StoryEditor

Vláda jednej strany? Fico je už blízko

20.10.2010, 00:00

Žiadna koalícia. Len jedna strana, ktorá si vo vláde vystačí sama. K takémuto scenáru, ktorý je snom každej strany, sa približuje Smer-SD. Podľa najnovšieho prieskumu agentúry Polis už strane Roberta Fica chýbajú len dva poslanecké mandáty, aby v parlamente získala najtesnejšiu väčšinu a stala sa tak "samovládcom“.      

V komfortnej pozícii
Od júnových volieb, keď Smer skončil v opozícii, jeho popularita stúpa. "Smer je v opozícii v dosť komfortnej pozícii, a to počas krízy, nenesie momentálnu zodpovednosť, iba kritizuje. Takže ten nárast je pochopiteľný,“ vysvetľuje analytik Polisu Ján Baránek. Podľa neho strana "zarobila“ aj na príchode voličov, ktorí opustili ĽS-HZDS (nedostala sa v júni vôbec do parlamentu) a SNS, ktorá by najnovšie podľa októbrového prieskumu tiež ostala pred bránami Národnej rady SR.

Smer však tvrdí, že pritiahol na svoju stranu aj voličov vládnych strán. "Teší ma, že sa aj týmto spôsobom môže prejaviť nespokojnosť. Vládnuce strany dokázali odlákať svojich voličov nielen tým, že nedali svoje sľuby do programového vyhlásenia vlády, ale aj tým, ako si počas týchto uplynulých sto dní vlády počínali,“ reagoval pre HN podpredseda a poslanec Smeru Robert Kaliňák. Podľa neho popularita Smeru súvisí aj s tým, že nikdy nezmenili svoju tvár. "Aj teraz navrhujeme, aby sa úsporný balíček neprejavil na úkor voličov, ale na úkor bánk. Toto sú veci, ktoré môžu vplývať na rozhodovanie voličov.“

Úplne opačné problémy má druhá opozičná parlamentná strana - SNS. Len niečo s viac ako štyrmi percentami by sa nedostala do parlamentu. Prieskum vznikal krátko po tom, čo snem potvrdil na čele strany Ján Slotu.

Národniari tvrdia, že momentálne majú dôvod venovať sa preferenciám. "My sa sústreďujeme na prácu s našou členskou základňou a na postupné oslovovanie verejnosti. Tiež sú pre nás podstatné aktivity na úrovni legislatívy v Národnej rade a príprava inovovaného programu v podmienkach opozície,“ tvrdí podpredseda Rafael Rafaj. Podľa neho sa "ovocie týchto zmien“ dostaví už čoskoro - zhruba o pol roka.

SDKÚ: Sme ťahúni
Dôvod na spokojnosť má najsilnejšia vládna strana SDKÚ-DS. Tá si v prieskume výrazne posilnila pozíciu lídra koalície - blíži sa k dvadsaťpercentnej hranici. "Po voľbách je SDKÚ hlavným ťahúňom koalície v oblasti toho najdôležitejšieho, a to v ozdravovaní verejných financií,“ ponúka svoje vysvetlenie šéf poslaneckého klubu strany Jozef Mikuš. Podľa analytika Baránka ťažia aj z prepadu preferencií SaS, ktorej voliči "prebehli“ k SDKÚ. Strana Richarda Sulíka po voľbách klesá - stratila pozíciu koaličnej dvojky, dnes je podľa preferencií už len stranou číslo štyri. "SaS nebola schopná plniť svoje predvoľebné sľuby, ukázalo sa, že jednoducho nemá dostatok sily presadiť v koalícii svoje návrhy,“ hodnotí politológ Martin Kusý.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 08:17