StoryEditor

Povodňová vlna sa blíži na Slovensko

14.01.2011, 12:20
Aktualizované 14.55 | V Rakúsku sa už Dunaj vylial. Veľká voda hrozí hlavne Devínu (ilustračná snímka).

Povodňová vlna zastihne v najbližších hodinách aj naše územie v okolí povodia Dunaja a Moravy. Najviac ohrozená je mestská časť Devín, ktorá už v minulosti narobila v tejto oblasti obrovské materiálne škody. „Pripravujeme sa na zvýšenú hladinu vodných tokov, ktoré môžu zaplaviť zaplaviť rozsiahle územia,“ uviedla pre HN Paulína Sanderson, ktorá je v Devíne zodpovedná za povodňovú aktivitu. Mestská časť už upozornila aj svojich občanov, že kulminácia tokov by mala dosiahnuť maximum už zajtra poobede. Prietok by tak mohol presiahnuť 690 až 730 centimetrov, čo by stačilo na to, aby sa voda neudržala v koryte.

V Bratislave je prvý stupeň povodňovej aktivity (PA) na rieke Dunaj. Uvádza to na svojej internetovej stránke Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).
      Hladina Dunaja dosiahla k 14.00 h výšku 659 cm a stúpa. Rovnako sa zvyšuje hladina na prítoku Dunaja, rieke Morava. V stanici Kopčany mala 288 cm a v Moravskom Svätom Jáne 386 cm.
      Technický námestník bratislavského závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku, š. p., Pavel Virág pre TASR uviedol, že zatiaľ nie je dôvod na zastavenie lodnej premávky na Dunaji, to sa deje pri druhom stupni povodňovej aktivity.
      Okrem niekoľkých mestských častí, ktoré majú ochranu pred 100-ročnou vodou, Bratislava je chránená protipovodňovou ochranou pred 1000-ročnou vodou. Ide o systém pevných a mobilných hradení, povedal pre TASR hovorca SVP, š. p., Pavel Machava. Zdôraznil, že SVP má nepretržitý dohľad nad vodnými tokmi.

Oblasť intenzívne monitorujú aj vodohospodári. „Reagujeme na situáciu v Dolnom Rakúsku, kde sa Dunaj vylial z koryta. Napriek tomu ubezpečujeme obyvateľov rizikových oblastí, že záplavy, aké sme poznali po minulé roky Devínu nehrozia,“ uviedol pre HN hovorca Slovenského hydrometeorologického ústavu Pavel Machava. Podľa neho sú Devínčania chránený protipovodňovými ochrannými valmi, ktoré majú slávnostne pokrstiť už tento utorok. Ich výstavba trvala tri roky a zamedzí obrovským povodniam.

Kritická situácia je už v Bavorsku. Počas 24 hodín vzrástla hladina Dunaja o tri metre a je len pol metra od toho, aby sa vyliala. Najviac postihnuté môže byť mestečko Pasau na juhu krajiny, kde môže zaplaviť historické centrum. V Rakúsku sa dokonca Dunaj neudržal a kvôli výdatným dažďom a rozvodneným prítokom sa dnes ráno vylial z brehov pri dolnorakúskom Amstettene.

Rieky stúpajú aj v Čechách. Najvyšší pohotovostný stupeň už vyhlasili povodia riek predovšetkým na západe a severe republiky. Najviac povodne pravdepodobne postihnú Plzenský kraj. Dážď a roztápajúci sa sneh zdvihol povodia riek Ohře a Labe v Ústeckom kraji. Na Labe pri Ústi nad Labem hladina rieky dosiahla až 565 centimentrov a bola úrady preventívne uzavreli aj diaľnicu I/30.

01 - Modified: 2004-02-17 11:36:06 - Feat.: 0 - Title: Firemný sektor -- nová výzva pre Orange
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 15:47