StoryEditor

Východ je pod vodou. Vojaci sú v pohotovosti (video)

17.05.2010, 11:18
Autor:
TASRTASR
Aktualizované | Vodné toky na východe Slovenska neustále stúpajú. Na zásah pri povodniach je v pohotovosti takmer 1400 vojakov.

Na zásah pri povodniach je pripravených 1395 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR. TASR informoval hovorca OS SR Milan Vanga. Podľa jeho slov je 623 z týchto vojakov schopných byť v krízovej oblasti do 60 minút, ostatní majú pohotovosť do troch hodín. Aktuálne zasahuje 20 vojakov na trebišovskom sídlisku Juh, doplnil hovorca.

Ako uviedol, na zásah a pomoc civilným zložkám je tiež pripravených viac ako 150 kusov ženijnej, protichemickej, spojovacej, prepravnej a uvoľňovacej techniky a rovnako aj vrtuľníky vzdušných síl. Počty vojakov, ako aj techniky sa môžu zvýšiť, a to po úprave výcvikových plánov v útvaroch a posádkach po celom Slovensku, podotkol Vanga.

Podľa jeho slov OS SR nepretržite monitorujú stav vodných hladín a na základe toho prijímajú adekvátne opatrenia. Pomoc civilným zložkám pri zmierňovaní alebo likvidácii následkov živelných pohrôm a katastrof vyplýva OS SR z ústavy a príslušných zákonov, uzavrel hovorca.

Hladiny riek začali klesať

Povodňová vlna po výdatných zrážkach naplnila vodné nádrže na východnom Slovensku. Ako spresnil Roman Ivančo z dispečingu košického Odštepného závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku, najviac, až na 99 percent, je naplnená vodná nádrž Dobšiná. Vodohospodári však očakávajú pokles. Domaša je naplnená na 92 percent z celkového objemu. "Tam už prakticky voda prepadá cez bezpečnostný prepad, čiže sa nám už plní retenčný objem. Je tam ale ešte dostatočný priestor na to, aby sa transformovala povodňová vlna,“ uviedol Ivančo.

Rovnako nad 90 percent sú naplnene aj vodné nádrže Ružín a Bukovec. Starina je plná na 85 percent a Zemplínska Šírava na 75 percent z celkového objemu.

Situácia podľa Ivanča nie je kritická. "Máme k dispozícii ešte retenčné priestory, kde sa môže tá povodňová vlna transformovať. Naplnili sa nám vodné nádrže, ale na to sú tu. Ten priestor, ktorý v nich bol, značnú časť povodňových prietokov zachytil,“ konštatoval Roman Ivančo.

Na veľkej väčšine vodných tokov na východe Slovenska zaznamenali vodohospodári pokles hladín. "V dolných úsekoch vodných tokov to bude ešte trochu stúpať, pretože nám to doteká z horných úsekov tokov, ale v tej strednej časti už očakávame kulminácie a následný pokles. Od rána neprší, takže očakávame zlepšenie situácie, ak sa meteorologická situácia nezmení,“ dodal Ivančo.

Povodeň na východe. Ohrozené sú aj Košice
Povodňová vlna zasiahla aj mesto Košice, kde primátor vyhlásil 3. stupeň povodňovej aktivity. Podľa dnešných informácií z Obvodného úradu životného prostredia v nedeľu (16. mája) a v noci nadnes pre intenzívne zrážky došlo k zhoršeniu prietokových pomerov na miestnych vodných tokoch, k stúpaniu vodných hladín a vybrežovaniu z korýt. Samospráva zabezpečila povodňové opatrenia v zatopených nehnuteľnostiach pri odstraňovaní škôd a odčerpávaní vôd z obytných domov, úprave zberných rigolov a odstraňovaní nánosov.

 

Aktuálna mapa hydrologických výstrah SHMÚ.
K stúpaniu vodných hladín došlo na Idanskom, Sokolianskom, Myslavskom a Čermeľskom potoku. V mestskej časti Šaca boli nasadené sily a prostriedky na záchranné práce v súčinnosti s jednotkou OR Hasičského a záchranného zboru v Košiciach, ktorá zasahovala aj v Ťahanovciach. V Šaci sa Sokoliansky potok vylial z koryta, čím ohrozil útulok zvierat. Muselo sa evakuovať 40 psov do náhradných priestorov a zabezpečiť vrecia s pieskom na tvorbu zábran v Mestskej časti Ťahanovce a na Mlynskom náhone.

 

 

 

 

VIDEO: Hron ešte stačí odvádzať vodu v koryte, hladina však stúpa


   

 

Stropkovský okres ohrozuje Chotčianka
Rozsiahle škody spôsobil dnes v skorých ranných hodinách potok Chotčianka, v obci Bukovce, okres Stropkov, ktorý strhol časť betónového mosta, zaplavil dvory a pivnice rodinných domov a zničil viacúčelové ihrisko. Starosta Jaroslav Palička v noci vyhlásil 3. stupeň povodňovej aktivity.

Kritická situácia na východe. Záplavy vyháňajú ľudí z domov

<< první < předchozí | další > poslední >>

zaplavy-vychod-12.jpg



zaplavy-vychod-12.jpg

zaplavy-vychod-7.jpg

zaplavy-vychod-6.jpg

zaplavy-vychod-8.jpg

zaplavy-vychod-10.jpg

zaplavy-vychod-4.jpg

zaplavy-vychod-5.jpg

zaplavy-vychod-2.jpg

zaplavy-vychod-3.jpg

zaplavy-vychod-1.jpg
   
  Celkem nalezeno: 1.
 
 Zobrazuji: 1 - 1.  
 

Hladina potoka začala dramaticky stúpať v nedeľu (16.5.) podvečer. Starosta pre TASR uviedol, že v regióne prší už niekoľko dní, v nedeľu večer sa však spustil prudký dážď a voda sa vyliala z koryta. Okrem toho pod konštrukciu mosta naplavovala drevo, ktoré sa nahromadilo až do výšky zábradlia. Potok sa o 23. hodine prelial cez most a krátko po 3.00 h sa jeho časť zrútila.

"Drevo zahatilo prietok vody, tým pádom nastal veľký tlak a utrhlo polovicu mosta, odmylo z našej miestnej komunikácie a zaplavilo šesť rodinných domov," konštatoval starosta. Dodal, že most bol jedinou prístupovou cestou pre autá na ulicu, kde stojí 16 rodinných domov.

"Ľudia z tejto časti sa do obce dostanú len pešo po lávke, ktorú voda tiež čiastočne podmyla, ale zatiaľ je priechodná. Na túto ulicu sa teda v prípade potreby nedostanú autami ani záchranári," zdôraznil Palička. O riešení kritickej situácie sa bude hovoriť na zasadnutí Obvodnej povodňovej komisie v Stropkove dnes predpoludním.

Podľa starostu zatiaľ nie sú problémy s dodávkou pitnej vody, ľudia si sami odstraňujú škody. Pripomenul, že okrem spomínaných škôd vyliata voda z potoka zničila aj viacúčelové ihrisko, ktoré otvorili len pred dvomi týždňami. V obci žije 538 ľudí, a takúto rozsiahlu povodeň si tu vraj nepamätajú od roku 1965.

 

 

 

VIDEO: Rozbúrená dažďová voda odrezala cestu do rómskej osady v Liptovskom Mikuláši


   

 

Problémy v Nitrianskom kraji
Silný vietor láme stromy v celom Nitrianskom kraji. Počas dnešného dopoludnia približne do desiatej hodiny zaznamenali hasiči 17 rôznych výjazdov, z toho väčšinu tvorilo odstraňovanie spadnutých stromov. V štyroch prípadoch odčerpávali hasiči vodu z pivníc rodinných domov. "Polámané stromy odstraňujeme najmä v Nitre a v Zlatých Moravciach, vodu sme odčerpávali v okresoch Levice, Nové Zámky a Zlaté Moravce. Ďalšie komplikácie hrozia na dolnom toku Ipľa, kde už je podľa informácie kolegov vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity," zhodnotil súčasnú situáciu hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nitre Viliam Pánsky.


Počas uplynulého víkendu zaznamenali hasiči v Nitrianskom kraji vyše 60 výjazdov. Dážď a najmä silný vietor spôsobili, že padajúce stromy na rôznych miestach ohrozili premávku na komunikáciách, rodinné domy, poškodili vozidlá, vedenia elektrickej energie i prístrešky na balkónoch. Padajúce stromy nespôsobili žiadne zranenia osôb.

Hasiči v Nitrianskom kraji absolvovali dnes celkovo24 zásahov. Väčšina zásahov súvisela s odstraňovaním polámaných stromov, prípadne s odčerpávaním vody v pivniciach rodinných domov. Stúpajúca hladina riek zatiaľ obyvateľov kraja neohrozuje. "Zdá sa, že v poobedňajších hodinách sa začala situácia upokojovať. Vietor už nie je taký silný a postupne prestáva aj pršať," zhodnotil hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nitre Viliam Pánsky.
     

Hasiči museli počas dnešného dňa riešiť aj kuriózne situácie. "V okrese Nové Zámky ohrozovala televízna anténa elektrické vedenie. V Okoličnej na Ostrove sa zasa v dôsledku premočenia steny zrútil starý rodinný dom. Našťastie bol neobývaný," konštatoval Pánsky. 

 

 

 

VIDEO: Povodne na Zemplíne: V Nižnom Žipove opadla voda, ale dážď neprestáva


   

 

V Žilinskom kraji je na tom najhoršie Lisková
Hasiči v Žilinskom kraji absolvovali od nedeľňajšieho večera 10 výjazdov k povodňovým prácam, pričom najčastejšie odčerpávali vodu zo zatopených pivničných priestorov rodinných domov či iných objektov. Zároveň absolvovali 11 výjazdov k odstráneniu popadaných stromov na cestách.

Najhoršia situácia je momentálne v obci Lisková v okrese Ružomberok, kde hasiči vykonali výjazd dnes približne hodinu a pol po polnoci. „Po príjazde na miesto zistili, že voda zaplavuje rodinné domy na viacerých uliciach. Hasiči odčerpávajú vodu pomocou ponorných a plávajúcich čerpadiel. Pri tomto zásahu pomáhajú aj členovia obecného hasičského zboru obce Lisková. Nakoľko sa v tejto obci začala vylievať voda z miestneho potoka, na pomoc boli povolaní aj hasiči zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline. Okrem odčerpávania vody je totiž potrebné aj pieskovať vrecia a pomocou nich sa snažiť zabrániť ďalšiemu zatápaniu,“ dodala Ondrichová.

Výstraha 2. stupňa
Výstrahu 2. stupňa pred vetrom a výstrahu 1. stupňa pred dažďom pre Oravu, Kysuce, Liptov a Spiš dnes vydal Slovenský hydrometeorologický ústav v Bratislave.

Výstraha pred vetrom platí dnes do 18.00 h a pred dažďom do 6.00 h 18. mája.     

Pre Horehronie je určená výstraha pred vetrom 2. stupňa, pre severozápad výstraha pred dažďom 1. stupňa a pre Záhorie, Podunajskú nížinu západ a východ je platná výstraha 1. stupňa pred vetrom.    

Tretí stupeň povodňovej aktivity v 7 obciach
V Kežmarskom okrese platí 3. stupeň povodňovej aktivity (SPA) až v siedmich obciach, a tiež v meste Spišská Stará Ves. Vladimír Vrablík z Obvodného úradu životného prostredia v Kežmarku konkretizoval, že 3. SPA je vo Veľkej Frankovej, Osturni, Červenom Kláštore, Podhoranoch, Lechnici, na Jezersku a v Toporci. "Teraz je ustálenosť až pokles vodných hladín, takže bezprostredné ohrozenie obydlí už nie je," priblížil situáciu Vrablík. Dodal, že Správa povodia Dunajca a Popradu pokračuje v záchranných a zabezpečovacích prácach.
     

Hasiči z Kežmarku v priebehu dnešného dňa zasahovali v Spišskej Starej Vsi a v obci Červený Kláštor. Z dispečingu Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Kežmarku TASR informovali, že išlo prevažne o čerpanie vody z pivníc rodinných domov. Hasiči sa snažia situáciu v Červenom Kláštore stabilizovať a zmierňovať následky upchatej kanalizácie, ktorá vyráža vodu do pivníc.     

V ďalšej obci na Spiši je vyhlásený 3. stupeň povodňovej aktivity (SPA). Prednostka obvodného úradu životného prostredia v Spišskej Novej Vsi Jela Bednárová uviedla, že ide o obec Žakarovce, okres Gelnica, kde sa zdvihla hladina miestneho potoka.    

Naďalej platí 3. SPA aj v obciach Markušovce, okres Spišská Nová Ves, a v Prakovciach v Gelnickom okrese. Najvyšší SPA je aj v Hrabušiciach na Podlesku v Spišskonovoveskom okrese. "Tie trojky budeme udržiavať minimálne do rána, aby nás niečo neprekvapilo," priblížila Bednárová. Dodala, že životy obyvateľov týchto obcí zatiaľ nie sú ohrozené, škody sú len na majetkoch.

V Staroľubovnianskom okrese naďalej platí 3. SPA v obciach Ľubotín, Lesnica, Podolínec, Čirč, Mníšek nad Popradom a Sulín. Z Hasičského a záchranného zboru v Starej Ľubovni informovali, že hladina rieky Poprad je v súčasnosti na úrovni 1. stupňa povodňovej aktivity a klesá.

01 - Modified: 2003-11-26 00:46:58 - Feat.: 0 - Title: Kronospan spustil novú technologickú linku 02 - Modified: 2003-11-26 00:49:04 - Feat.: 0 - Title: Všeobecné podmienky na získanie podpory z fondov Európskej únie 03 - Modified: 2003-11-26 00:55:15 - Feat.: 0 - Title: Monitor zahraničnej tlače 04 - Modified: 2003-11-26 01:21:22 - Feat.: 0 - Title: Prezident nepodporil reformu 05 - Modified: 2003-11-26 13:21:07 - Feat.: 0 - Title: M. Kňažko: O rok meriame elektronicky 06 - Modified: 2003-11-26 13:24:09 - Feat.: 0 - Title: M. Ribanský: Je to jasná snaha o zmarenie projektu 07 - Modified: 2003-11-26 13:28:10 - Feat.: 0 - Title: M. Lengyel: Nemali sme inú možnosť 08 - Modified: 2003-11-26 13:33:14 - Feat.: 0 - Title: R. Rybníček: Od januára nebudeme ustupovať 09 - Modified: 2003-11-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Navetta: Záväzky rešpektujeme 10 - Modified: 2003-11-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vyňatie pôdy bude bezplatné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 04:07