StoryEditor

Kauza zákaz zisku. Štát si najal amerických právnikov

21.09.2009, 17:30
Slovensko bude v medzinárodnom súdnom spore s akcionárom súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera zastupovať americká advokátska kancelária Skadden Arps Slate Meagher & Flom LLP.

Tú vybralo ministerstvo financií spomedzi 13 uchádzačov. „Patrí ku globálne najrenomovanejším poradcom pre zastupovanie v arbitrážach,“ zdôvodnil pre HN výber kancelárie hovorca rezortu financií Miroslav Šmál. Jednou z dôležitých podmienok bola podľa neho aj úspešnosť uchádzača v medzinárodných arbitrážach.

Predmetom sporu je legislatíva, ktorá zakázala poisťovniam ponechávať si zisk – akcionár Dôvery, holandská firma HICEE B.V., ktorú kontroluje finančná skupina Penta, v minulsoti žiadala za „zmarenie svojich investícií“ od štátu pol miliardy eur. Aj HICEE si najala amerických právnikov – Sidley Austin LLP

Koľko štát právnickej firme zaplatí za služby, ostáva otvorené. „Celková cena je závislá na vývoji sporu, pričom jednotlivé sadzby a limity sú porovnateľné s obvyklými nákladmi na spory porovnateľné vo svete,“ hovorí Šmál.
Štát v kauze „zákaz zisku“ pritom čelí aj žalobe akcionára ďalšej zo súkromných zdravotných poisťivní Union – firme Eureko B.V.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 16:44