sociálna demokracia za prekážku jeho ďalšieho pôsobenia vo vládnej koalícii, bude to jeho slobodné rozhodnutie so všetkými dôsledkami," uviedla Glendová v stanovisku.

Ako konštatuje Vladimír Mečiar v reakcii, predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico vedome nepravdami a polopravdami poškodzuje ĽS-HZDS. Jeho vyhlásenia sú v rozpore s uzatvorenou koaličnou zmluvou o prerokovávaní sporných otázok. "Je neetické, aby predseda vlády ukladal ultimáta a vykonával mediálny nátlak na ministra Jureňu v dobe jeho pracovnej cesty. Minister ako vedúci ústredného orgánu štátnej správy je viazaný len zákonmi, nikdy nie želaniami predsedu vlády. Neprofesionálnosť v tomto prípade je skôr dôkazom proti predsedovi vlády ako ministrovi," konštatoval ďalej Mečiar.

Slovenský pozemkový fond (SPF) sa podľa Mečiara dostal do problémov po tom, čo do neho nastúpili nominanti Smeru vrátane generálneho riaditeľa a otvorene odmietli rešpektovať ministra pôdohospodárstva s tým, že majú príkazy len zo Smeru. Minister i ĽS - HZDS tvrdo odmietli ich požiadavky, aby 70 percent pozemkov prideľovala politická strana Smer, uviedol predseda ĽS-HZDS. Odvtedy postupne posúvajú deväť zmlúv, ktoré boli podpísané na základe zmocnenia generálneho riaditeľa z SMK. Mečiar už štyri mesiace nalieha na Fica, aby boli pre neschopnosť pracovať odvolané všetky orgány fondu, čo šéf Smeru odmieta.

 


Viac o téme nájdete v stredajších Hospodárskych novinách.



Generálna prokuratúra preverí predaj pozemkov

Generálna prokuratúra preverí predaj lukratívnych pozemkov vo Vysokých Tatrách v trhovej hodnote 1,5 miliardy Sk. "Generálny prokurátor dnes rozhodol, že prokuratúra sa bude predmetnou vecou zaoberať. Podrobnosti nekonkretizoval," uviedla Svetlana Husárová, hovorkyňa generálneho prokurátora. "Mali sme dnes k tomu pracovné zasadnutie. Prokuratúra začne v tejto veci konať," povedal dnes pre TASR generálny prokurátor SR Dobroslav Trnka. Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda v pondelok na tlačovej besede v Košiciach vyzval predsedu vlády SR Roberta Fica, aby odvolal ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu. Reagoval tak na informácie o predaji spomínaných pozemkov pod Tatrami uverejnené v denníku SME, pričom uvedený predaj Dzurinda označil za rabovačku.

Pokračovanie článku >>


KDH: Ak nebude konať premiér, budeme konať my a jemu ostane hanba

Ak predseda vlády Robert Fico nebude konať vo veci odvolania ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu, bude konať opozícia a premiérovi ostane hanba. Na dnešnom brífingu venovanom kauze reštituovaných pozemkov v trhovej hodnote 1,5 mld. korún vo Veľkom Slavkove to povedal predseda KDH Pavol Hrušovský.
Dodal, že za zmenami postoja ĽS-HZDS k novele zákona o sociálnom poistení či zdravotných poisťovniach sa môžu skrývať politické obchody súvisiace so Slovenským pozemkovým fondom (SPF), ktorý pozemky prideľoval.
"Premiér Robert Fico v nedeľu vyhlásil, že jeho vláda je pevnejšia ako kedykoľvek predtým. Za pevnosť tejto koalície však platia občania príliš draho, miliardami korún," povedal Hrušovský, ktorý prípad považuje za korupčný. Na otázku TASR, či sú na takéto tvrdenie aj iné ako medializované indície, odpovedal záporne. Vyjadril však presvedčenie, že za iných okolností by sa reštituenti k týmto lukratívnym pozemkom nedostali. "Som presvedčený, aj keď o tom nemám dôkaz, že oprávnení reštituenti podpisovali bianco zmluvy," reagoval predseda KDH, podľa ktorého by sa na internete mali zverejňovať okrem zmlúv aj ceny reštituovaných pozemkov.

Pokračovanie článku >>


Premiér Jureňovi: Odvolaj Brízu, inak...

Premiér požaduje od ministra Jureňu, aby nominanta ĽS-HZDS Branislava Brízu odvolal. Jureňa ho naďalej obhajuje a správanie premiéra považuje za nečestné. Námestník na Slovenskom pozemkovom fonde Branislav Bríza to má zrátané. Keďže odmieta odstúpiť kvôli pochybným predajom pozemkov pod Tatrami, jeho odvolanie požaduje už aj premiér Robert Fico (Smer-SD). Brízovho nadriadeného, ktorým je minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS) poveril, aby ho hneď ako sa vráti zo zahraničnej pracovnej cesty, odvolal.

Na prinajmenšom šesť prípadov s pozemkami upozornil denník SME. Keď nominant ĽS-HZDS Bríza zastupoval generálneho riaditeľa fondu, podpisoval predaje pozemkov za podhodnotenú cenu. Posledným bol „obchod“ s viac ako miliónom štvorcových metrov v obci Veľký Slavkov v hodnote jeden a pol miliardy korún. Kúpila ich spoločnosť GVM blízka predsedovi ľudovcov Vladimírovi Mečiarovi za necelých 13 miliónov korún.

Pokračovanie článku >>


MP SR: Kauza SPF nie je o Jureňovi, ale o orgánoch fondu, ktoré ovláda Smer-SD

Kauza okolo Slovenského pozemkového fondu (SPF) nie je podľa šéfa rezortu pôdohospodárstva Miroslava Jureňu o jeho osobe, ale o orgánoch fondu, ktoré z väčšej časti ovláda Smer-SD. Uvádza sa to v reakcii, ktorú TASR poskytla hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva (MP) SR Magdaléna Králová.

Ako vysvetlil Jureňa, námestník generálneho riaditeľa SPF Branislava Bríza už dávnejšie upozorňoval, že je zo zákona povinný podpísať zmluvy s reštituentmi, ktoré sa pripravovali ešte za bývalej vlády Mikuláša Dzurindu.

Pokračovanie článku >>


Fico: Jureňa musí Brízu okamžite odvolať, inak stratí moju dôveru

Zmluvy, ktoré podpísal Branislav Bríza za Slovenský pozemkový fond (SPF) v čase, keď zastupoval jeho generálneho riaditeľa, považuje premiér Robert Fico za škandalózne. Zároveň od ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu (ĽS-HZDS) požaduje okamžité Brízovo odvolanie.

Branislava Brízu do funkcie námestníka generálneho riaditeľa SPF nominovala koaličná ĽS-HZDS. "Hneď po tom, ako sa minister Jureňa vráti zo zahraničnej cesty, požiadam ho o okamžité odvolanie pána Brízu z tejto funkcie. Keby som to mohol urobiť sám, tak to urobím okamžite," povedal dnes novinárom Fico. Ak minister pôdohospodárstva jeho požiadavku nesplní, dodal premiér, stratí jeho dôveru.

Pokračovanie čláku >>




ANKETAAko predpokladáte, že skončí kríza v koalícii? predčasnými voľbami 59 (9%) "zametením pod koberec" 507 (82%) odvolaním ministra Jureňu 56 (9%) Hlasovalo 622 ľudí, aj vy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 07:09