StoryEditor

Porota HN: hodnotí Lukáša, ktorý sa chce pracovať na vývoji počítačových hier

12.08.2010, 00:00

Ladislava Chvostaľová, manažérka Amrop Slovakia

Životopis: Pozitívne hodnotím životopis vo forme europasu. Pri pozíciách treba doplniť aj mesiace, odkedy dokedy ste ich vykonávali. V rámci počítačových zručností ste uviedli "najrôznejšie programy". Pokojne vymenujte znalosti softvéru aj na dve strany, chváľte sa, snažte sa predať. Privítala by som kontakty aspoň na dve referujúce osoby, ktoré by mohli posúdiť vašu doterajšiu prácu merchandisera alebo kresliča v AutoCAD-e. Uveďte znalosť konkrétnych elektrotechnických noriem, ktoré reálne ovládate.

Vystúpenie:
Mala som pocit, že vaše odpovede boli nepremyslené, prípadne ste si s odpoveďou nedali veľa práce, akoby ste nemali záujem. Dostali ste sa dokonca do klamlivej situácie pri znalostiach filmov, to sa vám nesmie počas pohovoru stať. Chýbalo mi nadšenie pre vybranú profesiu. Viete hrať počítačové hry a určite veľmi dobre a veľa ich poznáte. Mala som však možnosť vyberať kandidátov pre firmy, ktoré pripravujú hry pre PDA, smartphony, navigácie a podobne. Väčšina programovala už počas vysokej školy, ukázali záujem programovať.

Verdikt:
Mali by ste skúsiť pozície ako sú analytik plánovania, koordinátor plánovania, pozície v controllingu v bankovníctve, poisťovníctve, telekomunikačnom alebo rýchloobrátkovom biznise. Môžete skúsiť tiež trainee programy v Tescu, keďže máte za sebou tri roky v merchandisingu vo viacerých maloobchodných reťazcoch.


Beáta Lenčešová, manažérka StartPeople
 
Životopis: Štruktúra europasu je prehľadná, zmenila by som poradie pozícií v časti prax od najnovšej po najstaršiu vykonávanú pozíciu. Pozor na pravopisné chyby, nepôsobí to dobre, našla som viac než dve.

Vystúpenie:
Máte zdravé sebavedomie, chýbala mi však dravosť a záujem. Hovorili ste skôr to, čo chceme počuť, než to, čo si skutočne myslíte.

Verdikt:
Chcete programovať počítačové hry, ale nič pre to nerobíte. Tiež som mala kandidátov -- absolventov z podobnej oblasti, a počas školy mali za sebou toľko projektov, ktoré robili vo voľnom čase, že mohli konkurovať kandidátom s praxou. Na tom musíte pracovať, nakúpiť literatúru, študovať programy a programovať. Skúsila by som na vašom mieste junior pozície v oblasti telekomunikácií a elektrotechniky, kde sa môžete priučiť pri senioroch.


Andrea Kožuchová, personálna riaditeľka Tesco Stores SR

Životopis: Životopis je vo forme europasu, čo je fajn, je prehľadný. Do očí mi udrela naširoko rozpísaná kvalifikácia, ktorá človeku, ktorý nie je odborník, až tak veľa nepovie. Doplnila by som časové obdobie v mesiacoch, v ktorom ste pracovali na uvedených pozíciách. Pokiaľ si píšete, že ste precízny, nemali by ste mať v životopise pravopisné chyby.

Vystúpenie:
Ste zdravo sebavedomý, čo na pohovoroch pôsobí veľmi dobre. Ste nerozhodný, nerozumela som všetkým odpovediam, pri niektorých ste sa dokonca nechali nachytať. Musíte hovoriť pravdu alebo byť presvedčený o tom, čo hovoríte. Musíte predať to, čo ste robili.

Verdikt:
Mala som pocit, že váš sen je veľmi vzdialený, až tak, že mám obavu, že ho nikdy nedosiahnete. Ak ho chcete dosiahnuť, musíte na sebe pracovať a na pohovore presvedčiť, že na tom pracujete. Vidím vás skôr na pozícii analytika, o ktorú ste sa už uchádzali, a vo voľnom čase sa posúvať k vysnívanej práci a postupne získavať skúsenosti v odvetví počítačových hier. Plat 400 eur je na slovenský trh príliš nízky.


Marián Ferko, šéf a vývojár firmy Cauldron

Životopis:
Osobne uprednostňujem životopisy napísané na jednu stranu, pretože to podstatné sa dá zhrnúť na "áštvorku" a keď máme veľa životopisov pri sebe, môže sa stať, že ich vždy neotočíme aj na druhú stranu. Dizajn europasu je nanešťastie taký zlý, že je potrebné text rozťahať. Menšie firmy v tomto biznise nehľadia veľmi na školu, ale skôr na skúsenosti, schopnosti a povahu.

Vystúpenie:
Bez pripomienok.

Verdikt:
Firmy v tomto biznise chcú najmä tvorivých ľudí, ktorých programovanie zaujíma, to znamená, že sa učia a tvoria vo voľnom čase. Školské zadania nie sú veľmi relevantné. Vy ste mali veľa voľného času, ktorý ste nevyužili, to znamená, že vás to až tak nezaujíma. V blízkom čase si prácu v tomto biznise zrejme nenájdete. V zahraničí by ste sa mohli prihlásiť na pozíciu testera a postupne sa prepracovať štruktúrou firmy vyššie, u nás také firmy nie sú. Tester však musí mať vynikajúcu pamäť na najmenšie drobnosti, pretože pri odhalení chyby si musí tester pamätať všetky kroky k jej reprodukovaniu. Plat je podhodnotený. Veľa uchádzačov nám píše, že budú pracovať aj zadarmo, len aby sa do tohto biznisu dostali, takže to chápem. V tomto smere si však môžete pokojne zdvihnúť latku vyššie.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. október 2024 13:31